Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Parlamentari pentru o zi

În perioada 6-13 februarie 2013, douăzeci și patru de elevi de la Seminarul din Bacău, însoțiți de doamna Irina Ștefură, profesor de limba engleză, și de pr. Costel Țăranu, au întreprins o călătorie prin Europa ce a avut ca obiectiv principal participarea în ziua de 8 februarie 2013 la programul Euroscola, care s-a desfășurat în Parlamentul European din Strasbourg.

Această experiență de "parlamentar" s-a datorat implicării și participării la un concurs ce s-a desfășurat în perioada aprilie-septembrie 2012, în contextul în care anul 2012 a fost declarat de Parlamentul European Anul European al Îmbătrânirii active și al Punții între generații. Un rol deosebit în coordonarea acestui proiect l-a avut doamna prof. Irina Ștefură care a integrat perfect proiectul cu activitățile ce se desfășurau deja de mult timp în Seminar: vizitarea bătrânilor, organizarea de spectacole pentru cei învârstă și cadouri și pachete oferite lor cu prilejul sărbătorilor.

Tema concursului a fost realizarea unei reclame de un minut pentru promovarea proiectului și redactarea unui eseu în limba engleză care să descrie activitățile desfășurate în cadrul proiectului pe care participanții l-au numit We can do it! (Putem face asta!) invitând astfel și alți tineri să le urmeze exemplul. Roadele acestei implicări s-au concretizat în câștigarea concursului făcând astfel posibilă deplasarea la Strasbourg.

În cursul dimineții de 6 februarie, din curtea Seminarului din Bacău pleca autocarul cu 24 de tineri seminariști parlamentari pentru o zi pregătiți și dornici să-și reprezinte țara în fața întregii Europe. După un drum lung am ajuns în Budapesta, unde am fost așteptați de preotul român Petru-Mihăiță Mogda care ne-a ajutat să vizităm catedrala "Sfântul Ștefan" și Bastionul Pescarilor, admirând în același timp frumusețea deosebită a capitalei Ungariei.

După un alt drum obositor până la Strasbourg, a treia zi, la ora 8, ne-am întâlnit cu alți tineri din cele 20 de țări participante fiind primiți în clădirea Louise Weiss a Parlamentului European din Strasbourg. Aici, după controlul de securitate, am primit legitimația de intrare, programul zilei precum și explicații pentru buna desfășurare a activității. A urmat apoi adunarea în Sala plenară, unde am primit cuvântul de salut din partea reprezentanților administrativi ai Parlamentului European. Următorul moment l-a constituit prezentarea fiecărei școli și discuții pe probleme ce privesc țările Uniunii. La acest capitol ne putem mândri cu cea mai bună prezentare, din perspectiva conținutului și a expunerii. După servirea prânzului a urmat jocul Eurogame, apoi ne-am reunit în grupuri de lucru unde am discutat și am făcut un schimb al punctelor de vedere despre prioritățile europene, temele fiind pregătite în prealabil în școli (agricultură, migrații, cultură, noile tehnologii). În jurul orei 16 ne-am reunit în plen unde s-au prezentat rapoartele adoptate de grupurile de lucru, urmate de votul general pentru cunoașterea părerii despre soluțiile aduse. Ziua s-a încheiat cu Imnul European și o mică plimbare prin Strasbourg.

La întoarcerea spre casă am vizitat și alte obiective: centrul orașului München, orașul Salzburg și Abația Melk - o abație istorică a benedictinilor din Austria, unul dintre cele mai faimoase locuri istorice ale creștinismului monahic european. Duminică seara am fost așteptați de părintele decan Pavel Balint, parohul comunității Bad Deutsch-Altenburg, care ne-a arătat locul de naștere al episcopului martir Anton Durcovici, la monumentul căruia ne-am rugat împreună, după care a urmat celebrarea sfintei Liturghii în capela "Sfânta Elisabeta".

Următoarele două zile le-am petrecut la Viena unde am vizitat Palatul Schönbrunn, precum și alte obiective. Aici, un moment deosebit l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii împreună cu credincioșii din Parohia "Maria vom Siege" Maria a Victoriei, din Viena, păstorită de preotul român Iosif Antoci.

A fost o experiență interesantă, frumoasă și de neuitat care ne-a îmbogățit din multe puncte de vedere.

David Eduard Cristian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-13 februarie: Bacău: Parlamentari pentru o zi


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat