Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Care este situația Bisericii Catolice în lume?

Europa este în criză, America rezistă, Oceania crește puțin, Africa și Asia în mare expansiune

De Antonio Gaspari

De la întâi martie cardinalii din sacrul colegiu se vor reuni pentru a decide data și modalitățile Conclavului.

Se presupune că pentru Săptămâna Sfântă îl vom cunoaște pe noul Pontif. Întrebarea este, în ce condiții se află și care este situația Bisericii universale care intră în Conclav?

Cardinalii care au drept de vot și care probabil vor intra în Conclav sunt 117. Însă ar putea să fie 116, deoarece cardinalul indonezian Julius Riyadi Darmaatmadja, arhiepiscop emerit de Jakarta, a declarat că din motive de sănătate nu va putea să fie prezent.

Este vorba despre o alegere universală în Colegiul Cardinalilor, de fapt sunt reprezentate cele 5 continente cu 66 de țări, dintre care 48 au Cardinali electori.

Compoziția geografică a cardinalilor electori: Europa cu 57 de cardinali, America de Nord (Statele Unite și Canada) cu 14 cardinali, America Latină cu 21 de cardinali, Africa 11 cardinali, Asia cu 11 cardinali și Oceania cu 2 cardinali.

Însă numerele nu reflectă exact situația, pentru că există mai mulți cardinali în continentele în care Biserica se mărește mai puțin.

De exemplu, Europa este într-o situație paradoxală, este continentul cu numărul cel mai mare de cardinali electori (57), dar este și cel care de mulți ani are o descreștere continuă în vocații, așa încât pentru a menține activitățile din multe parohii sunt preoți care provin din America Latină, din Africa și din Asia.

Europa suferă de o criză demografică foarte gravă care se reflectă de mulți ani asupra numărului de vocații.

Conform datelor publicate de ultimul "Anuar Statistic al Bisericii" (actualizat la 31 decembrie 2010) (http://www.fides.org/aree/news/newsdet.php?idnews=40065&lan=ita), numărul noilor preoți față de anul 2009 are un regres în Europa (- 905), crește în Africa (+ 761), America (+ 40), Asia (+1.695) și Oceania (+ 52).

Seminariștii din seminariile mici, diecezane și călugărești, sunt mai mulți în Africa (+ 213) și Asia (+ 400), în timp ce sunt mai puțini în America (- 1.033), Europa (- 1.206) și Oceania (- 57).

Un trend asemănător pentru seminariștii din seminariile mari care sunt mai mulți în Africa (+ 752), în Asia (+ 513) și în America (+ 29), în timp ce sunt mai puțini în Europa (- 282). Oceania nu înregistrează variații.

Asta înseamnă că pentru a ține în picioare structurile ecleziale, Europa are nevoie de preoți și călugări care provin din celelalte continente.

Situația pentru Europa pare dramatică dacă se privește la vârsta medie a clerului și a călugărilor. În unele țări din Europa de Nord raportul este de 2 preoți sub treizeci de ani pentru 20 de preoți peste șaptezeci de ani, adică un raport de un tânăr pentru fiecare zece bătrâni.

Biserica plătește criza demografică a Europei, de asemenea și decadența unei societăți civile care în loc să mărească nativitatea și să favorizeze căsătoriile naturale, pare mult mai atentă la drepturile cuplurilor homosexuale și la cererile de adopție din partea acestora din urmă.

Noile generații de tineri europeni par foarte bune, însă va fi nevoie de timp înainte de a depăși diferența de nivel care a existat între generația lui baby boom (anii cincizeci) și generația anului '68.

Continuă să crească America în sud, în timp ce pierde un pic în nord, cu rezultatul în ansamblu al unei creșteri modeste.

Africa crește, în pofida conflictelor și a multelor probleme de dezvoltare.

Adevărata surpriză, unde sunt mai ridicate cotele de îmbunătățire este Asia.

Continentul în care trăiește peste jumătate din populația mondială cu un procent de tineri care este cel mai ridicat din lume și cu perspective de dezvoltare enorme.

Deși sunt catolici numai 3% din populație, numerele spun că Asia este continentul în care Biserica crește mai mult și cu ritmuri și perspective tot mai ample.

Pentru acest motiv, sunt tot mai mulți cei care cred că al treilea mileniu va fi cel al cotiturii pentru evanghelizarea Asiei.

(După Zenit, 23 februarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat