Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul părinte Jerzy Popieluszko în relatarea bătrânei mame Marianna

Dacă mor, să nu plângeți pentru mine

De Wlodzimierz Redzioch

Marianna are ochii obosiți: de cei 92 de ani ai săi; de cei peste 70 de ani de muncă dură pe câmp și în casă. Și de lacrimile vărsate pentru morții săi: în timpul celui de-al doilea război mondial rușii l-au ucis pe cel mai mic dintre frații săi; în 1953 a murit în brațele sale micuța fiică Edvige de doi ani; în 1984, serviciile secrete ale regimului comunist polonez l-au ucis pe fiul său preot. În ochii acestei femei mici și aparent fragile nu există însă disperare. Această simplă țărancă a trăit ca și cum ar fi luat ca moto o poezie învățată din copilărie: "A-i iubi pe oameni; a-l iubi pe Dumnezeu: iată drumul direct spre paradis. Iubește cu inima și cu faptele: vei fi cu îngerii în paradis" (în poloneză aceste versuri au rimă). Pentru a întâlni această femeie în vârstă, mama fericitului părinte Jerzy Popieluszko, trebuie mers într-un colț îndepărtat al Poloniei, aproape de granița cu Lituania, la circa 200 km de Varșovia. Marianna Gniedziejko - acesta era prenumele său de fată - s-a născut acolo, în 1920, la Grodzisko, un mic sat din nemărginitul șes din centrul Europei (cartografii au calculat că tocmai aici se află centrul geografic al continentului.

Cum s-a născut în fiul dumneavoastră vocația la preoție?

Suntem o familie foarte religioasă. La noi în fiecare dimineață, după deșteptare, și seara, înainte de a merge la culcare, ne rugam în genunchi. În afară de asta, în casa noastră aveam un altăraș unde se ruga întreaga familie. De trei ori pe săptămână găteam mâncare fără carne, pentru că omul încă de când este copil trebuie să știe că în viață este nevoie de sacrificiu și că nu totul merge după dorințele sau mofturile sale. Jerzy creștea în această atmosferă. Mergea să se spovedească și prima sfânta Împărtășanie; se ruga și singur. Mai târziu a devenit ministrant. În fiecare zi se scula devreme pentru a merge la biserică la ora șapte și trebuia să facă cinci kilometri pe jos prin pădure pentru a ajunge la Suchowola. Nu conta dacă ploua, ningea și era ger. Și așa a fost din clasa întâi până în ultimul an de liceu.

În timpurile regimului comunist, zelul religios al copiilor nu era bine văzut...

Este adevărat. Odată, una dintre profesoare m-a chemat la școală și mi-a spus că fiul meu mergea prea des la biserică. Pentru acest motiv i-a scăzut nota la purtare. Dar probabil că Duhul Sfânt m-a inspirat, pentru că i-am spus că, până la urmă, în Polonia era libertatea de religie. Și nu s-a întâmplat nimic.

Când v-a dezvăluit fiul că vrea să intre la seminar?

Trebuie să mărturisesc că atunci când eram însărcinată cu el, m-am rugat pentru harul vocației pentru pruncul pe care-l purtam în sân. Într-un cuvânt, l-am dăruit lui Dumnezeu încă înainte de naștere. Însă, nu i-am spus niciodată nimic. Însă el a găsit drumul său singur. Până la maturitate nu mi-a spus nimic. Probabil a ținut totul secret, pentru că în timpurile comunismului, tinerii care alegeau seminarul erau persecutați de serviciile secrete. A spus că va merge la seminar abia în iunie 1965, când s-a întors de la balul de maturitate.

Regimul comunist îi constrângea pe seminariști să facă un serviciu militar dur de doi ani. Ați aflat vreodată cât a suferit Jerzy în toată perioada aceea?

Tinerii erau supuși nu numai la îndoctrinarea forțată, ci erau maltratați fizic și psihologic: toate acestea pentru a-i constrânge să părăsească seminarul. Însă Jerzy nu-mi spunea nimic. Abia mai târziu am aflat de la colegii săi cum era maltratat. Printre alte lucruri, îl aruncau în piscină, chiar dacă nu știa să înoate, îi ordonau să stea cu picioarele goale în zăpadă în timp ce recita rozariul, îl puneau să alerge jos pe scări cu tot echipamentul militar. În felul acesta au distrus sănătatea sa și după serviciul militar a trebuit să meargă la spital.

Jerzy a fost hirotonit preot la 28 mai 1972, în catedrala din Varșovia. Cum ați trăit ziua aceea?

Eram orgolioasă pentru că devenisem mama unui preot. Mai mult, însuși primatul Wyszynski a prezidat hirotonirea: a fost pentru prima dată că l-am văzut de aproape. Primatul a cerut rugăciuni constante pentru fiii noștri preoți. Și eu am îndeplinit această cerere: mereu am susținut preoția lui Jerzy cu rugăciunea.

În 1978, părintele Jerzy a fost transferat în biserica universitară "Sfânta Ana" din Varșovia: a lucra cu studenții, viitoarea clasă conducătoare a țării, trebuia să fie foarte angajant...

Părintele Jerzy nu-mi vorbea despre acest aspect al muncii sale, dar foștii studenți care au frecventat biserica "Sfânta Ana" spunea că părintele Jerzy a fost pentru ei nu numai o călăuză spirituală, ci și un confident, un prieten.

În același an s-a întâmplat un lucru incredibil: cardinalul Karol Wojtyla a devenit Papă...

Era dificil să cred ca Papa să fie un polonez. Dar imediat ce am aflat vestea, am mers în biserică pentru a asista la liturghia de mulțumire. Nu mi-a venit în minte atunci să mă gândesc că într-o zi aveam să-l cunosc personal.

Anul următor a fost pentru istoria Poloniei un an special...

La 1 iulie 1980, guvernul comunist a mărit prețurile la produsele alimentare dezlănțuind un val de greve. Când a început greva în oțelăriile "Huta Warszawa", a mers să celebreze liturghia pentru siderurgiști. Și așa a început munca sa pastorală printre greviști.

Anul 1980 a fost și anul nașterii lui Solidarnosc. Erați îngrijorată pentru fiul dumneavoastră care stătea în capitală?

Solidarnosc a fost suprimat la 13 decembrie 1981 cu introducerea legii marțiale de către generalul Jaruzelski. Știam că părintele Jerzy nu era în siguranță la Varșovia și atunci mă rugam mult pentru el. El ajuta pe cine putea și cum putea. N-am putut să vorbesc cu el niciodată cu calm și mă îngrijoram tot mai mult, dar știam că Dumnezeu avea un plan și va veghea asupra lui.

În timpurile stării de război părintele Jerzy devenise vestit pentru așa-numitele "Liturghii pentru Patrie". Dumneavoastră participați la aceste celebrări?

Liturghiile pentru patrie a început să le organizeze parohul, părintele Bogucki. În schimb părintele Jerzy a început să le celebreze de la 17 ianuarie 1982. La liturghii participa foarte multă lume care nu încăpea în biserică, atunci mii de credincioși stăteau afară în picioare. În mod normal ascultam liturghiile sale pentru patrie la radio "Free Europe": mă emoționam auzind cuvintele fiului meu la radio. Însă, înainte de toate, eram mulțumită de acele liturghii pentru că știam că grație lor atâtea persoane se converteau.

Părintele Jerzy a fost urmărit și persecutat în diferite moduri. De ce regimul comunist era așa de potrivnic față de fiul dumneavoastră?

În Biblie este scris că, atunci când este lovit păstorul, oile se vor risipi. Comuniștii luptau împotriva păstorilor Bisericii pentru a risipi turma de credincioși; îl persecutau pe părintele Jerzy deoarece credeau că înspăimântând un preot, îi vor înfricoșa pe ceilalți.

Când l-ați văzut ultima dată pe fiul dumneavoastră?

A fost în luna septembrie 1984. A venit acasă fără să anunțe înainte. Nu vorbea despre el însuși, dar știam că îl urmăreau: chiar și de la ferestrele casei noastre am putut să vedem mașinile cu agenți. Însă el era curajos, chiar dacă era slab din punct de vedere fizic. Mi-a lăsat reverenda ca s-o cârpesc spunând: "O voi lua data viitoare. Dacă nu, vei avea o amintire de la mine". În schimb, salutându-ne a spus: "Vă rog: dacă mor, să nu plângeți pentru mine". Am rămas împietrită, pentru că niciodată nu mi-a vorbit în acest mod.

V-a venit în minte vreodată că fiul dumneavoastră preot va putea să moară ca martir?

Desigur că nu. Însă astăzi cred că, tocmai devenind preot, trebuia să știe că ar fi putut să moară ca un martir, pentru că martiriul este înscris în vocația sacerdotală.

(După L'Osservatore romano, 5 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat