Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam (II)

Fericitul Frédéric Ozanam - 200 ani de la naștere: 1813-1853

Fericitul Frédéric Ozanam, beatificat de papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul Zilei Mondiale al Tineretului de la Paris (1997), ales ca mijlocitor pentru Zilele Mondiale al Tineretului de la Rio de Janeiro, Brazilia, din acest an și dat tinerilor ca exemplu de sfințenie a fost unul din principalii întemeietori ai Societății "Sfântul Vincențiu de Paul", iar familia vincențiană sărbătorește anul aceste 200 de ani de la nașterea lui. Iată câteva motive pentru a-i cunoaște viața.

Frederic Ozanam s-a născut la 23 aprilie 1813, la Milano, într-o familie catolică franceză. Și-a petrecut copilăria la Lyon și a urmat studiile universitare la Paris unde de altfel a trăit și a activat. A murit la Marsilia pe 8 septembrie 1853.

Regula care-l va călăuzi toată viața: dorința imensă de a ajuta sufletele necăjite. A trăit într-o societate zbuciumată cu multe frământări la nivel intelectual, social și chiar religios. Iată cum descrie Parisul într-o scrisoare trimisă prietenului său Falconnet, pe 18 decembrie 1831: "Parisul mă dezgustă pentru că este fără viață, fără credință, fără iubire; este un imens cadavru de care eu, atât de tânăr și atât de viu, sunt legat, în care nepăsarea mă îngheață și corupția mă ucide". Aceste constatări ale lui Frédéric Ozanam se regăsesc în societatea noastră actuală. Aș vedea în expresiile lui, "fără viață, fără credință, fără iubire", lipsa în primul rând a celor trei virtuți teologale: speranța, credința și dragostea.

Cum a depășit Frédéric Ozanam aceste constatări triste?

Frédéric s-a înconjurat în viața sa de oameni cu adevărat credincioși și dornici de a face binele. Exemple: marele fizician catolic André Ampère, mereu cu rozariu în mâna, în casa căruia a locuit câțiva ani și pe care l-a numit tată; cei 6 studenți prieteni cu care a fondat Societatea Sfântul Vincențiu de Paul; Sora Rosalie Rendu, Fiică a Carități (Sfântul Vincențiu de Paul) de la care lua adresele celor săraci pentru a-i vizita și ajuta. El spunea: "Părinții și prietenii sunt cele două feluri de însoțitori pe care Dumnezeu ni i-a dăruit în drumul vieții; prezența unora dintre ei nu trebuie să ne facă să-i uităm pe ceilalți".

Pentru a revigora activitatea caritabilă nu sunt suficiente controversele, dar este urgent să se traducă această lege a carității în fapte. "Singura regulă care trebuie pusă în acțiunile umane, singura lege care trebuie să guverneze este legea iubirii". Cei șapte, Ozanam fiind promotorul acestui grup, se hotărăsc să treacă la acțiuni concrete luându-l ca model pe Sfântul Vincențiu de Paul. Meditarea Cuvântului lui Dumnezeu, formarea spirituală a fiecărui membru al grupului, rugăciunea constantă și asiduă sunt sufletul întregului apostolat al carității. Din bursele lor de studenți, cumpără pâine și lemne pentru cei săraci, pe care încep să-i viziteze dăruindu-le totodată toată prietenia lor.

Biserica, ridicându-l la rangul de fericit ni l-a propus nouă tuturor ca model al credinței și al iubirii și mijlocitor. "Frederic Ozanam a crezut în iubire, în iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare om. El însuși s-a simțit chemat să iubească și a mărturisit această mare iubire față de Dumnezeu și față de ceilalți" spunea Papa Ioan Paul al II-lea la beatificare.

Adrian Petruț

* * *

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat