Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu vă fie teamă!

"Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi,
este același în vecii vecilor" (Evr 13,8).

În tumultul veștilor legate de anunțul făcut de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea de a se retrage din responsabilitatea de suveran pontif, începând cu data de 28 februarie 2013, autorul Scrisorii către Evrei ne cheamă la un lucru care ne face să rămânem cu totul liniștiți. Cel care este întemeietorul Bisericii rămâne veșnic viu și nu mai moare, iar Biserica va continua să transmită lumii, chiar și în mijlocul furtunilor, cuvântul său mântuitor. El însuși a spus: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18). Un lucru cu adevărat este sigur, ea va rămâne, indiferent cine îi ia locul lui Petru.

E drept, anunțul ne-a surprins pe toți. Pe unii chiar i-a tulburat și au început să comenteze în fel și chip, îngrijorați de viitorul Bisericii și vizând doar aspectele omenești în fața unui astfel de eveniment. Pentru cei care cred și care au adevărata încredere în cuvintele sale nu înseamnă altceva decât o și mai mare speranță că divinul întemeietor va oferi Bisericii sale un alt Petru, care va continua, cu același zel și cu aceeași profundă dăruire, misiunea de a conduce barca Bisericii pe marea învolburată a lumii, până la limanul așteptat.

Cu privire la decizia Sfântului Părinte de a renunța la misiunea primită prin cardinalii Bisericii, în afară de faptul că e un lucru nemaiîntâlnit în istoria recentă a Bisericii, nimic nu este în afara normelor și legilor canonice care reglementează o astfel de misiune. Un suveran pontif, ales în mod canonic de cardinalii electori, își încetează misiunea fie prin moarte, fie prin renunțare de bunăvoie la mandatul primit. Nu se poate vorbi de o demisie în înțelesul termenilor laici, ce guvernează lumea civilă, ci e vorba doar de o renunțare la o responsabilitate administrativă, care poate fi primită de orice alt ales de cardinalii electori, după cum nici un preot sau episcop nu dă demisie din misiunea sacră a preoției sau a episcopatului, ci se retrage din acea responsabilitate, pentru a putea, mai liber, să se dedice rugăciunii și slujirii sacramentale.

Așadar, când un papă se retrage din misiunea de suprem părinte, ea continuă prin alt ales, după voința lui Cristos, întemeietorul Bisericii, "care este cel de ieri, cel de azi și cel mereu același în vecii vecilor".

Analizând în această cheie gestul Sfântului Părinte Benedict, nu putem decât să admirăm capacitatea lui de înțelegere și iubire a Bisericii, pentru care și-a oferit, în cei peste 85 de ani de viață, toată pregătirea, toate calitățile de mare învățat și teolog al lumii și al Bisericii și pe care dorește să o lase în mâinile unui alt slujitor, ales de către Cristos prin cardinalii Bisericii, cu forțe noi și cu calități adaptate timpurilor prin care trebuie să treacă Biserica, la începutul mileniului al III-lea. Trebuie să admirăm în gestul Sfântului Părinte umilința sa, cu care a început ministerul petrin, din ziua de 19 aprilie 2005, și profunda sa iubire față de Biserică și față de viitorul ei, cu care dorește să lase această misiune în mâinile altuia mai vrednic și cu forțe reînnoite.

Faptul că a anunțat că va continua să se roage și să fie mai departe un slujitor fidel al Bisericii, prin aceasta, el dă tuturor un exemplu de adevărată umilință și rămâne pentru orice slujitor un model de urmat în iubirea și slujirea Bisericii.

Îi mulțumim Sfântului Părinte pentru tot ce a făcut pentru științele teologice, pentru apărarea credinței, pentru misiunea de păstor suprem al Bisericii, pentru exemplul lui, de o mare umilință, și pentru impresionantul umanism cu care a continuat să-l urmeze pe marele și vrednicul său înaintaș, fericitul papă Ioan Paul al II-lea. Pentru tot ce a făcut și va mai face, îl preamărim pe Dumnezeul istoriei, pe Isus Cristos, capul veșnic viu al Bisericii, prin Duhul cel Sfânt, care însuflețește Biserica și pe care o conduce prin slujitorii săi. O rugăm pe Maica Bisericii să-i ocrotească pe toți fiii Bisericii noastre și să-l ocrotească cu iubirea ei pe marele nostru părinte Benedict al XVI-lea.

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

 


lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat