Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul de sfântul Valentin se află în forța Iubirii

Originea datei de 14 februarie, sărbătoarea îndrăgostiților, este nesigură

De Laura Scapin

Ziua de 14 februarie este ziua îndrăgostiților. Originea acestei date este nesigură: ea pare să fie legată de tradiția păgână a festivității Lupercaliilor, ceremonie de primăvară prin care oamenii din Roma obișnuiau să celebreze trezirea naturii și în acest mod să mijlocească rodnicia pământului și a recoltelor. Însă nu este improbabil ca la rădăcina obiceiului de a sărbători iubirea și pe cei îndrăgostiți în această zi deosebită să fie amintirea unui sfânt: sfântul Valentin.

Informațiile despre viața lui Valentin se confundă cu legenda. Izvoarele hagiografice, Martyrologium Hieronymianum (secolul V-VI d.C.) și Passio Sancti Valentini (secolul al VIII-lea d.C.), par să transmită existența a doi sfinți cu numele Valentin: primul, martir din Roma, și al doilea, martir din Terni. Însă în ultimii ani s-a adoptat o nouă ipoteză de către studiosul Vincenzo Fiocchi Nicolai, conform căreia Valentin din Roma și cel din Terni ar fi aceeași persoană. Așadar, ar fi existat un singur Valentin, episcop de Terni, care a ajuns la Roma prin anul 270 d.C., în timpul persecuției creștine a împăratului Claudiu al II-lea Goticul; aici a fost martirizat și înmormântat. Valentin a fost chemat la Roma de către oratorul Craton, pentru că se răspândise în capitală vestea despre sfințenia vieții sale, despre caritatea și umilința apostolatului său și îndeosebi pentru că spera în vindecarea fiului, bolnav de câțiva ani. După ce s-a vindecat tânărul, Valentin a convertit la creștinism familia lui Craton. Au urmat alte convertiri importante, între care cele ale unor studioși greci în litere: Procul, Efeb, Apoloniu și Abondiu, fiu al prefectului orașului.

În închisoare, Valentin îi vizita și-i ajuta pe creștinii care proclamaseră credința lor în fața judecătorilor, câștigându-și cinste printre credincioșii din capitală. A voit să-l întâlnească pe însuși împăratul Claudiu, care, interogându-l cu privire la apostolatul său, a fost captivat de elocvența convingătoare a lui Valentin, care a proclamat existența și sfințenia într-o singură credință, aceea în Cristos Mântuitorul. Claudiu l-a grațiat de la execuția capitală și l-a încredințat în custodie unui nobil roman care avea o fiică oarbă; sfântul a făcut din nou o minune redând vederea fetei și a convertit-o împreună cu toată familia ei.

Însă, după aceea, activitatea lui Valentin nu mai putea fi acceptată de împărat. De fapt, tradiția povestește că sfântul a unit în căsătorie o fată cu numele Serapia, de religie creștină, cu un centurion roman, contravenind astfel edictului lui Claudiu, care interzicea căsătoria între legionari și femei care aparțin credinței creștine. Din cauza acestor evenimente, Valentin a fost închis și condamnat la decapitare în Roma, din porunca prefectului Furius Placidus, împărat fiind Aurelian. Era ziua de 14 februarie din anul 273 d.C. Rămășițele sale pământești au fost depuse la mila LXIII de pe via Flaminia, strada care duce la Terni, aproape de o necropolă.

Mesajul festivității sfântului Valentin se află în forța iubirii, în întregimea sa: în ea se află imaginea lui Dumnezeu, solidaritatea și pacea, unitatea familiei și a întregii omeniri.

Catacombele și bazilica "Sfântul Valentin"

Inaccesibil publicului din cauza terenului alunecos, complexul de catacombe "Sfântul Valentin" este situat la Roma pe bulevardul Pilzudski, la poalele muntelui Parioli.

Inițial zona respectivă era ocupată de un cimitir păgân cu morminte, mausolee și sarcofage databile între secolele II-III d.C., ulterior va primi morminte creștine legate de venerarea sfântului.

Zona a fost descoperită de Antonio Bosio, important studios de antichități, care a trăit între secolele XVI-XVII; dar cel care a scos la iveală rămășițele catacombei antice a fost Orazio Marucchi, care, în 1878, a descoperit rămășițele bazilicii din afara complexului de cimitir dedicat sfântului.

Grație săpăturilor și studiilor făcute în 1949, s-a lansat ipoteza că sfântul nu a fost înmormântat în catacombă, ci într-o zonă din afara cimitirului: se pare că tocmai pe ea papa Iuliu al II-lea (336-352 d.C.) a poruncit să fie construită o primă structură de bazilică, lărgită ulterior de papii Honoriu I (625-638 d.C.) și Teodor I (642-649 d.C.). Distrusă de goți, ea a fost reconstruită în secolul al VII-lea d.C., perioadă din care dăinuie datarea criptei sfântului cu altar-mormânt (sarcofag îngropat într-o nișă săpată în peretele catacombei acoperită de un arc).

Grație studiilor lui Bosio se poate reconstrui sistemul iconografic al catacombelor: picturi prețioase se întinde de-a lungul zidurilor reprezentând sfinți orientali și occidentali, între care sfântul Laurențiu; pe fundalul peretelui, tema Nașterii Domnului. Interesantă și excepțională în interiorul catacombelor romane este imaginea Răstignitului din care sunt vizibile numai un braț al crucii și o figură masculină alături de el.

Liber Pontificalis, Vita Zaccariae prezintă numele de sfântul Valentin atunci când se relatează vestita întâlnire din 742 d.C. dintre papa Zaharia și regele longobard Liutprand, care a avut loc chiar în biserica "Sfântul Valentin". Alegerea bisericii a fost făcută de Liutprand pentru că în interiorul ei se venerau rămășițele pământești ale martirului cărora el le atribuia valoare miraculoasă. În timpul acestui eveniment, regele a dăruit pontifului câteva ținuturi ocupate de el, între care Sutri, consolidând astfel bazele pontificatului roman.

Ulterioare intervenții de restaurare a bazilicii au fost făcute până în secolul al XIII-lea; după aceea, ca urmare a mutării relicvelor sfântului în "Sfânta Praxeda", biserica a căzut în părăsire progresivă. În jurul anului 1600 începuseră căutările primilor martiri ai Bisericii pentru a autentifica existența lor și a mări venerația lor. În 1605, episcopul Giovanni Antonio Onorati a demarat căutările trupului sfântului, care a fost găsit într-o urnă de marmură și s-a decis să se înceapă construirea unei noi bazilici la Terni, care să primească trupul martirului.

Lucrările pentru construirea noii bazilici au început în 1606 și în 1618 a fost dus cu solemnitate acolo trupul sfântului. Arhiducele Leopold de Austria a vizitat biserica în 1625 și a dat cale liberă unei profunde reînnoiri a complexului. Bazilica avea arhitectura îndrăgită de perioada contrareformei: o mare navată înconjurată de capele laterale. Apar interesante capelele care constituie transeptul: cea din dreapta este dedicată sfântului Mihail Arhanghelul și era capela familiei Sciamanna; în ea se află pala cu sfântul Mihail care-l învinge pe diavol, operă a artistului Giuseppe Cesari. Cealaltă capelă este dedicată sfintei Tereza de Avila, unde se poate admira pala care o reprezintă pe sfânta Fecioară Maria cu Pruncul, operă a artistului Lucas De La Haye, care a trăit la jumătatea secolului al XVII-lea.

În spatele altarului bazilicii este corul cu "mărturisirea sfântului Valentin": altarul construit pe mormântul sfântului; în centru, o pictură din secolul al XVII-lea care reprezintă martiriul sfântului.

(După Zenit, 14 februarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat