Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dispoziție episcopală
referitoare la Liturghia "Pro eligendo Pontifice"

În aceste zile întreaga Biserică este chemată să se unească în rugăciune pentru alegerea unui succesor pe scaunul lui Petru rămas vacant în urma retragerii papei Benedict al XVI-lea. Considerând momentul de o mare importanță de care depinde viitorul Bisericii Catolice, ne revine tuturor o datorie sfântă de a ne asocia tuturor episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și poporului creștin pentru a-i însoți pe cardinalii electori care se pregătesc în aceste zile pentru conclav, iar mai târziu se vor întâlni în marele for, unde se vor ruga, vor delibera și-l vor alege pe cel care va conduce barca lui Petru.

În conformitate cu prescrierile din Ceremonialul Ordo rituum Conclavis, cardinalii, dar și credincioșii precum și păstorii răspândiți în toată lumea au o datorie importantă pe durata sede vacante să se roage pentru ca Domnul să binevoiască a dărui un nou papă Bisericii sale. Cu multă grijă și în mod unanim, "toți păstorii și credincioșii, în toată lumea, să înalțe către Dumnezeu rugăciuni fierbinți ca să lumineze mințile cardinalilor alegători și să-i facă unanimi în desfășurarea oficiului lor, în așa fel încât alegerea pontifului roman să fie grabnică, unanimă și de folos pentru mântuirea sufletelor și spre binele întregului popor al lui Dumnezeu" (Officium de liturgicis celebrationibus Summi Ponteficis, Ordo Rituum Conclavis, 19).

În acest sens, în Liturghierul roman, există un formular al Liturghiei pentru alegerea pontifului roman (pag. 1161), care este bine să se spună - deși este Postul Mare - în unele zile din această perioadă de sede vacante, începând din 1 martie 2013 până în momentul alegerii noului papă. Această Liturghie, care nu poate fi folosită în duminicile din Postul Mare, va putea fi aleasă pentru celebrare în zilele din timpul săptămânii,

În vederea unei inițiative comune, pe lângă facultatea de a celebra liber această Liturghie în zilele permise, noi cerem, pe cât posibil, să o facem joia (zi recomandată rugăciunilor pentru preoți în general) și sâmbăta (zi când implorăm ocrotirea și mijlocirea Maicii Domnului, Maica Bisericii). La celelalte sfinte Liturghii, mai ales duminica, se vor adăuga intenții speciale la Rugăciunea credincioșilor.

Celelalte vor fi observate din "Indicații liturgice cu privire la scaunul vacant" deja publicate.

Îndemnăm toți preoții, călugării și credincioșii ca, în acest timp, să înalțe spre Domnul rugăciuni fierbinți și să implore cu credință vie și cu mare încredere lumina Duhului Sfânt, care singur poate să le inspire cardinalilor pe cel ce trebuie ales să împlinească mandatul pe care Cristos Domnul vrea să-l încredințeze noului Petru al zilelor noastre.

Invocăm, de asemenea, ocrotirea Maicii Domnului asupra Bisericii, vă mulțumim pentru comuniunea în rugăciune și vă dorim tuturor un timp de post rodnic și binecuvântat.

Cu îmbrățișarea și binecuvântarea noastră arhierească,

Iași, 1 martie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat