Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua evanghelizare: o prioritate pentru următorul papă

O pastorație pe urmele predecesorilor la scaunul petrin

De John Flynn

Nu numai că papa Benedict al XVI-lea nu va publica a treia sa enciclică despre virtuțile teologale - cea despre credință - ci pontiful va lăsa neterminată și exortația post-sinodală despre noua evanghelizare.

În omilia sa la Liturghia de încheiere a Sinodului Episcopilor despre noua evanghelizare, ținută în octombrie, Benedict al XVI-lea a vorbit despre "urgența de a-l vesti din nou pe Cristos acolo unde lumina credinței a slăbit, acolo unde focul lui Dumnezeu este ca un foc de jar, care cere să fie reînsuflețit, pentru ca să fie flacără vie care dă lumină și căldură întregii case" (28 octombrie 2012).

Unul dintre participanții la următorul conclav este cardinalul Donald Wuerl, arhiepiscop de Washington DC. Cardinalul a fost raportor general al Sinodului din octombrie și a publicat un tratat de 90 de pagini cu titlul New Evangelization: Passing on the Catholic Faith Today (Noua evanghelizare: transmiterea credinței astăzi).

Descriind ultimul sinod, cardinalul Wuerl folosește trei cuvinte: pozitiv, unitate și pastorație.

Ultimele decenii au fost o perioadă turbulentă, a recunoscut Wuerl, totuși "trăim o nouă fază în viața Bisericii și ne mișcăm în direcția corectă", a continuat el.

Cardinalul a notat că o caracteristică a ultimului sinod a fost unitatea dintre episcopi și că este clar că toți episcopii prezenți au împărtășit o profundă unitate în credință și o convingere comună despre necesitatea unei noi evanghelizări.

Acest obiectiv, a mai explicat Wuerl, nu include numai predicarea mesajului evanghelic celui care nu-l cunoaște pe Isus Cristos, ci și ajutorul dat celui care este deja evanghelizat ca să redescopere propria credință și să se întoarcă la practica religioasă.

Această nouă evanghelizare pornește de la experiența lui Isus Cristos. Apoi această iubire față de Isus și față de Evanghelie este ceva care trebuie împărtășit cu alții. "Principala misiune a Bisericii este evanghelizarea", a explicat arhiepiscopul de Washington.

O datorie

Este important de a înțelege, a continuat Wuerl, că această datorie de a proclama adevărul mântuitor pe care-l găsim în Cristos nu este responsabilitate exclusivă a clerului sau a călugărilor. Citând Conciliul al II-lea din Vatican, cardinalul a subliniat rolul vital pe care-l au laicii în a da mărturie despre propria credință și în a vesti altora mesajul lui Cristos.

Deși deja Paul al VI-lea identificase exigența unei noi perioade de evanghelizare, Ioan Paul al II-lea este cel care - a explicat cardinalul Wuerl - poate fi definit adevăratul părinte al noii evanghelizări. În timpul numeroaselor sale călătorii în toată lumea, în care a vorbit în diferite limbi, papa Wojtyla a dus o slujire universală până la marginile pământului.

În ziua de astăzi există o adevărată și urgentă nevoie de nouă evanghelizare, explică Wuerl într-unul din capitole. Trăim credința noastră în mijlocul unei culturi puternic secularizate. Această concepție în mod limitat secularistă despre viață a schimbat în mod dramatic contextul în care trăim și transmitem credința noastră, a afirmat cardinalul.

Așadar, suntem într-o situație în care există două generații de catolici căreia îi lipsește cunoașterea rugăciunii, care nu percepe importanța Liturghiei și a sacramentului Pocăinței și care adesea a pierdut simțul transcendenței.

Citând enciclica Evangelium vitae a lui Ioan Paul al II-lea, cardinalul Wuerl a afirmat că în multe țări există o "eclipsă de simț al lui Dumnezeu" (nr. 21).

Noua evanghelizare începe prin intermediul Bisericii, care este instrument al lui Cristos în lumea de astăzi, notează cardinalul. Prin intermediul sacramentelor Bisericii continuă opera răscumpărătoare a lui Cristos.

Sacramentele

"Credem că sacramentele sunt, și au fost mereu, brațele Mântuitorului însuși, prin care el extinde acțiunea sa în spațiu și în timp pentru a dărui viața, a binecuvânta, a reînnoi, a vindeca și pentru a înmulți pâinea vieții".

După ce a reflectat asupra fiecăruia dintre sacramente, cardinalul Wuerl s-a oprit asupra importanței parohiilor în opera noii evanghelizări, precum și asupra contribuției noilor mișcări și comunități.

Un alt capitol este dedicat obiectivelor teologice ale noii evanghelizări. Cardinalul Wuerl a identificat acelea pe care el însuși le numește "pietrele fundamentelor teologice":

- Fundamentele antropologice care identifică originea demnității umane.

- Fundamentele cristologice care explică cine este Cristos, divinitatea și omenitatea sa și realitatea morții și învierii sale.

- Fundamentele soteriologice care ne permit să vedem că împărăția lui Cristos este deja printre noi și că viețile noastre sunt o parte din opera de construire a împărăției lui Dumnezeu.

În timp ce așteptăm să aflăm cine va fi ales la următorul conclav, este cu siguranță clar că, pentru următorul Papă, așa ca pentru Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, noua evanghelizare va continua să fie o prioritate.

(După Zenit, 25 februarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat