Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sede vacante

Spre Conclav

Lunea viitoare, 4 martie 2013, la ora 9.30, în Aula Paul al VI-lea, Sala Sinodului episcopilor, va avea loc prima Congregație generală a Colegiului Cardinalilor. Această știre este dată de sala de presă a Sfântului Scaun, cu un comunicat în care informează că este prevăzută și o a doua Congregație generală în după-amiaza aceleiași zile, la ora 17.00, în același loc. Astăzi, 1 martie, prima zi de Sede Vacante, cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, a trecut la convocarea cardinalilor electori la prima Congregație generală, pe baza celor prevăzute în constituția apostolică Universi Dominici Gregis. "Îmi fac datoria de a vă comunica oficial Eminenței Voastre știrea despre vacanța Scaunului Apostolic prin renunțarea prezentată de Papa Benedict al XVI-lea, și efectivă de ieri seară, 28 februarie, la ora 20.00 a Romei", se citește în scrisoarea de convocare a cardinalului decan, care în afară de a-i convoca pe cardinali pentru luni 4 martie, amintește că după acea dată "vor continua în mod obișnuit aceste Congregații generală, până când se va ajunge la numărul complet al Cardinalilor electori și Colegiul Cardinalilor va decide apoi data intrării în Conclav a acestor cardinali electori pe baza celor stabilite de recentul Motu Proprio din 22 februarie cu privire la câteva modificări ale normelor referitoare la alegerea Pontifului Roman".

Mai este de așteptat pentru începutul Conclavului. "Nu trebuie să ne așteptăm luni la deciderea datei de început a Conclavului". Asta a declarat jurnaliștilor părintele Federico Lombardi, directorul sălii de presă a Sfântului Scaun, în briefingul de astăzi. Convocarea Congregațiilor generale ale cardinalilor pentru 4 martie, "deja anticipată celor 144 de cardinali prezenți ieri seară în Sala Clementină", a devenit oficială astăzi prin scrisoarea trimisă de cardinalul decan, Angelo Sodano, și azi dimineață "a fost deja o reuniune a decanului cu colaboratorii săi, pentru pregătirea primelor reuniuni", luând în mână Constituția apostolică a lui Ioan Paul al II-lea, care împreună cu Motu Proprio a lui Benedict al XVI-lea, reprezintă legislația în vigoare de acum până la alegerea noului Pontif Roman. Așadar, la 4 martie, va fi Congregația generală a tuturor cardinalilor, fie dimineața, fie după-amiază, dar "nici dimineață, nici după-amiază" nu este previzibil că va fi decisă data de începere a Conclavului, la care vor participa numai cei 115 de cardinali electori. Asta pentru că, a explicat părintele Lombardi, "cardinalii trebuie să se obișnuiască între ei, trebuie să perceapă simțirea comună și să nu grăbească o decizie care apoi va fi obligatorie și ar putea să comprime prea mult timpul Congregațiilor generale".

Guvernul cardinalilor. Așa cum stabilește Universi Dominici Gregis, la nr. 13, cardinalilor le revine să stabilească ziua și ora de începere a operațiunilor de vot "într-una din Congregațiile care urmează imediat după prima", a amintit părintele Lombardi, care, interpelat de jurnaliști cu privire la numărul cardinalilor actualmente prezenți la Roma, a răspuns că nu este în măsură să stabilească asta cu certitudine, "continuă să sosească", a spus el. Referitor la puterile Colegiului Cardinalilor în timpul vacanței Scaunului Apostolic, Constituția stabilește, la nr. 2, că lui "îi este încredințată conducerea Bisericii numai pentru rezolvarea chestiunilor obișnuite și ale celor care nu suferă amânare, și pentru pregătirea celor necesare pentru alegerea noului Pontif". Foarte clară în Universi Dominici Gregis este și distincția dintre rolul cardinalului decan, care are misiunea de a prezida și a coordona desfășurarea Congregațiilor generale, și acela al cardinalului conducător al Camerei Apostolice, ale cărui îndatoriri sunt mai mult cu caracter logistic-organizator, și menite să ocrotească și să garanteze circumspecția Camerei Apostolice. Gestionarea actelor Conclavului, ca atare, este misiunea cardinalului decan.

Sigilarea apartamentelor pontificale. În timp ce ieri seara, la ora 20.00, poarta mare a palatului apostolic de la Castel Gandolfo se închidea punând capăt în mod simbolic pontificatului lui Benedict al XVI-lea, în același timp, în Palatul Apostolic Vatican, cardinalul conducător al Camerei Apostolice, Tarcisio Bertone, cu colaboratorii săi proceda la închiderea cu sigilii a apartamentului Sfântului Părinte. În sala de presă vaticană a fost difuzat și un reportaj de patru minune al Centrului de Televiziune Vatican, cu imaginile referitoare la Camera Apostolică, la care se ajunge urcând marea scară care de la Poarta de Bronz duce la Sfântul Damasus, și de la care se urcă apoi la Loja a Treia. Lângă conducătorul Camerei Apostolice erau vice-conducătorul, mons. Pier Luigi Celata, mons. Giuseppe Sciacca, numit auditor general al Camerei Apostolice, și mons. Angelo Becciu, substitut pentru Chestiunile generale ale Secretariatului de Stat. Era prezent și notarul Camerei Apostolice. În afară de apartamentul papal, sigiliile au fost puse și la ascensorul interior pe care-l folosește Papa pentru a coborî de la Loja a Treia la sala de audiențe. În afară de asta, astăzi la ora 12.30, mons. Celata a mers la Sfântul Ioan din Lateran pentru a pune sigiliile la apartamentul papal care se află în clădirile de lângă bazilică.

Prima zi a Papei emerit. Cum a petrecut "Papa emerit" seara de ieri și cu o va petrece pe cea de astăzi? Părintele Lombardi a relatat despre un telefon pe care l-a dat secretarului particular al lui Benedict al XVI-lea, mons. Georg Gänswein, care i-a descris un Papă emerit "foarte relaxat, a dormit foarte bine", semn al unei atmosfere liniștite și al unui "climat de seninătate și de pace". Ieri seară, după ora 20.00, Benedict al XVI-lea a luat cina, a văzut câteva telejurnale și "a apreciat mult prezentarea bună care a fost făcută despre momentul așa de intens și emoționant de după-amiază și de seara de ieri". "Am observat că au știu comunicatorii să se întruchipeze în sentimentul profund al mulțimii", a comentat părintele Lombardi. După cină, Papa emerit a făcut obișnuita sa plimbare de seară, așa cum face mereu după mese, de data aceasta în interiorul Palatului, în Salonul Elvețienilor, pe partea dinspre lac, apoi s-a retras pentru rugăciune și pentru odihnă. În această dimineață, Papa emerit a celebrat Liturghia la 7.00, apoi recitarea Laudelor și Oficiului lecturilor, micul dejun, un pic de pauză. Așadar prima zi ca Papă emerit trece, a relatat părintele Lombardi, "între rugăciune, reflecție, citirea mesajelor pe care le-a primit".

Rugăciune, lecturi, plimbări și pian. În după-amiaza de astăzi, Benedict al XVI-lea va face obișnuita sa plimbare în grădini: "Îi place să spună Rozariul în grădinile vaticane", a amintit purtătorul de cuvânt. Astăzi se va plimba în grădinile Vilelor Pontificale de la Castel Gandolfo. În timpul iernii, în mod normal, orarul recitării Rozariului este la ora 16.00. "Cărți de teologie, de spiritualitate și de istorie", lecturile Papei, a făcut cunoscut părintele Lombardi, care a citat o carte în mod deosebit: "Estetica teologică" de Hans Urs von Balthasar, "specific pentru această perioadă": "Avea un exemplar de când a ieșit cartea", a luat cu sine. "În zilele trecute - i-a spus părintele Georg părintelui Lombardi - Papa cânta la pian după cină". Ieri seara, secretarul său particular "nu l-a auzit cântând, dar este normal ca în zilele următoare să reia" această obișnuință a sa. Papa emerit a luat cu sine și "înregistrări muzicale ca să asculte", pentru că "atunci când nu cântă el muzică, o ascultă", în special pentru a se relaxa.

(După agenția SIR, vineri 1 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat