Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sede vacante

Cheile în mâinile juste

În aceste zile, imaginea care în mod ideal și concret amintește mai mult de Conclavul iminent este Capela Sixtină, așa cum este descrisă de Ioan Paul al II-lea în 2003, în poemul său "Triptic Roman". În centrul meditației în formă poetică a lui Karol Wojtyla - a amintit părintele Federico Lombardi, director al sălii de presă a Sfântului Scaun în briefingul de astăzi - există contemplarea Capelei Sixtine, cu o referință foarte explicită la experiența Conclavului.

Ochii ai doi Papi. În introducerea de la Universi Dominici Gregix, Sixtina este descrisă de Ioan Paul al II-lea ca un loc "în care totul colaborează la alimentarea conștiinței despre prezența lui Dumnezeu, în fața căruia fiecare va trebui să se prezinte într-o zi pentru a fi judecat". În epilogul celei de-a doua compoziții a "Tripticului Roman", Karol Wojtyla face o meditație despre Capela Sixtină, făcând referință explicită la experiența Conclavului: "Tu es Petrus, ție îți voi păstra cheile Împărăției. Neamul, căruia îi este încredințată ocrotirea moștenirii cheilor, se reunește aici, lăsându-se înconjurat de policromia sixtină, de această viziune pe care Michelangelo ne-a lăsat-o. Era așa în august și apoi în octombrie, în anul memorabil al celor două conclavuri, și așa va fi iar, când se va prezenta exigența după moartea mea". Introducerea la "Tripticul Roman" a fost descrisă de un alt Papă, pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, care scrie: "Din ochii interiori ai Papei reiese din nou amintirea Conclavurilor din august și din octombrie 1978. Pentru că eram prezent și eu, știu bine cum ne interpelau ele; cum insuflau în sufletul nostru măreția responsabilității noastre. A pune aceste chei în mâinile juste: aceasta este imensa responsabilitate în acele zile".

Totul este pregătit. "Lucrările în Capela Sixtină încă n-au început, mai există vizitatorii în Muzeele vaticane și în Capelă", a spus părintele Lombardi. De fapt, în constituția apostolică Universi Dominici Gregis, la nr. 51 se citește că "va fi în grija Colegiului Cardinalilor" să facă în așa fel încât "totul să fie dispus în prealabil": așadar, lipsește "mandatul formal de a se îngriji de lucrări", care înainte de luni 4 martie, data primei Congregații generale, "nu este prevăzut". Tehnicienii de la Guvernatorul vatican, a asigurat totuși purtătorul de cuvânt al Vaticanului, "au pregătit deja tot materialul necesar, în așa fel încât atunci când va veni decizia să fie gata să pornească". Între timp, Secretariatul de Stat a încredințat Camerei Apostolice sigiliile și inelul Papei, în așa fel încât să poată fi anulate.

Sosesc Cardinalii. "La Roma au reședința în mod normal 75 de cardinali și până astăzi 66 de cardinali care nu au reședința la Roma au comunicat reședința lor la Roma și au sosit". Actualizându-i pe jurnaliști cu privire la numerele de cardinali care vor participa luni la prima Congregație generală, părintele Lombardi a precizat că "unii dintre ei sosesc în zilele următoare, alții sosesc deja, alții vor sosi și după prima Congregație". "Înainte de luni la prima reuniune - a informat purtătorul de cuvânt - nu vom avea o numărătoare precisă. Vor fi și cardinali care nu vor participa, electori sau neelectori, din motive de sănătate sau infirmitate. Luni vom verifica".

Un climat de rugăciune. Se așteaptă noul Papă "într-un climat de rugăciune". I-a asigurat de acest lucru pe jurnaliști părintele Federico Lombardi, directorul sălii de presă a Sfântului Scaun, care în briefingul de astăzi a amintit că, în perioada de Sede Vacante, în canonul Liturghiei nu se menționează rugăciunea pentru Sfântul Părinte, iar la Roma nu se face nici rugăciunea pentru episcop. Cardinalul Angelo Comastri, arhipreot al Bazilicii Vaticane, interpelat de purtătorul de cuvânt a făcut cunoscut însă că "în fiecare seară, înainte de liturghia din bazilica Sfântul Petru la ora 17.00, se face o rugăciune specifică pentru Colegiul Cardinalilor ca pregătire pentru alegerea noului Papă", precum și mărturisirea de credință legată de Anul Credinței. Tot la Sfântul Petru, în Capela Preasfântului Sacrament, este adorație permanentă de la ora opt la ora șaisprezece în fiecare zi. În afară de asta, în aceste zile - a informat părintele Lombardi asemenea cardinalului Comastri - au sosit trei călugărițe contemplative din Mexic pentru adorația permanentă în fața Preasfântului Sacrament, "tocmai ca să se roage pentru Biserică și pentru alegerea Suveranului Pontif".

(După agenția SIR, sâmbătă 2 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat