Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista Lumina creștinului pe luna martie 2013

Revista "Lumina creștinului", nr. 3 (279) - martie 2013 se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, intitulată "Credința și caritatea", prilejuită de Postul Mare 2013, perioadă pe care Preasfințitul o numește "timpul iubirii și al dăruirii. Lecturile sfinte ce ne însoțesc în timpul Postului Mare - scrie Preasfințitul - ne ajută să înțelegem cât de mult Dumnezeu a iubit și continuă să iubească lumea și cât de nobilă și demnă este viața creștinului învrednicit de Dumnezeu cu o astfel de iubire și cât de mult trebuie să dăm dovadă de această iubire în viața noastră de zi cu zi".

La rândul său, pr. Adrian Blăjuță publică articolul "A crede în caritate trezește caritate", care este și tema Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2013. Autorul realizează o scurtă prezentare a celor patru părți în care este structurat Mesajul Sfântului Părinte.

Așa cum era de așteptat, rubrica "Actualitatea" este dedicată aproape în totalitate deciziei luată de papa Benedict al XVI-lea de a renunța la pontificat, începând cu 28 februarie, ora 20.00 (ora Italiei).

"Benedict al XVI-lea a renunțat la pontificat" este titlul articolului semnat de pr. Cornel Cadar. Personalitatea papei Benedict al XVI-lea este prezentată în cuprinsul articolului "Un papă al curajului", prelucrare după "Radio Vatican".

De asemenea, PS Petru Gherghel, publică articolul "Nu vă fie teamă", prilejuit de acest eveniment din viața Bisericii. Ce se va întâmpla în Biserică după retragerea papei Benedict al XVI-lea?, este întrebarea la care răspunde profesorul Giuseppe Dalla Tore, rectorul Universității LUMSA (Libera Università Maria Santissima Assunta), în cadrul unui interviu acordat la 11 februarie 2013 Agenției SIR. O parte din acest interviu este publicat în paginile revistei, sub titlul "Papalitate puternică pentru că este umană" (traducere de pr. Mihai Pătrașcu).

În cadrul aceleiași rubrici, "Actualitatea", pr. Adrian Blăjuță publică articolul "Lucrători pastorali uciși în anul 2012", bazat pe raportul anual al Agenției Fides. În anul 2012 au fost uciși 10 preoți, o călugăriță și o laică. "Raportul, - scrie pr. Adrian Blăjuță - publicat la finalul anului trecut, face referință și la persecuțiile la care sunt supuși numeroși creștini, preoți, călugări și laici din întreaga lume".

Evenimentul prilejuit de centenarul revistei "Lumina creștinului" continuă să fie prezent și în paginile acestui număr al revistei. Astfel, pr. Cornel Cadar publică episodul al doilea intitulat "Începuturile", al serialului "Din istoria revistei", iar rubrica "Istorie" este dedicată unei figuri ilustre a presei catolice locale, pr. Constantin Hausner, redactor al revistei "Lumina creștinului" în perioada decembrie 1937-august 1939.

Totodată, sunt publicate alte impresii cu privire la revista "Lumina creștinului", în cadrul rubricii "Gânduri la centenar", impresii semnate de Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", Valerica Bisoc (Hălăucești), Martin Doboș (Nicolae Bălcescu) și Victor-Gavril Năsui (Galați).

Rubrica "Mesajul sfinților" este dedicată episcopului martir dr. Anton Durcovici, titlul articolului fiind "Predicând în catedrală", cu referire la predicile ținute în catedrala din Iași în perioada aprilie 1948-iunie 1949.

Continuă serialul pr. Iosif Dorcu dedicat sanctuarelor mariane, în acest număr al revistei fiind prezentat sanctuarul de la Laus, situat în sud-estul Franței, la 120 km de Grenoble.

"Ploaia de la Lourdes" este titlul articolului publicat de pr. Felician Tiba în cadrul rubricii "Pentru familii", și tot Sfinția sa semnează articolul "Așa răspund copiii despre durerea lui Isus" în cadrul rubricii "Pentru copii".

În cadrul rubricii "Anul credinței și familia", pr. Alois Bulai publică articolul "Văduva care învinge «Răul» prin credință", cu referință la exemplul credinței Iuditei, din Vechiul Testament. Rubrica "Pentru tineri", conține articolul "Unde este credința ta?", din cadrul serialului "Pașii credinței", semnat de pr. Felix Roca, precum și articolele: "Un papă apropiat de tineri" (după "Radio Vatican"), respectiv "Patruzeci de zile pentru și despre papa Benedict al XVI-lea" (preluare după catholica.ro). Recomandăm, de asemenea, articolele "Sfințenia înseamnă iubire", în cadrul rubricii "Mesaj terezian" respectiv "Convertiți-vă și credeți în evanghelie", ambele semnate de pr. prof. dr. Anton Despinescu; "Despre apariția revistei", în cadrul rubricii "E bine de știut"; "Știință și religie", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Misiunea din Maikona", de Anton Gălățanu, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Sevrajul la alcool", de Ovidiu Alexinski, medic primar psihiatru, coordonator ACAR (Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare).

Revista conține și tradiționalele rubrici "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de Magda Coșa.

De asemenea, la pagina 26 este publicată o nouă întrebare în cadrul concursului "Citești și câștigi", fiind găsite aici și numele câștigătorilor din luna ianuarie.

Ca de obicei revista este bogat ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, având pe copertă fotografia papei Benedict al XVI-lea.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat