Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Enciclopedia regimului comunist

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București, aflat sub patronajul Academiei Române, a lansat volumele România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, F-O (coordonator Octavian Roske) și România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Instituții de partid, de stat, obștești si cooperatiste (coordonator Dan Cătănuș). Evenimentul a avut loc la 14 februarie 2013, ora 11.00, în Aula Academiei Române.

La această manifestare, moderată de academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, au luat cuvântul Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul - episcop vicar patriarhal (Biserica Ortodoxă Română), dr. Dănuț Doboș, istoric (Biserica Romano-Catolică), academician Dan Berindei, academician Dinu C. Giurescu, academician Răzvan Theodorescu, academician Păun Ioan Otiman, secretar general al Academiei Române, prof. dr. Radu Ciuceanu, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, prof. dr. Vladimir Iliescu (Universitatea Aachen - Germania), conf. dr. Octavian Roske, secretar științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, și dr. Dan Cătănuș, cercetător la același institut.

Primul volum al Enciclopediei regimului comunist a fost lansat în noiembrie 2011, urmând ca ultimul să fie publicat până la sfârșitul anului 2013.

Lucrarea reprezintă o premieră în istoriografia românească, pentru realizarea acesteia aducându-și contribuția zeci de specialiști provenind din toate colțurile țării și din toate generațiile, animați de descoperirea adevărului cu privire la ororile comunismului românesc.

Dr. Dănuț Doboș, reprezentând Biserica Romano-Catolică, a participat la primul volum al Enciclopediei cu un articol dedicat istoriei Bisericii Romano-Catolice în anii regimului comunist, iar în cadrul celui de-al doilea volum - cel lansat la 14 februarie 2013 - cu un articol privitor la represiunea ordinelor și congregațiilor religioase, ca parte a represiunii generale antireligioase.

La începutul cuvântării rostite la tribuna Aulei Academiei Române, dr. Dănuț Doboș a menționat următoarele: "Vă rog sa-mi permiteți să vă transmit salutul Înaltpreasfinției sale dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și cel al Preasfinției sale Petru Gherghel, episcop de Iași, pe care îi reprezint astăzi la acest eveniment științific și cultural. Excelențele lor adresează felicitări domnului profesor Radu Ciuceanu și echipei sale de colaboratori de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, precum și Academiei Române, pentru un important dar cultural oferit tuturor celor interesați de adevărul istoric. Acest dar cultural este reprezentat de cele două volume ale Enciclopediei Regimului Comunist prezentate astăzi, coordonate cu un înalt grad de profesionalism de domnii Octavian Roske și Dan Cătănuș. De asemenea, Excelențele lor adresează mulțumiri Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului pentru modul exemplar de colaborare științifică cu departamentele de cercetare istorică ale Bisericii Romano-Catolice, în mod special pentru prilejul oferit specialiștilor Bisericii de a-și exprima propriul punct de vedere cu privire la istoria Bisericii în anii regimului ateu comunist (...)".

Enciclopedia Regimului Comunist a apărut la 23 de ani de la prăbușirea regimului comunist.

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București are site-ul www.totalitarism.ro


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat