Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnirea președintelui României cu ambasadorii acreditați la Vatican și reprezentanții cultelor

După întâlnirea oficială avută cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, în cursul zilei de vineri, 15 februarie 2013, domnul Traian Băsescu, președintele României, a avut o întâlnire oficială și cu ambasadorii statelor acreditați pe lângă Sfântul Scaun, precum și cu toți reprezentanții cultelor prezente în Cetatea Eternă.

Întâlnirea a avut loc la Palatul Brancaccio, la inițiativa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența sa Bogdan Tataru-Cazaban.

Au fost prezenți o serie de cardinali, prefecți ai diferitelor dicasterii din cadrul Vaticanului, numeroși ambasadori, un grup de preoți romano-catolici, în frunte cu Mons. Anton Lucaci, responsabil național cu pastorația românilor catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, decan și paroh al comunității românilor catolici prezenți la Roma, câțiva preoți prezenți pentru studii, reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice și Ortodoxe.

În mesajul său, președintele României a împărtășit celor prezenți experiența avută cu ocazia întâlnirii cu Sfântul Părinte.

Redăm în continuare mesajul său integral:

"Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieții. Întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment, nu politic, ci unul de suflet, în care am întâlnit un om, un papa, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008, la Castel Gandolfo. Am avut sentimentul că în fața mea era un papă care nu avea decât un mesaj: «Vreau să fii bun!». Un om care, prin privire, prin vorbă, prin inteligența frazelor, nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor.

Papa mi-a comunicat că avem nevoie de o lume mai bună și că avem nevoie să fim mai buni unii cu alții.

Din faptul că vizita mea nu a fost anulată, am înțeles respectul papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înțeles respectul papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înțeles mâna întinsă creștinilor ortodocși de către creștinii catolici. Am transmis papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor și al ortodocșilor din Romania. Un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de înțelegere.

Am avut onoarea să întâlnesc unul din cei mai mari teologi și filosofi ai lumii de astăzi. Și am sentimentul că cele 47 de cărți excepționale pe care le-a scris sunt doar începutul. Sentimentul întâlnirii de astăzi este că m-am întâlnit cu un papă, mai bun poate ca noi toți la un loc și gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna.

Să mă scuzați pentru sinceritate, dar dacă nu aș fi sincer, mai bine nu aș vorbi. Sentimentul cu care am plecat a fost acela că am avut o întâlnire unică, care nu se va mai repeta și care nici nu va mai putea avea vreodată un sentiment asemănător.

Relațiile noastre diplomatice sunt excelente, au o frecvență ridicată chiar și la cel mai înalt nivel și nici nu ar putea fi altfel atât timp cât Vaticanul, prin vocea papei Benedict al XVI-lea, a susținut românii care se află în Spania, Italia, în Franța și în altă parte. Mesajul papei pentru imigranți a fost acela de susținere pentru milioanele de români care se află în afara granițelor țării și practic s-a pus ca un scut pentru aceștia. Procesele la CEDO din ultimii trei ani, când, ori România a susținut Vaticanul, ori Vaticanul, la solicitarea României, a dat sprijin în procese României, sunt o altă mărturie a relațiilor excelente dintre țara mea și Vatican.

Mulțumesc Vaticanului și Bisericii Catolice pentru punerea la dispoziția ortodocșilor români a sute de biserici în Italia și în Spania, pentru ca în acestea să slujească preoți ortodocși români".

La sfârșitul alocuțiunii, președintele Băsescu i-a salut pe cardinalii prezenți, pe ambasadorii și responsabilii cu pastorația românilor din Italia, mulțumind tuturor pentru primirea făcută.

Din partea românilor prezenți la Roma, mai ales din partea tinerilor catolici, pr. Isidor Iacovici i-a adresat președintelui României o întrebare retorică: "Tinerii întreabă, pe când pot să se întoarcă acasă?" Președintele a răspuns că în contextul de astăzi este greu de anticipat un răspuns, mai ales că nici situația internațională nu ne ajută...

Întâlnirea s-a terminat cu un dineu la care au participat toți cei prezenți.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 februarie: Roma: Întâlnirea dintre președintele României și ambasadorii acreditați la Vatican și pe reprezentanții cultelor

* * *

Radio Vatican: "Bunătatea și omenia papei sunt impresionante": interviu cu președintele Traian Băsescu

Radio Vatican: În audiență la Benedict al XVI-lea președintele României, Traian Băsescu: contribuția Bisericii Catolice la integrarea comunităților românești în străinătate


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat