Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugăreni: Rămas bun, părinte Mihai!

Trupul neînsuflețit al părintelui Mihai Cucuteanu a fost depus luni, 11 februarie, în biserica "Schimbarea la Față a lui Isus" din Călugăreni, unde s-a celebrat, începând cu ora 17.00, o Liturghie cu requiem pentru părintele răposat. Au participat la această Liturghie 15 preoți, printre care s-a aflat pr. Gabriel Farcaș, decan de Traian, care a și prezidat celebrarea, rude ale părintelui Mihai și mulți credincioși din Călugăreni și nu numai.

Ziua de 11 februarie 2013 a purtat în satul nostru, Călugăreni, un aer trist, neașteptat și sumbru. Străzile satului au fost împodobite de numărul mare al credincioșilor, care, cu flori în mâini și lacrimi în ochi l-au primit pe păstorul sufletesc în mijlocul lor. În prezența unui număr de 14 preoți, împreună cu părintele decan Gabriel Farcaș și autoritățile locale, călugărenii l-au însoțit pe pr. Mihai în rugăciune și cântec în biserica parohială, iar timp de câteva ore s-au apropiat de sicriul părintelui și i-au spus ultimele dorințe sau regrete.

La jertfa sfintei Liturghii s-au rugat mai mult în tăcere, deoarece vocile scăzuseră.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul de a-l fi avut ca păstor și îndrumător pe părintele.

Îl vom însoți în rugăciune, cu speranța sigură că ne vom întâlni în cer.

Deviza mariană preferată a părintelui "Prin Maria la Isus" ne dă curaj și forță în pelerinajul nostru pământesc.

După sfânta Liturghie, părintele Mihai a fost condus spre Horlești, unde a fost depus în biserica "Trupul și Sângele Domnului" din localitate, urmând ca marți, 12 februarie, începând cu ora 11.00, să se celebreze Liturghia de înmormântare, care va fi prezidată de PS Aurel Percă.

Matilda Verde

* * *

Preasfințitul Petru Gherghel a transmis prin intermediul pr. decan Gabriel Farcaș un mesaj de condoleanțe preoților care au luat parte la Liturghia pentru părintele Mihai, familiei îndurerate și credincioșilor din Călugăreni. Mesajul a fost rostit la sfârșitul sfintei Liturghii de pr. decan Gabriel Farcaș. Îl redăm în continuare.

"Părinte decan,

Vestea morții părintelui paroh Mihai Cucuteanu ne-a îndurerat pe toți. Neputând lua parte personal la celebrarea sfintei Liturghii din Parohia Călugăreni pentru părintele răposat Mihai, te rog să transmiți preoților ce vor lua parte, familiei îndurerate și mai ales credincioșilor care știu că-l regretă mult pe păstorul lor plin de zel și plin de iubire față de toți, mesajul meu de regret și compasiune, însoțit de cel al episcopului de Chișinău, Anton, al Preasfințitului Aurel și al celorlalți confrați preoți, care l-au cunoscut și prețuit, precum și asigurarea rugăciunilor noastre către marele preot Cristos, ca să-l răsplătească în ceruri, cu fericire și pace veșnică, pe slujitorul său fidel și vrednic, iar pe cei îndurerați de pierderea lui să-i mângâie și să-i întărească în credință și speranță. Requiescat in pace! În veci amintirea lui!"

Petru Gherghel, episcop de Iași

*

La celebrarea din 11 februarie 2013, la Călugăreni, în amintirea părintelui Mihai Cucuteanu, a fost rostit următorul text din partea comunității.

Preacucernice părinte Mihai Cucuteanu,

Preacucernici părinți,

De când există comunitatea noastră, în ea au slujit numeroși preoți. Au venit, au activat mai mulți sau mai puțini ani și apoi au plecat în alte comunități din dieceza noastră. Orice plecare era pentru noi o tristețe, dar trăiam cu speranța că părintele care pleacă va mai reveni în comunitatea noastră cu diferite ocazii sau vom merge noi să-l vizităm acolo, în noua lui comunitate.

Astăzi părintele Mihai pleacă într-o altă comunitate, comunitatea natală, nu pentru a activa ca preot, ci ca să-și doarmă somnul de veci, alături de părinții săi, așteptând ziua învierii fericite. Tristețea învăluie sufletele noastre pentru că părintele pleacă pentru totdeauna, fără să ne dea speranța că va mai veni la noi sau că ne vom mai întâlni cu Sfinția sa, cândva sau undeva pe acest pământ.

Dragă părinte, plecând din mijlocul nostru duceți cu Sfinția Voastră toate grijile și problemele pe care noi vi le-am destăinuit, toate păcatele pe care le-am mărturisit și de care ne-ați dezlegat, toate clipele frumoase sau triste pe care le-ați petrecut la noi, toate laudele și jignirile pe care le-au adus unii sau alții dintre noi. Iertați-ne, părinte, că n-am știut să vă prețuim așa cum ați fi meritat. Am vrea să dăm timpul înapoi, dar nu se mai poate!

Vă mulțumim pentru dăruirea cu care ați lucrat în comunitatea noastră, pentru atașamentul pe care l-ați avut față de copii, tineri și față de întreaga noastră comunitate. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi și pentru toate comunitățile în care ați activat. Suntem siguri că Măicuța Domnului pe care ați iubit-o și a cărei devoțiune ați înrădăcinat-o în comunitatea noastră vă este de mare ajutor în fața lui Dumnezeu. Rugați-o să vegheze asupra comunității noastre ca să punem în practică tot ce ne-ați învățat în acest timp cât ați activat în comunitatea noastră.

Vă mulțumim, părinte Mihai, și Dumnezeu să vă fericească și să vă odihnească în pace! La revedere părinte, în paradis!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Călugăreni: În amintirea părintelui Mihai Cucuteanu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat