Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte adresată Eminenței Sale Cardinal Gianfranco Ravasi, predicator al exercițiilor spirituale

Veneratului Frate

Cardinal Gianfranco Ravasi

Președinte al Consiliului Pontifical al Culturii

Doresc cu toată inima, Venerate Frate, să vă manifest profunda mea recunoștință pentru serviciul mie și Curiei Romane de Dumneavoastră propunând meditațiile de la exercițiile spirituale. La începutul Postului Mare, săptămâna de exerciții constituie un timp și mai intens de tăcere și de rugăciune, și tema din acest an - întocmai dialogul dintre Dumnezeu și om în rugăciunea psalmică - ne-a fost de ajutor deosebit: imediat ce am intrat, ca să spunem așa, în pustiu pe urmele lui Isus, am putut să luăm din izvorul de apa preacurată și îmbelșugată a Cuvântului lui Dumnezeu, pe care Dumneavoastră ne-ați condus s-o luăm din Cartea Psalmilor, locul biblic prin excelență în care Cuvântul se face rugăciune.

Bogat în știința Dumneavoastră și în experiența Dumneavoastră, ați propus un itinerar sugestiv prin intermediul Psaltirii, urmând o dublă mișcare: ascendentă și descendentă. De fapt, Psalmii orientează înainte de toate spre Fața lui Dumnezeu, spre misterul în care mintea umană naufragiază, dar pe care același Cuvânt divin permite să fie perceput în funcție de diferitele profiluri în care Dumnezeu însuși s-a revelat. Și, în același timp, chiar în lumina care provine din Fața lui Dumnezeu, rugăciunea psalmică ne face să privim la fața omului, pentru a recunoaște într-adevăr bucuriile sale și durerile sale, neliniștile sale și speranțele sale.

În acest mod, dragă domnule Cardinal, Cuvântul lui Dumnezeu, mediat de ars orandi veche și mereu nouă a Poporului ebraic și a Bisericii, ne-a permis să reînnoim ars credendi: o exigență solicitată de Anul Credinței și făcută și mai necesară de momentul special pe care eu personal și Scaunul Apostolic îl trăim. Succesorul lui Petru și colaboratorii săi sunt chemați să dea Bisericii și lumii o clară mărturie de credință, și acest lucru este posibil numai grație unei profunde și stabile cufundări în dialogul cu Dumnezeu. Multora care și astăzi întreabă: "Cine ne va arăta binele?" pot să răspundă cei care reflectează pe fața lor și cu viața lor lumina feței lui Dumnezeu (cf. Ps 4,7).

Domnul va ști, Venerate Frate, să Vă răsplătească pentru această angajare, pe care Dumneavoastră ați asumat-o în mod așa de strălucit. Din partea mea Vă asigur amintirea mereu recunoscătoare în rugăciune pentru persoana Dumneavoastră și pentru slujirea Dumneavoastră eclezială, în timp ce cu afecțiune Vă reînnoiesc Binecuvântarea Apostolică, extinzând-o cu bucurie la cei care Vă sunt dragi.

Din Vatican, 23 februarie 2013

BENEDICTUS PP. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat