Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Icoana Maicii Domnului de la Cacica la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 februarie 2013, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan și Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", ambele din Roman, au avut deosebita bucurie de a fi vizitați de Maica Domnului de la Cacica.

Icoana a ajuns la ora 17:00, fiind adusă de către părintele Romuald Bulai, OFMConv., rectorul bazilicii din Cacica. Icoana a fost preluată de patru frați studenți și a fost dusă, în procesiune, până în capela institutului.

A urmat un moment de rugăciune, recitarea vesperelor, ce a fost celebrată de părintele Eugen Răchiteanu, guardian al comunității din Roman. Au fost prezenți toți studenții, elevii liceului, preoții ce formează comunitatea stabilă și câțiva oaspeți care au venit special pentru acest eveniment.

Părintele Eugen Răchiteanu a adresat salutul său de bun-venit, mulțumirile sale părintelui Romuald Bulai și și-a exprimat nespusa bucurie pentru faptul că a ajuns și la noi în comunitate icoana Maicii Domnului de la Cacica, ce o întruchipează pe Mama lui Isus, Mama noastră.

Părintele Romuald Bulai a luat cuvântul și i-a salutat pe toți cei prezenți de față. A îndemnat la devoțiune, încredințare, iubire față de sfânta Fecioară Maria. A făcut o incursiune în istoria acestei icoane, spunând că a ajuns în Cacica odată cu muncitorii veniți din Polonia pentru a exploata zăcământul de sare. Acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ 200 de ani în urmă. Această icoană este o copie a originalului ce se află în Czestochowa, Polonia. Venerarea propriu-zisă a început cu anul 1905, când a fost construită biserica actuală din Cacica, de atunci și până în ziua de astăzi oficiindu-se pelerinaje anuale. Biserica a fost ridicată la rangul de basilica minor de către fericitul papa Ioan Paul al II-lea, la cererea episcopului Petru Gherghel, în anul jubiliar 2000.

Predica i-a aparținut părintelui Damian Anton, OFMConv. A început prin recitarea cuvintelor Elisabetei, verișoara Mariei: Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Reinterpretând salutul Elisabetei, părintele a exclamat: Și de unde nouă aceasta, ca să vină în casa noastră Maica Domnului de la Cacica? Părintele Anton invită la o devoțiune specială față de sfânta Fecioară. Pentru a întări propriile sale afirmații, scoate în evidență faptul că mulți dintre sfinți au avut o devoțiune puternică față de Maria. L-a amintit pe părintele Gheorghe Patrașcu care spunea că cine are o devoțiune față de sfânta Fecioară Maria, îl va vedea pe Dumnezeu într-o sărbătoare mariană. Iar părintele Gheorghe Patrașcu a murit la 11 februarie, sărbătoarea sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. A încheiat predica cu o descriere simbolică a icoanei, explicând elementele care se disting într-un mod mai evident.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat printr-un moment de rugăciune, cuprins între orele 20.00 și 24.00. În primele două ore au fost prezenți elevii iar celelalte două au fost ocupate de studenți. Am fost bucuroși observând că au fost prezenți și câțiva oaspeți, în ciuda orelor târzii.

Duminică, 17 februarie, a avut loc Liturghia solemnă, în capela institutului, celebrare care a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La predică a scos în evidență faptul că Dumnezeu și-a arătat iubirea sa infinită creându-ne și ridicându-ne din păcat prin Fiul său. Ne-a însoțit mereu cu iubirea sa și, astfel, l-a trimis pe unicul său Fiu, pentru noi, cei păcătoși. Trebuie să ne îndreptăm mereu spre iubirea sa, prin iubire. Putem face acest lucru prin intermediul Mariei, o Mamă ce nu și-a părăsit niciodată Fiul, fiind alături de el în orice moment. Această icoană este, cu adevărat, o veste bună pentru credincioși, pentru cei care sunt prezenți în jurul ei. Maria ne cheamă întotdeauna la urmarea cu fidelitate a Fiului ei: Faceți ceea ce vă v-a spune el. Să facem ceea ce a făcut el, să iubim cum a iubit el.

La sfârșitul Liturghiei, părintele Lucian Bobărnac, vicar provincial al OFMConv., a adresat mulțumirile sale și ale întregii provincii Preasfințitului Petru Gherghel. A transmis și felicitările din partea părintelui Emilian Cătălin, provincial al franciscanilor din România, care, în acel moment, se afla la capitulul general. În cele din urmă a mulțumit corului și tuturor persoanelor care s-au implicat în bunul mers al acestui eveniment.

Părintele Romuald Bulai, în semn de recunoștință, i-a oferit o copie a icoanei de la Cacica părintelui Eugen Răchiteanu, ce a fost sfințită de către PS Petru Gherghel. La sfârșit s-a făcut consacrarea familiilor sfintei Fecioare Maria, după care a urmat binecuvântarea solemnă.

Programul vizitei icoanei Maicii Domnului de la Cacica s-a încheiat la ora 13:00. Maria, scaunul Înțelepciunii, își continuă drumul pe care îl pavează cu iubire pentru fiii ei. La Cacica este casa ei materială, dar acasă este în fiecare comunitate de creștini. Ea locuiește peste tot. Fiecare comunitate reprezintă o casă de fii preaiubiți pe care dorește să-i strângă la pieptul ei pentru a-i umple de iubire dezinteresată, nemărginită, o iubire căreia greu îi poți rezista. O iubire ce numai Mama lui Isus o poate oferi. De aceea, fiecare comunitate pe unde trece, trebuie să o facă pe Maria să se simtă ca la ea acasă.

Andrei Marius

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-17 februarie: Roman: Icoana Maicii Domnului de la Cacica la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat