Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: întâlnire formativă pentru tineri despre pozitivitatea diversității

Duminică, 17 februarie 2013, între orele 15.00 și 17.30, surorile campostrini organizează la Tămășeni o nouă întâlnire formativă pentru tineri pe tema: "Pozitivitatea diversității".

1Adam a cunoscut-o pe Eva, soția sa și ea a zămislit și l-a născut pe Cain. Și a spus: "Am dobândit un om de la Domnul!". 2Și l-a mai născut pe fratele lui, Abel. Abel era păstor la oi, iar Cain lucrător al pământului. 3După câtva timp, Cain a adus Domnului jertfă din roadele pământului. 4Abel a oferit și el din întâii născuți ai turmei sale și din grăsimea lor. Domnul a privit către Abel și jertfa lui, 5dar la Cain și la jertfa lui n-a privit. Cain s-a mâniat foarte tare și fața lui s-a posomorât. 6Domnul i-a spus lui Cain: "De ce te-ai mâniat și ai fața posomorâtă? 7Dacă faci binele, nu-i așa că poți ține fruntea sus? Dar dacă nu faci binele, păcatul stă cuibărit la ușă. El caută să te domine dar tu trebuie să-l stăpânești". 8Cain a vorbit cu Abel, fratele său. Când erau pe câmp, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele său și l-a ucis. 9Domnul i-a zis lui Cain: "Unde este Abel fratele tău?" Iar el a răspuns: "Nu știu. Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?" 10Domnul i-a spus: "Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către mine din pământ! 11Acum, așadar, fii blestemat pe pământul care și-a deschis gura ca să bea sângele fratelui tău din mâna ta! 12Când vei lucra pământul, nu-ți va mai da rodul său; rătăcitor și fugar vei fi pe pământ". 13Cain i-a spus Domnului: Vina mea este prea mare pentru a o putea duce!" (Gen. 4, 1-13)

Tema aleasă pentru reflecție poate oferi fiecăruia dintre noi răspunsuri referitoare la o realitate ce face parte din natura noastră umană și anume aceea a relațiilor interpersonale, fără de care nimeni nu poate trăi. Prezintă o importanță deosebită pentru înțelegerea identității proprii faptul de a reflecta asupra mecanismelor ce pot naște înăuntrul nostru, atunci când ne confruntăm cu diversitatea, fie ea reprezentată de persoane, de idei diferite, sau chiar de realitatea înconjurătoare cu schimbările sale de fiecare zi. Textul de față, prin intermediul unei crime între doi frați, cauzată de gelozie sau invidie, ne prezintă un caz extrem la care se poate ajunge atunci când persoanele nu sunt în gradul de a vedea pozitivitatea diversității.

Fie că ne găsim în situația în care suntem apreciați de alții, fie că nu suntem apreciați, în general, suntem tentați să reacționăm în funcție de cum ne simțim. Este aproape spontan sa folosim comparația cu celălalt drept criteriu de evaluare a ceea ce facem, atunci când construim despre noi o idee pozitivă sau negativă, bucurie sau tristețe, etc., în funcție de ceea ce vedem sau apreciem în ceilalți, sau chiar în funcție de reacția celorlalți în urma unor acțiuni de-ale noastre. Diferite sunt sentimentele care ne blochează mintea și ne orbesc, iar uneori simțim o greutate înăuntrul nostru ce nu ne permite să-l vedem pe celalalt ca pe un ajutor / prieten / aproapele nostru, de la care am putea învăța anumite "secrete" pentru a înțelege viața, pentru a crește, pentru a da semnificații valide și utile existenței noastre. Este important să ne ascultăm, să recunoaștem cu sinceritate ceea ce simțim, să evaluăm coerența cu ceea ce credem și dorim pentru viața noastră și să avem curajul de a schimba ceea nu este conform dorinței noastre de creștere interioară.

Ce putem învăța de la Cain și de la Abel? Sunt doi frați ce prezintă o jertfă Domnului, din roadele muncii lor zilnice. Abel a înțeles că Domnului trebuie să îi dăm ceea ce este mai frumos, trebuie să oferim existența noastră, suflul inimii noastre, să i ne dăruim fără nicio reținere, de aceea el oferă ceva inocent, fragil, începutul existenței. Cain oferă ceea ce are în mod abundent, fără să se gândească la ceea ce i-ar place Domnului, ci doar la ceea ce i-ar face lui plăcere și astfel oferă din ceea ce are în plus. De la Abel putem învăța că dacă dorim ceva bun pentru viața noastră, trebuie să oferim celuilalt ceea ce avem mai prețios, să investim toate capacitățile interioare în ceea ce credem și astfel vom reuși să dezvoltăm ființa noastră în numeroasele sale aspecte. De la Cain putem învăța că nimic din ceea ce facem doar pentru a fi văzuți sau apreciați nu are utilitate, ci dimpotrivă uităm să respectăm diversitatea, ajungând să nu ne mai putem bucura nici de propriile roade și nici de prezența semnificativă a celor din jurul nostru.

"Dacă faci binele, nu-i așa că poți ține fruntea sus?" Deci totul în existența noastră are la bază acceptarea a ceea ce suntem, cunoașterea a ceea ce putem dezvolta înăuntrul nostru atât cât trăim și efortul constant în a deveni ceea ce in mod potențial putem realiza. Și toate acestea le putem realiza doar în relație cu "diversul" de lângă noi cu care ne putem completa.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

*

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (14 octombrie 2012 - 12 mai 2013)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat