Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam

200 de ani de la nașterea Fericitului Frederic Ozanam

Anul 2013 este un an jubiliar pentru Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" din întreaga lume. La 23 aprilie 1813 se naște la Milano Fericitul Frederic Ozanam, inițiatorul mișcării laice vincențiene din Franța din secolului al XIX-lea.

Timp de patru luni, în fiecare zi de 23, îl vom prezenta pe Fericitul Frederic Ozanam din punctul de vedere al unui vincențian din zilele noastre.

Am început la 23 ianuarie 2013 cu: Frederic Ozanam - omul. Continuăm cu:

Frederic Ozanam - Trăirea în credință

"Nimic din ceea ce a trăit el nu l-a separat de Dumnezeu"; aceasta este fraza cu care am încheiat articolul din luna trecută și cu ea voi începe și prezentarea de azi deoarece este o frază care i-a caracterizat întreaga viață.

Trăirea în credință a Fericitului Frederic Ozanam începe încă din copilărie. Frederic are fericirea de a se naște și crește intr-o familie creștină, unde a învățat să-l iubească pe Dumnezeu prin exemplu oferit de părinții săi: mama - o mamă deosebită, care oferă toată suferința sa (pierderea a unsprezece copii) lui Dumnezeu, iar tata, doctorul Ozanam - citea Biblia în fiecare zi, participa la sfânta Liturghie și era devotat bolnavilor și săracilor. Frederic pornește în viață cu o credință deosebită, care îl va ajuta să treacă peste toate momentele de cumpănă din viața sa.

În perioada adolescenței, Ozanam se confruntă cu necredința, indiferența religioasă, imoralitate chiar - caracteristici ale tinerilor burghezi din acea perioadă. Apelează la persoana potrivită, abatele Noirot, profesor de filozofie, și, cu ajutorul lui și a lui Dumnezeu, depășește acest moment critic, iar experiență îl maturizează în credință. Frederic Ozanam devine conștient de chemarea lui Dumnezeu și răspunde la această chemare, fiind convins că trebuie să dea mărturie despre această iubire nemărginită a lui Dumnezeu pe care o simte în inima lui.

Fericitul Frederic Ozanam aderă la acest plan de iubire a lui Dumnezeu, angajându-se cu toata ființa sa. A trăi ca ucenic a lui Isus în Biserica Catolică înseamnă primirea Cuvântului lui Dumnezeu proclamat în Biserică, mărturisirea credinței prin participarea la viața sacramentală și misiunea de evanghelizare. Fiecare este chemat să trăiască vocația la sfințenie conform propriei personalități și a condițiilor proprii de viață. Așa s-a întâmplat și cu Fericitul Frederic Ozanam: spiritualitatea sa s-a format încetul cu încetul.

La seminariile pe care le frecventa în timpul studenției participau și câțiva studenți dintr-o sectă religioasă care se opune creștinismului. Unul dintre ei care deși recunoștea binele înfăptuit de creștini de-a lungul timpului, îl întreabă "Ce face biserica astăzi?". Răspunzând la această întrebare, Fericitul Frederic a ales să acționeze într-un mod neobișnuit pentru studenții și intelectualii epocii sale, care, fiind o generație a revoluției, minoritari și obligați mereu să se apere, erau obișnuiți cu discuții și dezbateri orale și scrise; nu erau oameni ai activității concrete. Ca răspuns la această critică, la întâlnirile viitoare studenții îmbină dezbaterile din sălile de seminarii cu activității caritative. Ajutați și încurajați de fericita Rosalie Rendu, fiică a Carității, tinerii au trăit evanghelia prin fapte, vizitând și ajutând săracii.

Slujirea în Biserică prin acțiuni caritative a reprezentat pentru Frederic "un semn" din partea lui Dumnezeu, fiind vocația lui de creștin, de laic. Odată cu descoperirea acestei vocații, s-a lăsat evanghelizat de săraci, la fel ca sfântul Vincențiu, și s-a alăturat marii Familii Vincențiene. Ca vincențieni, suntem chemați să trăim credința noastră printr-o experiență efectivă de iubire și printr-o împărtășire nemărginită de bucurie, pentru a deveni mărturie profundă și rodnică dătătoare de viață și speranță.

Fericitul Frederic a considerat că poate face mai mult pentru creștinii contemporani și începe demersurile pentru Conferințele de la Notre Dame. Insistă trei ani până obține aprobarea ca abatele Lacordaire, recunoscut pentru apărarea creștinismului, să țină conferințe în catedrală. Într-un timp foarte scurt, Lacordaier a început să umple catedrala având o mare influență asupra reînnoirii catolice. Această participare numeroasă a demonstrat că oamenii pot fi convertiți printr-o abordare intelectuală, dar Frederic insistă fără încetare ca mai mulți creștini catolici să treacă și la acțiune.

Până la sfârșitul vieții, și-a mărturisit intens credința mai ales prin operele de caritate și nu doar prin discursuri savante. În tot ceea ce a trăit Fericitul Frederic a pus mult suflet și a făcut-o cu multă credință și încredere în Providența divină.

Viața sa exemplară mai întâi ca fiu, apoi ca soț și în sfârșit ca tată, este un mesaj pentru a reveni la valorile de respect și de dragoste de părinți, de curaj de a se angaja într-o viață matrimonială și în lărgirea cercului căminului, de prietenie și fraternitate universală.

Într-o perioadă în care Biserica era contestată, atacată, slăbită, Frederic rămâne atașat de Biserică, supus învățăturilor ei și fidel. Vrea să apere onoarea Bisericii, nu ca instituție, ci ca trup mistic al lui Cristos, popor al lui Dumnezeu și mamă a credincioșilor.

Dorința lui arzătoare a fost să slujească Biserica și pentru aceasta s-a implicat în mai multe domenii: educație, politică, cultură, caritate...

Notă: Realizarea acestui articol a fost posibilă cu ajutorul materialelor trimise de sora Magdalena, fiică a carității.

Tema următoare: "Frederic Ozanam - Gânduri politice și sociale"

Ana Doboș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat