Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel

În ziua de 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit pe PS Petru Gherghel la cârma Diecezei de Iași. La 4 aprilie 1978, păstorul diecezei a luat în primire mandatul. Se împlinesc 35 de ani de la acel moment. Este o bună ocazie de a-i mulțumi lui Dumnezeu și de a ne ruga pentru acela care stă în fruntea diecezei.

Când Preasfințitul a fost numit ordinarius era perioada dictaturii comuniste. Statul nu recunoștea în țară decât două dieceze: București și Alba-Iulia. Prin urmare, Dieceza de Iași nu era recunoscută oficial ca teritoriu bisericesc, iar funcționarea normală a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibilă. Mai târziu, după 12 ani, la 14 martie 1990, PS Petru Gherghel a fost ales și numit de papa Ioan Paul al II-lea episcop de Iași.

Aniversarul este și ocazie de a rememora bucuriile pe plan spiritual, educativ și administrativ, care reprezintă motive de aducere de mulțumire: școlile de formare, seminariile, preoții, familiile de călugări, acțiunile socio-caritative, asociațiile de tineri și copii, școlile teologice, liceele catolice, publicațiile cu caracter religios și formativ, familiile, numirea unui episcop auxiliar, Sinodul diecezan, construirea noii catedrale etc.

Actualmente, Dieceza de Iași are 143 de parohii cu aproape 215.000 de catolici în 73.700 de familii. În dieceză sunt 271 preoți diecezani, 127 preoți călugări; de asemenea: 54 călugări și 405 călugărițe. Dieceza are 215 seminariști diecezani (Bacău și Iași) și 303 seminariști călugări (Roman și Onești), 40 de instituții de educație, 37 de institute de caritate și de binefacere.

Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor PS Aurel Percă, ale tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din dieceză pentru a-i spune împreună cu cititorii noștri: La mulți și binecuvântați ani!

Îl rugăm pe Domnul să-l păstreze în sănătate pe episcopul nostru, să-l ajute ca, prin viața, cuvântul și rugăciunea sa, să fie mereu un adevărat păstor pentru turma pe care Dumnezeu i-a încredințat-o.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat