Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: "Peregrinatio Mariae" și misiuni populare

Aflându-se la începutul Postului Mare, în perioada 17-20 februarie 2013, credincioșii și păstorii Parohiei "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Bijghir au avut-o în mijlocul lor pe sfânta Fecioară Maria de la Cacica. Acestei vizite i-a coincis și desfășurarea misiunilor populare, avândul ca predicator pe pr. Daniel Cimpu. Vizita Maicii noastre de la Cacica a fost un eveniment unic în viața comunității, trezind sincere sentimente de credință, evlavie și căință în sufletele multor credincioși.

Cu bucurie și evlavie, credincioșii Parohiei Bijghir, împreună cu păstorii comunității și cu alți câțiva preoți, în seara zilei de duminică, 17 februarie 2013, au primit vizita veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica.

După momentul emoționant al întâmpinării, a urmat sfânta Liturghie, celebrată de părintele decan Gabriel Farcaș împreună cu alți preoți concelebranți și credincioșii. La începutul predicii, părintele misionar Daniel Cimpu a prezentat tema predicilor sale: "Credința în viața familiei", având ca moto principal îndemnul "Fericită este familia care trăiește din credința puternică în Dumnezeu și care cere mereu ajutorul Maicii Domnului, pentru că acea familie va reuși să depășească și să învingă mai ușor toate greutățile și încercările vieții!"

În timpul acestor zile după un program prestabilit pentru o mai bună desfășurare, mulți au fost cei care au venit să fie aproape de Maica Domnului, aducându-i ca semn al evlaviei și al credinței lor, rugăciuni, cântări și suflete curățate prin taina sfintei Spovezi.

În aceste trei zile credința credincioșilor a fost alimentată și de cuvântările pline de duh și înțelepciune ale părintelui misionar Daniel Cimpu care a vorbit despre aspecte legate de credință și familie; despre familia ca operă a creației - ca sacrament și sanctuar, despre porunca a IV-a a lui Dumnezeu - raportul dintre părinți și copii, despre importanța vieții în familie și nu în ultimul rând despre rolul Mariei și valoarea credinței în viața familiei creștine.

Marți, 19 februarie 2013, după sfânta Liturghie, a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului pe străzile satului la care au participat un număr impresionant de credincioși catolici și ortodocși care s-au unit într-un glas în rugăciune și cântare.

Miercuri, 20 februarie 2013, într-o biserică arhiplină, la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului și a misiunilor populare am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Gherghel, care a celebrat jertfa sfântă. La predică părintele misionar a subliniat importanța rugăciunii și a încrederii familiei în sfânta Fecioară Maria, Regina familiei, care călăuzește, apără și binecuvântează familiile credincioase, adresând un îndemn întregii comunități de a se abandona ocrotirii și ajutorului Maicii Domnului și a noastră.

Momentul despărțirii a fost unul emoționant și înduioșător. Mulți credincioși care au fost mereu lângă icoana Maicii Domnului în aceste zile, care i-au prezentat necazurile și bucuriile lor, care au primit atâtea haruri și au simțit mângâierea duioasă a Mamei cerești, s-au despărțit cu tristețe de icoana Maicii Domnului de la Cacica, dar și cu un gând de adâncă recunoștință pentru minunea săvârșită în sufletul lor, a familiei și a întregii comunități

Aceste zile în care ne-am adunat cu bucurie și pietate în jurul Mamei noastre cerești vor rămâne mereu în amintirea noastră. Orice creștin care a trăit această experiență a ajuns la convingerea că avem o Mamă care este mereu alături de noi, care așteaptă să-i cerem ajutorul și care ne vrea, într-o zi, în cer alături de Fiul ei, Isus. Mulțumim Mamei noastre cerești pentru toate harurile pe care le-a mijlocit pentru noi și pentru că este mereu alături de comunitatea noastră.

Sfântă Fecioară Marie de la Cacica, roagă-te și mijlocește pentru comunitatea noastră și pentru familiile noastre! Amin.

Pr. Anton-Valentin David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 februarie: Bijghir: "Peregrinatio Mariae" și misiuni populare


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat