Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Cronica unei retrageri

Roma, 11 februarie 2013, ora 12.15 (ora Italiei), primesc un telefon de la un preot care mă întreabă în legătură cu ceea ce știu despre retragerea papei. "Nu știu nimic", i-am răspuns, lăsând să se înțeleagă că îmi plac glumele sale. Am închis convorbirea și m-am dus să văd știrile. Toate site-urile, ziarele, posturile de televiziune aveau "Break News" vestea retragerii papei. Am ieșit afară din biblioteca în care mă aflam și mi-am dat seama că se petrecea ceva inedit. Toată lumea vorbea la telefon, iar conținutul era același: "Da, s-a confirmat! Da, e adevărat! Da, azi! Da, de pe 28! Da, de 600 de ani nu s-a mai retras un papă! Da, cum sa nu, dreptul canonic prevede o astfel de retragere! Da, asta e, trebuie sa-i respectăm decizia!" Da, s-a anunțat și de către Biroul de presă!"

Am mers apoi să mănânc la cantina universității, iar acolo cei prezenți nu mai erau ca în alte zile, zâmbitori, bucuroși că mănâncă, ci temători, cu fruntea plecată în pământ, iar cei mai mulți vorbeau cu voci abia auzite.

Imediat, printre preoții, surorile și tinerii laici prezenți, s-a dat startul spre Piața "Sfântul Petru": "Trebuie să fim alături de Sfântul Părinte!" Unii au ales să celebreze sfânta Liturghie în capela Universității. La radio deja începeau să apară interviuri, iar televiziunile își trimiseseră deja carele spre piață.

Vestea retragerii papei Benedict al XVI-lea a făcut înconjurul lumii în doar câteva minute. Telefoanele sunau continuu, iar la capătul opus erau persoane preocupate de ceea ce va urma.

În tramvai, la întoarcerea spre casă, subiectul discuțiilor, fie la telefon, fie directe, era același, retragerea papei. Toată lumea avea o singură temă: retragerea papei. Iar comentariile? Din cele mai pertinente! Oamenii legau și dezlegau, puneau pariuri și le pierdeau, făceau pronosticuri și rămâneau dezamăgiți, dintr-o dată deveneau senini și apoi iarăși se întristau.

Iar, Roma, în tumultul ei de fiecare zi, cu traficul ei infernal, cu multitudinea de oameni prezenți aici, din toate continentele, de toate culorile, religiile, Roma merge înainte. După-amiază, după un vând puternic, o ploaie torențială, cu tunete și fulgere, s-a alăturat și ea veștii retragerii papei...

Într-o societate, și așa dezorientată de "nerecunoașterea" prezenței lui Dumnezeu, în care omul încearcă să fie el dumnezeu, papa Benedict al XVI-lea își anunță "retragerea"! Atenție, nu demisia! Papa, episcopii, preoții, toți cei care îl slujesc pe Dumnezeu, nu demisionează niciodată, ci doar "se retrag din administrație", misiunea de a-l sluji pe Dumnezeu însă rămâne. Se retrag, nu pentru a se odihni, ci pentru a continua să se roage din umbră! Se retrag pentru că trupul "obosește", pentru că la rândul lor sunt oameni și au înțeles că o astfel de misiune presupune o dăruire totală de sine. Iar umilința papei Benedict al XVI-lea în acest sens nu este altceva decât o prelungire a ceea ce a spus când a preluat Scaunul Sfântului Petru: "un umil servitor al viei Domnului..." Și a rămas așa...

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat