Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Prima Congregație generală: prezenți 142 de cardinali, dintre care 103 electori

În Aula nouă a Sinodului, în Vatican, s-a desfășurat în dimineața zilei de luni, 4 martie 2013, prima Congregație generală a Colegiului Cardinalilor. La ora 17.00 este prevăzută a doua reuniune. Este vorba despre primele pasaje care îi vor duce pe cardinali să aleagă, în zilele următoare, data de început al Conclavului pentru a-l alege pe noul Papă. În briefingul cu jurnaliștii, directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, a afirmat că erau prezenți 142 de cardinali, dintre care 103 electori, așadar trebuie să sosească la Roma (între astăzi după-amiază și mâine dimineață) încă 12 cardinali electori: de fapt, în Conclav sunt așteptați 115 cardinali. S-a început cu rugăciunea Veni Sancte Spiritus. În intervenția sa de salut, cardinalul decan Angelo Sodano a vorbit despre semnificația acestui eveniment. Apoi s-a desfășurat ceremonia jurământului fiecărui cardinal. Cardinalul conducător al Camerei Apostolice, Tarcisio Bertone, a făcut propunerea, aprobată, ca părintele Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, să țină după-amiază prima meditație de la Congregațiile generale. Colegiul Cardinalilor a aprobat după aceea propunerea cardinalului decan Sodano de a trimite un mesaj Papei emerit.

O altă acțiune a Congregației din această dimineață - a spus părintele Lombardi - a fost alegerea, prin tragere la sorți, a celor trei asistenți ai conducătorului Camerei Pontificale. În Constituție se vorbește despre Congregația specială, adică aceea care tratează temele cu caracter mai practic, condusă de conducătorul Camerei Apostolice, dar constituită și cu el din trei cardinali, asistenți ai săi, care sunt trași la sorți dintre electorii prezenți la Roma. Au fost trași la sorți și apoi numiți asistenți: cardinalul Re pentru Ordinul Episcopilor; cardinalul Sepe pentru Ordinul Preoților; și cardinalul Rodé pentru Ordinul Diaconilor. Deci acești cardinali, timp de trei zile, sunt cei trei asistenți ai conducătorului Camerei Apostolice în Congregația specială. După trei zile va trebui să se tragă la sorți alți trei pentru ca să existe o rotație. În cursul dimineții au intervenit 13 cardinali cu reflecții scurte dar intense.

A fost și un interval în timpul primei Congregații, care a durat circa o jumătate de oră îmbelșugată pentru o pauză de cafea: părintele Lombardi a precizat că acest context a fost și un moment semnificativ de contacte personale, de întâlniri, de schimburi, și la un nivel mai particular și nu numai în adunare în ansamblul ei. Deci un timp important. A fost pregătit un bufet în Aula Paul al VI-lea pentru că atriul este folosit de media center. Cardinalii pot să se întâlnească, să ia un pic de cafea, să se odihnească un pic într-un climat de mare familiaritate și seninătate.

Prima reuniune a cardinalilor preliminară Conclavului - a conchis directorul Sălii de Presă vaticane - s-a desfășurat într-o atmosferă de mare seninătate și de mare constructivitate. Așadar, un început foarte pozitiv, senin și promițător al unui drum intens care va dura toată săptămâna. Părintele Lombardi a precizat că în următoarele zile va fi decisă data începerii Conclavului. Pentru eveniment s-au acreditat 4.300 de jurnaliști.

(După http://www.news.va/it/news/prima-congregazione-generale-presenti-142-cardinal)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat