Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Peregrinatio Mariae și misiuni populare

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a poposit și în mijlocul credincioșilor din Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Vaslui în perioada 14-17 martie 2013. Cu această ocazie au avut loc și misiunile populare, cu tema: "Reconstruiește vasul familiei! Fă din casa ta un colț de paradis!", susținute de pr. Cornel Cadar.

În aceste zile deosebite de misiuni populare credincioșii s-au încredințat în mod deosebit Maicii Domnului care l-a însoțit pe Fiul ei pe calea crucii, care a încurajat Biserica de-a lungul timpului să trăiască în prezența Domnului Înviat, care cu iubirea ei de mamă ne-a unit pe toți ca o familie în jurul altarului. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că am fost încurajați și îndemnați de cuvintele de învățătură ale părintelui predicator care ne-a vorbit cu mult entuziasm despre diferite teme legate în mod deosebit de credință și familie.

"Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii" a fost motoul acestor zile. Părintele predicator a explicat și a răspuns la diferite întrebări care au dat titlul predicilor: Ce sunt misiunile populare? Cum să învingi în lupta cu ispitele? Cum să rămâi om? Cum să-l iubești mai mult pe Dumnezeu? Regele este printre noi. Cum să-l iubești pe cel de lângă tine? Un lucru frumos pentru Domnul. Ce ai de făcut? Cum să-ți îmbunătățești viața de familie? Chemarea acestor zile de misiuni populare au oferit posibilitatea participanților să-și recunoască starea de păcat, să-și ancoreze viețile mai profund în Cristos, să-și reînnoiască viața de familie, să urmeze calea binelui.

La primirea icoanei în seara zilei de joi, 14 martie, a fost prezent și pr. Isidor Dâscă (decan de Bacău) care cu ani în urmă a fost păstor al acestei comunități. Sfinția sa a dăruit comunității două statui: Inima neprihănită a Mariei și Preasfânta inimă a lui Isus. Icoana a fost însoțită de pr. Sebastian Cochior și de fratele Marius Nicolae Sava, franciscani în comunitatea din Cacica. La primirea icoanei o familie a înălțat o rugăciune pentru întreaga comunitate. Icoana a fost purtată apoi în biserică și așezată în altar pe un postament special construit cu această ocazie, înconjurat cu flori.

În cele trei zile la diferite momente au participat și alți preoți care au slujit în comunitate de-a lungul anilor: pr. Sebastian Bilboc, pr. Isidor Mocanu. Alți preoți au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi: pr. Teodor Ion Neculăeș și pr. Cristi Hodea.

Au participat la sărbătoare și preoții din parohiile învecinate Huși și Bârlad, precum și surori și mulți credincioși atât catolicii, cât și ortodocși.

Sâmbătă 16 martie la sfânta Liturghie de la ora 18.00 s-au alăturat și și pr. Daniel Ghitiu, paroh de Gherăiești, precum și părintele ortodox Vasile Pârcălabu, protopop de Vaslui, Vasile Pavăl, primarul orașului. După sfânta Liturghie a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica pe străzile orașului. Credincioșii, cu lumânări în mână, au cântat și s-au rugat rozariul în timp ce icoana a fost purtată pe umeri de bărbați și tineri din comunitate.

Duminică, 17 martie, a participat și Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care, în cadrul Liturghiei de încheiere a misiunilor, a binevoit să sfințească noile statui și Calea sfintei cruci, expusă de curând în biserică. Episcopul a încurajat comunitatea și a spus: "Să privim mereu cu încredere la Maica Domnului care ne indică calea sigură către Fiul său preaiubit, Mântuitorul nostru Isus Cristos. Alături de Maria vom putea depăși mai ușor dificultățile care apar de multe ori pe drumul nostru de credință". La finalul Liturghiei pr. Sebastian Cochior a oferit comunității din Vaslui o copie a icoanei de la Cacica pentru a rămâne în biserică. Aceasta va aminti credincioșilor de zilele când icoana de la Cacica a fost în această comunitate.

Întreaga comunitatea a participat intens, cu disponibilitate și cu multă credință la programul din aceste zile: Liturghii, Rugăciunea credincioșilor; Rozarii organizate de copii, tineri, familii; adorație euharistică; Calea sfintei cruci, rugăciunea continuă în fața icoanei în afara momentelor comunitare.

La finalul acestor zile, care ne-au încărcat și edificat spiritual, pr. paroh Bogdan Herciu a mulțumit Domnului și tuturor celor care au înfrumusețat și binecuvântat aceste momente pe care le-a numit zile de "terapie intensivă pentru suflet însoțiți de icoana Maicii Domnului de la Cacica". Mai multe informații și impresii se pot găsi pe site-ul parohiei care s-a lansat oficial cu această ocazie: www.parohiavaslui.ro.

Sr. Ana Celmare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-17 martie: Vaslui: Peregrinatio Mariae și misiuni populare


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat