Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Omilia la inaugurarea slujirii petrine (19 martie 2013)

Sfânta Liturghie, înmânarea pallium-ului și încredințarea inelului pescarului pentru începerea slujirii petrine a episcopului de Roma.

Omilia Sfântului Părinte Francisc (19 martie 2013)

Iubiți frați și surori,

Îi mulțumesc Domnului că pot celebra această Sfântă Liturghie de începere a slujirii petrine în solemnitatea sfântului Iosif, soțul Fecioarei Maria și patron al Bisericii universale: este o coincidență foarte bogată în semnificație, și este și onomasticul veneratului meu Predecesor: suntem aproape de el cu rugăciunea, plină de afecțiune și de recunoștință.

Îi salut cu afecțiune pe frații cardinali și pe episcopi, pe preoți, pe diaconi, pe călugări și pe călugărițe și pe toți credincioșii laici. Le mulțumesc pentru prezența lor Reprezentanților celorlalte Biserici și Comunități ecleziale, precum și reprezentanților comunității ebraice și ai altor comunități religioase. Adresez salutul meu cordial Șefilor de Stat și de Guvern, Delegațiilor oficiale din atâtea țări din lume și corpului diplomatic.

Am ascultat în Evanghelie că "Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului: a luat-o la sine pe soția lui" (Mt 1,24). În aceste cuvinte este deja cuprinsă misiunea pe care Dumnezeu o încredințează lui Iosif; dar este o pază care se extinde după aceea la Biserică, așa cum a subliniat fericitul Ioan Paul al II-lea: "Sfântul Iosif, așa cum a avut grijă cu iubire de Maria și s-a dedicat cu angajare bucuroasă educării lui Isus Cristos, tot așa păzește și ocrotește trupul său mistic, Biserica, pentru care Sfânta Fecioară este figură și model" (Exortația apostolică Redemptoris custos, 1).

Cum exercită Iosif această pază? Cu discreție, cu umilință, în tăcere, dar cu o prezență constantă și o fidelitate totală, chiar și atunci când nu înțelege. De la căsătoria cu Maria până la episodul cu Isus în vârstă de doisprezece ani în templul din Ierusalim, însoțește cu grijă și cu toată iubirea fiecare moment. Este alături de Maria, soția sa, în momentele senine și în cele dificile ale vieții, în călătoria la Betleem pentru recensământ și în orele trepidante și fericite ale nașterii; în momentul dramatic al fugii în Egipt și în căutarea neliniștită a fiului în templu; și apoi în viața de zi cu zi a casei din Nazaret, în laboratorul unde l-a învățat meserie pe Isus.

Cum trăiește Iosif vocația sa de păzitor al Mariei, al lui Isus, al Bisericii? În atenția constantă față de Dumnezeu, deschis la semnele sale, disponibil la proiectul său, nu atât la proiectul propriu; și este ceea ce Dumnezeu îi cere lui David, așa cum am ascultat în prima lectură: Dumnezeu nu dorește o casă construită de om, ci dorește fidelitatea față de Cuvântul său, față de planul său; și însuși Dumnezeu e cel care construiește casa, dar din pietre vii însemnate de Duhul său. Și Iosif este "păzitor", pentru că știe să-l asculte pe Dumnezeu, se lasă condus de voința lui, și tocmai pentru aceasta este și mai sensibil față de persoanele care-i sunt încredințate, știe să citească evenimentele cu realism, este atent la ceea ce-l înconjoară și știe să ia deciziile cele mai înțelepte. În ei, dragi prieteni, vedem cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu, cu disponibilitate, cu promptitudine, dar vedem și care este centrul vocației creștine: Cristos! Să-l păzim pe Cristos în viața noastră, pentru a-i păzi pe alții, pentru a păzi creația!

Însă vocația de a păzi nu se referă numai la noi creștinii, are o dimensiune care precede și care este pur și simplu umană, se referă la toți. Este păzirea întregii creații, a frumuseții creației, așa cum ne este spus în Cartea Genezei și așa cum ne-a arătat sfântul Francisc de Assisi: înseamnă a avea respect față de orice creatură a lui Dumnezeu și față de ambientul în care trăim. Înseamnă a-i păzi pe oameni, a avea grijă de toți, de orice persoană, cu iubire, în special de copii, de bătrâni, de cei care sunt mai fragili și care adesea se află în periferia inimii noastre. Înseamnă a avea grijă unul de altul în familie: soții se păzesc reciproc, apoi ca părinți se îngrijesc de copii și cu timpul și copiii devin păzitori ai părinților. Înseamnă a trăi cu sinceritate prieteniile, care sunt o păzire reciprocă în confidență, în respect și în bine. În fond, totul este încredințat pazei omului și este o responsabilitate care ne privește pe toți. Fiți păzitori ai darurilor lui Dumnezeu!

Și atunci când omul nu ține cont de această responsabilitate de a păzi, când nu ne îngrijim de creație și de frați, atunci găsește spațiu distrugerea și inima se usucă. Din păcate, în fiecare perioadă a istoriei există "Irozi" care plănuiesc proiecte de moarte, distrug și desfigurează fața bărbatului și a femeii.

Vă rog, aș vrea să le cer tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniul economic, politic sau social, tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință: să fim "păzitori" ai creației, ai planului lui Dumnezeu înscris în natură, păzitori ai celuilalt, ai ambientului; să nu lăsăm ca semne de distrugere și de moarte să însoțească drumul din această lume a noastră! Însă pentru "a păzi" trebuie să avem grijă și de noi înșine! Să ne amintim că ura, invidia, mândria murdăresc viața! A păzi înseamnă deci a veghea asupra sentimentelor noastre, asupra inimii noastre, pentru că tocmai de acolo ies intențiile bune și rele: cele care construiesc și cele care distrug! Nu trebuie să ne fie frică de bunătate, ba chiar nici de duioșie!

Și aici adaug, deci, o altă observație: faptul de a avea grijă, faptul de a păzi cere bunătate, cere să fie trăit cu duioșie. În Evanghelii, sfântul Iosif apare ca un om puternic, curajos, muncitor, dar în sufletul său iese în evidență o mare duioșie, care nu este virtutea celui slab, ba dimpotrivă, denotă tărie a sufletului și capacitate de atenție, de compasiune, de adevărată deschidere spre celălalt. Nu trebuie să ne fie teamă de bunătate, de duioșie!

Astăzi, împreună cu sărbătoarea sfântului Iosif, celebrăm începerea slujirii noului Episcop de Roma, Succesor al lui Petru, care comportă și o putere. Desigur, Isus Cristos i-a dat o putere lui Petru, dar despre ce putere este vorba? După tripla întrebare a lui Isus adresată lui Petru despre iubire urmează tripla invitație: paște mieii mei, paște oile mele. Să nu uităm niciodată că adevărata putere este slujirea și că și Papa pentru a exercita puterea trebuie să intre tot mai mult în acea slujire care își are apogeul său luminos pe Cruce; trebuie să privească la slujirea umilă, concretă, bogată în credință, a sfântului Iosif și asemenea lui să deschidă brațele pentru a păzi întregul Popor al lui Dumnezeu și a primi cu afecțiune și duioșie întreaga omenire, în special pe cei mai săraci, pe cei mai slabi, pe cei mai mici, pe cei pe care Matei îi descrie în judecata finală cu privire la caritate: cel căruia îi este foame, sete, cel care este străin, gol, bolnav, în închisoare (cf. Mt 25,31-46). Numai cine slujește cu iubire știe să păzească!

În lectura a doua, sfântul Paul vorbește despre Abraham, care "sperând împotriva oricărei speranțe, a crezut" (Rom 4,18). Sperând împotriva oricărei speranțe! Și astăzi în fața multelor trăsături de cer cenușiu, avem nevoie să vedem lumina speranței și să dăm noi înșine speranța. A păzi creația, pe fiecare bărbate și pe fiecare femeie, cu o privire de duioșie și iubire, înseamnă a deschide orizontul speranței, înseamnă a deschide o breșă de lumină în mijlocul atâtor nori, înseamnă a aduce căldura speranței! Și pentru cel care crede, pentru noi creștinii, ca Abraham, ca sfântul Iosif, speranța pe care o aducem are orizontul lui Dumnezeu care ne-a fost deschis în Cristos, este întemeiată stânca ce este Dumnezeu.

A-l păzi pe Isus cu Maria, a păzi întreaga creație, a păzi orice persoană, în special pe cea mai săracă, a ne păzi pe noi înșine: iată o slujire pe care Episcopul de Roma este chemat s-o împlinească, dar la care cu toții suntem chemați pentru a face să strălucească steaua speranței: Să păzim cu iubire ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit!

Cer mijlocirea Fecioarei Maria, a sfântului Iosif, a sfinților Petru și Paul, a sfântului Francisc, pentru ca Duhul Sfânt să însoțească slujirea mea, iar vouă tuturor vă spus: rugați-vă pentru mine! Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat