Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Istoria creștinismului la români și a catolicismului în Moldova

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Istoria creștinismului la români și a catolicismului în Moldova, scrisă de părintele Ioan Mărtinaș. Cartea apare în colecția Istoria Bisericii, formatul 17x24, are 406 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 35 lei.

Regiunea cuprinsă între cele trei ape - Dunăre, Tisa și Nistru - a fost locuită, încă înainte de începutul erei creștine, de către populația daco-geților și apoi, după cucerirea ei, de populația daco-romană. În afară de popoarele celor trei peninsule mediteraneene - Grecia, Italia și Spania -, toate celelalte neamuri europene au cunoscut și au primit creștinismul de la misionarii romani. La populația daco-romană creștinismul s-a generalizat în secolele al IV-lea și al V-lea, în ciuda dificultăților ridicate de invaziile barbarilor.

Despre istoria încreștinării românilor și, în speță, despre catolicismul din Moldova dorește să ne vorbească pr. Ioan Mărtinaș (1900-1986) în această carte care, după ce decenii întregi a circulat în formă manuscrisă, vede acum lumina tiparului la Editura Sapientia, prin grija editorilor pr. dr. Ștefan Lupu și Petru Ciobanu.

Născut la Butea (Iași) la 14 martie 1900, Ioan Mărtinaș și-a început studiile în Seminarul din Iași, după care și-a continuat formarea la Colegiul Brignole-Salle din Genova (Italia), unde a și fost hirotonit preot la 6 mai 1925. Cea mai mare parte a activității sale pastorale s-a desfășurat la Gherăești (Neamț), cu o scurtă întrerupere între 1941-1942 când a fost profesor și rector la Seminarul diecezan din Iași. Și-a petrecut 13 ani în închisorile comuniste (1950-1963). În 1967 s-a pensionat pentru limită de vârstă și s-a retras la Gherăești, unde a murit în 1986.

Pasiunea pentru istorie a pr. Ioan Mărtinaș a debutat în 1941 cu un articol publicat în Almanahul Presa Bună, având ca temă: "Cine sunt catolicii moldoveni?" Erau timpurile tulburi când drepturile și libertățile cetățenești ale catolicilor din zona Romanului și Bacăului erau puse sub semnul întrebării. Cea mai cunoscută lucrare a pr. Mărtinaș este cartea scrisă în colaborare cu Gaspar Bachmeier: Bine ai venit, stăpâne, apărută în 1948, cu ocazia instalării ca episcop a Mons. Anton Durcovici. Mai puțin cunoscute, dar valoroase ca studii istorice, sunt "Mitropolitul Petru Movilă și catolicismul" (1943) și "Margareta Mușata" (1944).

Studiul de față, așa cum apare notat pe prima pagină a manuscrisului, a fost schițat între anii 1940-1944 și transcris cu mașina de scris în 1969-1970 "spre folosul Seminarului din Iași. I.M." În introducere precizează: "Această lucrare a fost proiectată în două volume. Oferim publicului deocamdată primul volum, cari cercetează trecutul religios al catolicismului românesc până la năvălirea tătarilor; continuăm apoi istoria Bisericii Catolice moldovene până la Alexandru cel Bun. Cartea a fost schițată în manuscris acum un sfert de veac. A fost întreruptă din cauza evenimentelor politice. Abia în 1969 am încercat o transcriere, fără a o putea corecta cu toată rigoarea critică din lipsă de izvoare suficiente. E departe deci de a fi perfectă. Sperăm totuși că va fi folositoare și va servi la ulterioare și mai temeinice cercetări".

Lucrarea este împărțită în două mari părți. Prima, Istoria creștinismului la români până în veacul al XIV-lea", prezintă în șase capitole dezvoltarea creștinismului în spațiul românesc, de la primele începuturi creștine și trecând prin diferitele perioade ale stăpânirii goților și a slavo-bulgarilor. În partea a doua, Catolicismul românesc în luptă cu dezbinarea, tratează despre schisma dintre Biserica Răsăritului și cea a Apusului, cu consecințele nefaste pe care le-a avut asupra creștinilor români, apoi despre situația catolicismului în Moldova pe timpul cumanilor și a tătarilor, apoi în timpul întemeierii principatului Moldovei și se încheie cu domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova.

Deși de multe ori are un caracter polemic, care îl poate deruta pe cititor, lucrarea părintelui Ioan Mărtinaș este pătrunsă de spiritul adevărului căutat cu sinceritate (fapt demonstrat de abundența aparatului critic). Iar adevărul nu trebuie ascuns, ci vestit. Această vestire a unui adevăr istoric o propune editura "Sapientia" prin această lucrare, pe care o recomandăm iubitorilor de istorie, fie ei cercetători sau doar pasionați de ea.

Laurențiu Turbuc

* * *

Istoria creștinismului la români și a catolicismului în Moldova,
Părintele Ioan Mărtinaș , Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-808-4, 17x24, 406 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat