Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială a Studenților - ZSS

Într-o societate în care sacramentul Căsătoriei a fost redus doar la o simplă legătură formală, suntem invitați să reflectăm și să ne dăm un răspuns responsabil asupra întrebării: "Mai avem... Chef de familie?"

Episcopia Romano-Catolică de Iași, Oficiul pentru Pastorația Universitară, împreună cu Asociația Studenților Catolici și Centrul Diecezan Caritas au hotărât că cea mai bună abordare a acestei probleme este o participare activă a familiei universitare, bazate pe principiul: "Give to learn! Learn to give!", în cadrul unei Zilei Sociale a Studenților, care a fost organizată sâmbătă, 16 februarie 2013, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Se spune că pentru a înțelege un om este necesar să-i cunoști trecutul. Pornind de la această idee pr. Alois Bulai a arătat că familia își are originea încă din Geneză, odată cu Facerea lumii, surprinsă ulterior de-a lungul istoriei și desăvârșită de modelul prin excelență al acesteia: Familia Sfântă de la Nazaret.

Pe lângă aspectele teologice prezentate de acesta și pr. moderator Lucian Farcaș, aspectele socio-umane au fost reliefate de doamna profesor Daniela Șoitu, domnul profesor Alois Gherguț și domnul profesor Gheorghe-Ilie Fârte, realizându-se o abordare complexă a temei ce a surprins problemele actuale cu care se confruntă tinerii secolului al XXI-lea în alegerea vieții de familie.

Astfel, sub aspect sociologic s-a evidențiat necesitatea cunoașterii de sine, a valorilor interumane și - fără a fi ipocriți - a atracției fizice, precum și importanța integrității eului și completarea atât în asemănări cât și în deosebiri în relația eu-tu, pentru a forma în cele din urmă un veritabil noi.

Domnul Alois Gherguț a proiectat o imagine a familiei actuale, sub formele ei prezente, cu funcțiile și disfuncțiile aferente, subliniind provocările cu care se confruntă, din punct de vedere religios, social și economic.

Ideile dumnealui au fost completate de domnul Gheorghe-Ilie Fârte, care a făcut o interesantă paralelă între modul de conviețuire al animalelor și tipologiile familiilor societății actuale. Un exemplul este modelul ghepardului conform căruia masculul se ocupa doar de reproducere, în timp ce femelei îi revine sarcina de a crește puiul, model ce își găsește proiecția umană în cazul familiilor monoparentale. Totuși, soluția în cazul unei astfel de probleme este tocmai faptul că omul este o ființă rațională ce are demnitate, având capacitatea de a alege să trăiască viața de familie pe baza valorilor autentice ale sacramentului Căsătoriei. A subliniat, de asemenea, importanța omului pentru Dumnezeu care l-a dat pe unicul său Fiu la moarte pentru mântuirea noastră, folosindu-se de o imagine plastică comică, dar foarte sugestivă: "Să presupunem că aș avea păduchi. Oare chiar mi-ar păsa atât de mult de păduchii de pe capul meu?". Într-o altă ordine de idei, dânsul a accentuat și faptul că omul trebuie tratat nu ca pe un mijloc, ci ca pe un scop.

Privind la Cuvântul Sfintei Scripturi, Mântuitorul Isus Cristos ne-a învățat: "Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo în mijlocul lor" (Matei 18, 20). Iată de ce organizatorii au hotărât ca în cadrul întâlnirii să participăm cu toții la celebrarea Euharistiei. Putem spune, fără să greșim, că acest cuvânt este aplicabil și într-o relație dintre doi tineri ce aleg să se căsătorească: atât timp cât cei doi privesc acest pas ca o împlinire a vocației la care sunt chemați, atunci același Dumnezeu care i-a binecuvântat în ziua săvârșirii sacramentului va continua să trăiască "în mijlocul lor", întărindu-i în încercări, oferindu-le cele necesare existenței, unind iubirea lor cu iubirea lui, pentru ca într-un final tot ceea ce vor săvârși soții să se transforme în haruri și daruri.

După sfânta Liturghie ne-am reîmprospătat forțele cu un prânz pregătit de gazde. Programul a continuat cu workshop-uri pe diferite teme ce au avut în vedere familia universitară în diferite situații de viață: familia domestică, student ca părinte, atitudinea față de persoanele vârstnice (care sunt cel mai adesea marginalizate și singure) și relația dintre familie și mass-media.

Pentru ca lucrarea întregii zile să fie desăvârșită, în încheierea programului, sufletele ne-au fost învăluite cu delicatețea și căldura vocilor mezzosopranei Petronela Andrieș și a sopranei Gabriela Enășescu, ce au alunecat pe notele pianistului Traian Hudumeac, printr-un minunat moment cultural de muzică sacră.

Această zi a venit în sprijinul nostru, oferindu-ne încrederea că, dincolo de cuvinte, faptele sunt cele care pot schimba lumea, că deși iubirea autentică și Familia Sfântă par termeni desprinși din domeniul utopic - privind tot mai mult la societatea contemporană, atât timp cât îl avem pe Dumnezeu în inimă, utopia este de fapt o realitate concretă.

Așadar, putem concluziona cu un îndemn adresat tuturor celor ce vor citi acest articol: fie ca Domnul să ne ajute să trăim cu adevărat valorile credinței, valorile iubirii, valorile familiei pentru a da mărturie despre el prin faptele noastre; iar cei ce ne vor vedea să exclame, la fel cum au făcut și oamenii din timpul primelor comunități creștine: "Priviți-i cum se iubesc!", dorindu-și și ei să trăiască astfel!

Impresii...

"De multe ori cuvintele pălesc în fața practicii. Un lucru cert pe care l-am învățat de la această întâlnire este faptul că omul se naște în familie, crește în familie, se formează în ea și se împlinește prin ea. Așadar, creștem în credință, ne formăm prin educație și devenim colaboratori la problemele societății de azi prin ceea ce învățăm din familie. Cu toții ar fi bine să ne întrebăm în luarea deciziei căsătoriei, dacă vom avea «chef de familie...?». Și cu siguranță în hotărârea acestei alegeri ne stă alături educația, Biserica și familia" (Emanuela Bondea - Facultatea de Litere)

"Experiența de care am avut parte în această Zi Socială a Studentului a fost cu adevărat unică. Această zi pe care am trăit-o plină de bucurie și entuziasm m-a ajutat să descopăr profund ce reprezintă familia la nivel personal, social și cultural, implicând și viața universitară. Consider că această întâlnire este un imbold pentru a-mi exercita credința cu mai multă responsabilitate". (Cristina Ciobanu - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)

"O zi specială de 16 februarie, în care am petrecut o zi împreună cu «chef de familie». Discuțiile zilei au fost atât informative cât și foarte pătrunzătoare. În urma discuțiilor, ce au avut loc, am reușit să înțelegem mai bine acest concept «familia» în aria ei de dezvoltare și ne-am dat seama de ceea ce ne dorim noi în construcția familiilor noastre". (Ana Dămoc - Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice)

"«Chef de familie?!» - Da, sigur! Și așa am ajuns să fiu prezentă la Ziua Socială pentru Studenți. Și nu am rămas dezamăgită! De la început am rămas uimită de prezentările profesorilor și ale invitaților speciali. «Tu ești carne din carnea mea, os din oasele mele» - e prima poezie de dragoste, ne-a spus pr. Bulai; Cum de la «eu» și «tu» se merge spre «noi», diverse aspecte ale familiei - toate au fost atinse în profunzime, combătând superficialitatea specifică lumii moderne. Familia - mister și împlinire, responsabilitate și angajament zilnic și continuu. Minunat! Mi-a plăcut. Aștept și alte astfel de zile". (Olesea Jmurciuc - Facultatea de Teologie Romano-Catolică)

"O inițiativă cu adevărat bună, având în vedere problemele cu adevărat îngrijorătoare cu noile familii întemeiate în zilele noastre, numele fiind foarte inspirat și potrivit cu «tendințele». Consider că cele discutate ar trebui promovate în continuare și discutate serios în rândul tuturor tinerilor, pentru sensibilizarea și educarea acestora. Am rămas plăcut impresionată când am văzut că s-a pus și problema integrării bătrânilor în activitățile, viețile noastre. Acest lucru e considerat «demodat» astăzi și chiar era nevoie să se reamintească tinerilor importanța «bunicilor» în viața tinerilor și a societății. Ar fi cu adevărat de admirat dacă s-ar reuși și punerea în practică a acestor idei discutate. De multe ori se observă lucrurile și se judecă, dar de foarte puține ori se și acționează. O zi minunată, structurată foarte bine și cu oameni diverși și din cei mai buni. Pot spune că am plecat acasă cu un bagaj destul de consistent de informații și idei. Abia aștept și următoarele întâlniri". (Alexandra Pitirici - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)

"Ce pot să spun? Am avut parte de o zi specială, o zi de care chiar cred că aveam nevoie, pentru că trăim într-o continuă agitație, și obișnuim să uităm care este esența vieții noastre. M-am detașat de orice activitate pentru câteva ore, dar am câștigat mai mult: am primit lecții de viață, am înțeles că fiecare perioadă a vieții își are rolul ei, iar pentru a forma o familie trebuie să înțelegem, că «fluturii din stomac pot păli», importante sunt respectul și prietenia care rămân. Mulțumesc celor care mi-au dat ocazia să-mi petrec ziua în acest mod!" (Iustina Tălin - Facultatea de Chimie).

Elisabeta-Andreea Antici,
Cristina Ciobanu,
Emanuela Bondea,
Ana Moraru
și Iuliana Eva

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 februarie: Iași: Ziua Socială a Studenților - ZSS


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat