Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Încheierea exercițiilor spirituale ale Curiei Romane

Sâmbătă, 23 februarie 2013, la ora 9.00, în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic, cu cântarea Laudelor și Meditația finală, s-au încheiat exercițiile spirituale în prezența Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Meditațiile au fost date anul acesta de cardinalul Gianfranco Ravasi, Președinte al Consiliului Pontifical al Culturii, și au avut ca temă: "Ars orandi, ars credendi. Fața lui Dumnezeu și fața omului în rugăciunea psalmică". Publicăm în continuare cuvintele pe care Papa le-a adresat celor prezenți la încheierea exercițiilor spirituale în capela Redemptoris Mater:

Iubiți frați,

Iubiți prieteni,

La sfârșitul acestei săptămâni așa de dense din punct de vedere spiritual rămâne numai un cuvânt: mulțumesc. Mulțumesc vouă pentru această comunitate rugătoare în ascultare, care m-a însoțit în această săptămână. Mulțumesc, mai ales, Dumneavoastră, Eminență, pentru aceste "drumuri" așa de frumoase în universul credinței, în universul Psalmilor. Am rămas fascinați de bogăția, de profunzimea, de frumusețea acestui univers al credinței și rămânem recunoscători pentru că Cuvântul lui Dumnezeu ne-a vorbit în mod nou, cu forță nouă.

"Arta de a crede, arta de a ne ruga" era firul conducător. Mi-a venit în minte faptul că teologii medievali au tradus cuvântul "logos" nu numai cu "verbum", ci și cu "ars": "verbum" și "ars" sunt interschimbabile. Numai în cele două împreună apare, pentru teologii medievali, toată semnificația cuvântului "logos". "Logos"-ul nu este numai o rațiune matematică: "Logos"-ul are o inimă, "Logos"-ul este și iubire. Adevărul este frumos, adevărul și frumusețea merg împreună: frumusețea este sigiliul adevărului.

Și totuși Dumneavoastră, plecând de la Psalmi și de la experiența noastră de fiecare zi, ați subliniat puternic și că acel "foarte frumos" din cea de-a șasea zi - exprimat de Creator - este permanent contrazis, în această lume, de rău, de suferință, de corupție. Și aproape pare că cel rău vrea permanent să murdărească creația, pentru a-l contrazice pe Dumnezeu și pentru a face de nerecunoscut adevărul său și frumusețea sa. Într-o lume astfel marcată și de rău, "Logos"-ul, Frumusețea veșnică și "Ars" veșnică, trebuie să apară drept "caput cruentatum". Fiul întrupat, "Logos"-ul întrupat, este încoronat cu o coroană de spini; și totuși chiar așa, în această figură suferindă a Fiului lui Dumnezeu, începem să vedem frumusețea cea mai profundă a Creatorului și Răscumpărătorului nostru; putem, în tăcerea "nopții întunecate", să ascultăm totuși Cuvântul. A crede nu este altceva decât, în întunericul lumii, a atinge mâna lui Dumnezeu și astfel, în tăcere, a asculta Cuvântul, a vedea Iubirea.

Eminență, mulțumesc pentru tot și să mai facem "drumuri", ulterior, în acest misterios univers al credinței, pentru a fi tot mai capabili să ne rugăm, să vestim, să fim martori ai adevărului, care este frumos, care este iubire.

La sfârșit, dragi prieteni, aș vrea să vă mulțumesc vouă tuturor, și nu numai pentru această săptămână, ci pentru acești opt ani, în care ați purtat împreună cu mine, cu mare competență, afect, iubire, credință, povara slujirii petrine. Rămâne în mine această recunoștință și chiar dacă acum se termină comuniunea "exterioară", "vizibilă" - așa cum a spus cardinalul Ravasio - rămâne apropierea spirituală, rămâne o profundă comuniune în rugăciune. Având această certitudine mergem înainte, siguri de victoria lui Dumnezeu, siguri de adevărul frumuseții și al iubirii.

Mulțumesc vouă tuturor.

BENEDICTUS PP. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat