Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului

După cum știm cu toții, perioada ce a urmat Primului Război Mondial a fost una foarte dificilă din toate punctele de vedere. Și după cum pescuitul cel mai bun se realizează în apele tulburi, iată că dușmanii Bisericii profită de aceste situații pentru a îndrepta nemulțumirile maselor împotriva acestei instituții umano-divine. Punând pe seama Bisericii toate relele existente au reușit să implementeze în conștiința credincioșilor ură și revoltă împotriva clerului.

Maximilian Maria Kolbe, student fiind la Roma, polonez catolic autentic, nu a putut să asiste nepăsător la toate aceste atacuri furibunde și în urma consultărilor avute cu rectorul Institutului serafic, a înființat asociația "Milles Immaculatae", "Armata Maicii Domnului" așezată sub patronajul celei căreia îi sunt adresate cuvintele din Cartea Genezei 3,15: "Dușmănie voi pune între tine și femeie, între descendența ta și descendența ei. Aceasta îți va pândi capul și tu îi vei pândi călcâiul".

Printre cofondatorii asociației găsim și doi români de ai noștri: pr. Iosif Petru Maria Pal și pr. Anton Glowinski. Cum era și firesc, pr. Iosif Petru Maria Pal întors în țară a căutat din răsputeri să pună în practică gândurile mărețe ce le-a nutrit împreună cu confidentul său Maximilian Maria Kolbe: răspândire dragostei față de Isus din sfânta Euharistie și cultivarea dragostei față de Maica Neprihănită.

Privind la comunitatea catolică din Luizi-Călugăra se pot vedea cu ușurință înfăptuite aceste idealuri mărețe. Misiunile populare mariane ce se desfășoară fără întrerupere la 11 februarie cu ocazia aparițiilor Neprihănitei la Lourdes, programul spiritual ce cuprinde predici mariane, orele mariane organizate cu această ocazie, adorația euharistică ce nu lipsește din program niciodată, sunt tot atâtea dovezi remarcabile ale apostolatului marian-euharistic-kolbian promovat cu atâta zel de către pr. Iosif Petru Maria Pal.

Spiritul asociației "Armata Maicii Domnului" a prins rădăcini adânci pe pământul moldav, în "Grădina Maicii Domnului", ca să-l citez pe fericitul papă Ioan Paul al II-lea și iată că de acum a devenit tradiție ca în cadrul acestor misiuni populare să aibă loc și întâlnirea anuală a membrilor asociației.

Scopul acestei întâlniri izvorăște din spiritul locului: aici odihnește în biserica ce a ctitorit-o iubitul pr. Iosif Petru Maria Pal, iar noi venim la părintele nostru, al asociației, pentru reîmprospătarea memoriei și pentru a ne însuși cuvintele apostolului neamurilor adresate evreilor: "Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor. Isus Cristos cel de ieri și de astăzi este același în vecii vecilor: Nu vă lăsați seduși de învățături diferite și străine" (Ev 13,7-9a).

Și anul acesta militanții din asociația "Armata Maicii Domnului" ne-am întâlnit acasă la Luizi-Călugăra luni, 11 februarie 2013. Întâlnirea a avut loc la intrarea în sat la locul numit: "Trei cruci" și am pornit cu toții în procesiune spre biserică; după salutul adresat în fața grotei Neprihănitei de lângă biserica satului de către parohul locului, pr. Anton-Daniel Lucaci, a urmat prohodul solemn la mormântul părintelui Pal, unde au fost pomeniți și alți frați care au trudit cu precădere la promovarea cultului către Maica Neprihănită (ex. pr. Gheorghe Patrașcu), calea sfintei cruci, oră mariană cu expunerea sfântului sacrament, sfânta Liturghie prezidată de către Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, înconjurat de un grup frumos de preoți fii ai satului, asistenți A.M.D. și oaspeți, popor "câtă frunză și iarbă", cântările corului făceau să te înalți spre sferele înalte alte trăirii spirituale, ajutați fiind și de cuvintele pline de duh rostite în cadrul predicii de către pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, toate acestea culminând cu tradiționala procesiune cu Maica Neprihănită în jurul bisericii acompaniați de cântecele mariane atât de dragi poporului nostru iubitor al Maicii Neprihănite.

Privind la mulțimea membrilor A.M.D., la credincioșii din Luizi-Călugăra și cei veniți de prin alte ținuturi mai apropiate sau mai îndepărtate, nu puteai să nu observi cu ușurință bucuria și lumina de pe chipurile lor, rod al credinței poporului nostru.

Noi, militanții din A.M.D., am trăit aici momente de formare și informare, clipe de mare înălțare spirituală, pentru care-i mulțumim Domnului prin Maica Neprihănită și sfântul Maximilian Maria Kolbe, alături de pr. Iosif Petru Maria Pal.

Nădăjduim că plecând de la această experiență vom trăi din plin acest an dedicat credinței în familiile noastre. Recunoștință și gratitudine fraților franciscani ce păstoresc această frumoasă comunitate catolică din Moldova și poporul de aici pentru pilda lor de credință și de viață creștină.

Pr. Paul Bulai OFMConv.,
asistent național al Armatei Maicii Domnului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Luizi-Călugăra: Întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat