Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict al XVI-lea părăsește pontificatul la 28 februarie

Benedict al XVI-lea va părăsi pontificatul la 28 februarie și a cerut să se stabilească un conclav pentru alegerea succesorului. A anunțat acest lucru personal, în limba latină, la Roma, în ziua de 11 februarie 2013, în timpul consistoriului pentru canonizarea martirilor din Otranto. Papa a explicat că resimte povara misiunii, că a meditat îndelung această decizie și că a luat-o pentru binele Bisericii.

"Iubiți frați - le-a spus papa cardinalilor - v-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conștiința mea în fața lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin".

"Sunt foarte conștient - a adăugat - că acest minister, prin esența sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele și cuvintele, ci nu mai puțin suferind și făcând rugăciune. Totuși, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări și agitată de probleme de mare relevanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca sfântului Petru și a vesti evanghelia, este necesară și puterea fie a trupului, fie a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredințată mie".

Joseph Ratzinger, 85 de ani, a devenit papă la 19 aprilie 2005, fiind succesorul lui Karol Wojtyła (Ioan Paul al II-lea). Născut la 16 aprilie 1927, la Marktl am Inn, Bavaria (Germania), Benedict al XVI-lea este cel de-al 265-lea papă din istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă de origine germană după 482 de ani.

Înainte de 19 aprilie 2005 cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Teologice Internaționale.

În istoria Bisericii au mai existat și alte retrageri ale papilor. Silvestru al III-lea în anul 1045 s-a retras în propria dieceză. În același an, papa Bendict al IX-lea s-a retras în favoarea lui Grigore al VI-lea. Celestin al V-lea, ales papă în anul 1294, s-a retras după cinci luni, motivând că era prea bătrân, bolnav și nepotrivit pentru această misiune. Ultimul papă care s-a retras a fost Grigore al XII-lea, care a renunțat la în anul 1415.

* * *

Declarația papei Benedict al XVI-lea privind retragerea sa

Prezentăm în cele ce urmează, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, declarația integrală a papei Benedict al XVI-lea privind retragerea sa

Fraților preaiubiți,

V-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conștiința mea în fața lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin. Sunt foarte conștient că acest minister, prin esența sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele și cuvintele, ci nu mai puțin suferind și făcând rugăciune. Totuși, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări și agitată de probleme de mare relevanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca sfântului Petru și a vesti evanghelia, este necesară și puterea fie a trupului, fie a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredințată mie. Pentru aceasta, foarte conștient de gravitatea acestui act, cu deplină libertate, declar că renunț la slujirea mea de episcop de Roma, succesor al sfântului Petru, încredințată mie prin mâna cardinalilor la 19 aprilie 2005, în așa fel încât, de la 28 februarie 2013, la ora 20.00, scaunul Romei, scaunul Sfântului Petru, va fi vacant și va trebui să fie convocat, de cei cărora le revine acest lucru, Conclavul pentru alegerea noului suveran pontif.

Fraților preaiubiți, vă mulțumesc din adâncul inimii pentru toată iubirea și lucrarea cu care ați purtat împreună cu mine povara ministerului meu și cer iertare pentru toate lipsurile mele. Acum, să încredințăm Sfânta Biserică grijii marelui său păstor, Domnul nostru Isus Cristos, și s-o implorăm pe sfânta sa mamă, Maria, ca să asiste cu bunătatea sa maternă pe părinții cardinali în alegerea noului suveran pontif. Cât mă privește, și în viitor, voi vrea să slujesc din toată inima, cu o viață dedicată rugăciunii, sfânta Biserică a lui Dumnezeu.

Vatican, 10 februarie 2013

Benedict al XVI-lea


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat