Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rădăcini

Cum nimic nu este întâmplător în curgerea universală, poate că luna februarie și martie ar putea fi numite, prin sărbătorile, ritualurile, datinile specifice - "vremea rădăcinilor". Fiindcă, prin tradiție, acum se vede dacă a venit sau încă nu primăvara și cum va fi anul următor (2 februarie), acum se înfiripă ideea noilor familii - de Sfântul Valentin (14 februarie) și de Dragobete (24 februarie), acum se fac pregătiri pentru ritualurile de fertilitate a câmpurilor și tot acum punem bazele sănătății fizice (1 martie) și sufletești (9 martie) pentru anul în curs. Dar de ce, totuși, "vremea rădăcinilor"? Fiindcă sărbătorile creștine se împletesc armonios și cald cu tradiția care ne conferă identitate și durată pe pământul nostru, sub cerul Domnului.

Cardinalul Gianfranco Ravasi1, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, remarca alienarea tineretului, în special în țările dezvoltate, de propria cultură, acuzând însă generația adultă de marginalizarea lor, care îi face pe tineri să se marginalizeze ei înșiși, izolându-se într-o lume virtuală lipsită de valori creștine și de tradiție. Un astfel de cerc vicios explică plăgile lumii actuale: droguri, imoralitate, corupție, violență, suicid. La aceasta contribuie în mod covârșitor asaltul mass-media care promovează agresiv lipsa de valori, intoleranța tuturor față de toți și de propria persoană, indiferența față de realitățile lumii în care trăim și mai ales, ignorarea sau ridiculizarea valorilor creștine prin prisma unei pseudo-științe care nu are nimic de a face cu o minimă probitate în materie.

De aceea, apariția unei lucrări care să ne amintească cine suntem și de unde venim ca să știm încotro (ar trebui să) mergem, este un eveniment de importanță națională. Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei, aflat la a XII-a ediție, este un astfel de eveniment. Apărut în condiții grafice excelente, consultant științific fiind prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru2, redactor coordonator Vasile Munteanu, secretar de redacție Marcel Lutic, din redacție făcând parte Angelica Olaru și Victor Munteanu, Anuarul cuprinde capitolele: Restituiri, Studii, Materiale, Documente, Aniversări-Comemorări și Recenzii, Prezentări, Note bibliografice. Dacă am încerca să caracterizăm într-o singură frază materialul prezentat în cele 524 de pagini ale Anuarului, am putea spune că e o incursiune în viața autentică, dusă cu eroism, cu bucurie și rigurozitate, în curăție, prietenie, cinste și frumusețe de oamenii acestui pământ, prin toate nedreptățile și meandrele istoriei dintotdeauna și de acum. Materialele prezentate sunt uluitoare prin munca depusă de autori pentru strângerea, păstrarea, valorificarea și promovarea comorilor tradiționale. Tot parcursul vieții omului pe acest pământ considerat sfânt și tratat ca atare de locuitorii lui, în casa construită să fie lăcaș al familiei sale sfinte, împodobită cu alese țesături și cusături, veșmintele cu funcție apotropaică pe care le făurește omul, respectul pentru flora și fauna pământului, obiceiurile legate de naștere, căsătorie și moarte redau tabloul societății tradiționale care reprezintă cu adevărat rădăcina ființei noastre naționale. Munca de cercetare efectuată în România, în Republica Moldova, în Arhivele din Viena (pentru perioada 1675-1785), este dovada unui eroism autentic din partea autorilor - atât prin rigurozitatea științifică, amploarea materialului studiat și dificultățile inerente muncii de teren, cât și prin condițiile materiale precare cu care se confruntă cel care dorește să găsească și să păstreze valoarea adevărată pentru generațiile următoare. Un astfel de erou este cel a cărui memorie o cinstește prezentul Anuar: Vasile Munteanu (1966-2012), cercetător științific de mare valoare, autor a numeroase studii de specialitate, inițiatorul și organizatorul manifestărilor etnoculturale din Moldova, Director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Iași. Lansarea Anuarului a fost un memento al acestui erou, dar și o chemare la prețuire a celor care sunt în viață și lucrează cu prețul sănătății și vieții lor, pentru ca noi să avem încă rădăcini vii - să ne amintim de ele, să le ocrotim și să le omagiem.

După Sfântul Valentin, a trecut și Dragobetele - cap de primăvară. Iar la 1 Martie dăruim, ca de obicei, simbolul sănătății, bucuriei și purității celor dragi. Poate că nu toți știm sau chiar dacă știm, nu mai avem timpul necesar alcătuirii cu mâinile noastre a mărțișorului pentru cei dragi. Și totuși, iată că, pe Ulița Lăpușneanu din Iași, în perioada 27 februarie - 1 martie 2013, aproape 50 de creatori populari făuresc pentru noi mărțișoare tradiționale - frumoase, pure și bune așa cum frumoși și puri și buni sunt ei înșiși și oamenii adevărați ai acestui pământ al nostru. (Detalii pe www.mesteri-populari.ro)

Sunt adevărate opere de artă în miniatură, cu viață scurtă în aparență - dar care au viața rădăcinilor noastre - adică durează pentru totdeauna.

"Chemarea străbunilor" e chemarea rădăcinilor, fiindcă ce ne-am face fără pământ și cer, fără seva lor și fără lumina de sus, fără Tata?!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Catholic World News, 31 ianuarie 2013
2 Cunoscut și pentru amplele sale studii privind catolicii din Moldova, menționate în repetate rânduri pe ercis.ro.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat