Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Celebrare dedicată fericitei Anna Maria Adorni, fondatoarea Congregației "Slujitoarele Preacuratei de Parma"

La 10 februarie 2013, în Parohia Târgu Ocna, am avut deosebita onoare de a o celebra pe fericita Anna Maria Adorni, fondatoarea Congregației "Slujitoarele Preacuratei de Parma". La inițiativa noastră, am cinstit-o prin sfânta jertfă a Liturghiei, aducându-i în dar sufletul fiecărui credincios din parohia noastră.

În câteva cuvinte vom descrie viața fondatoarei noastre:

Fericita Anna Maria Adorni a fost un exemplu de soție, mama, persoană consacrată și fondatoare. Rămasă văduvă și-a consacrat viața lui Dumnezeu și celor marginalizați. S-a născut la 19 iunie 1805, la Fivizzanno (Ms, Italia), un orășel de munte. De mică a rămas orfană de tată. Din cauza situației financiare pleacă la Parma împreună cu mama ei.

Simte chemarea la viața consacrată însă la insistențele mamei renunță la această dorință și se căsătorește. Alături de soțul ei a trăit într-un climat de seninătate și de credință. Ca mamă, a împărtășit multe momente de suferință ori de câte ori a pierdut rând pe rând, la vârste fragede cinci dintre cei șase copii. Doar Poldino a rămas cu ea. Toți au murit de aceeași boală. Chiar și soțul avea să moară de această boală nemiloasă și necunoscută la acea vreme pentru că nu existau medicamente; astăzi o numim tuberculoză.

După moartea soțului, după multă durere și suferință, la sfatul duhovnicului, se dedică deținutelor din închisoare pentru femei din Parma, un loc de mare suferință pentru răufăcătoarelor din țară, tinere și chiar minore acuzate de hoții. Mizeria morală și materială din închisoare a atins-o profund. În scrierile ei, găsim următoarele rânduri: "Mergând prin închisoare, sufletul meu a fost copleșit de durere. Nu mă lăsa inima să văd cum pier atâtea suflete". Cu lacrimi în ochi se ruga pentru salvarea sufletelor, iar când vizita deținutele, le era soră și mamă, le asculta, le îndruma. În scurt timp, multe dintre acele femei s-au căit pentru greșelile lor. În închisoare au început să răsune cântece sfinte și rugăciuni în loc de certuri și violențe. Directorul declara: "Această închisoare s-a transformat într-o adevărată mănăstire".

Dorința ei de a se consacra cu totul lui Dumnezeu a fost ascultată la 1 mai 1857, când a fondat Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma", pentru a mărturisi milostivirea lui Dumnezeu și maternitatea Mariei.

La 6 februarie 1978, biserica recunoaște eroismul virtuților proclamând-o venerabilă. Faima sfințeniei sale era răspândită încă din timpul vieții. Oameni din toate părțile veneau să o viziteze, să-i ceară sfaturi și să mijlocească pentru ei. Sfântul Guido Maria Conforti - fondatorul misionarilor saveriani - a cerut mijlocirea ei când era seminarist. A fost amânat de la sfințirea ca preot din cauza unei boli. Fericita îl asigura: "Vei deveni preot și episcop". Sfârșitul vieții ei a fost marcat de suferințe fizice care se agravau. Înainte de plecarea ei din lume, surorile plângeau. Ea le încuraja astfel: "Nu vă fie frică fiicele mele:cel care ne-a ajutat până acum va continua opera de mântuire".

A murit la 7 februarie 1893.

Din anul 1993 suntem prezente în România. Prima prezență a surorilor noastre aici a fost în Arhidieceza de București, la 30 mai 1993, sărbătoarea Rusaliilor; a fost pentru noi o zi specială și semnificativă, punând prima piatră a comunității noastre pe pământ românesc. Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, a binecuvântat la 4 mai 1996 prima piatră pentru construirea casei de la Tg Ocna.

Noi, fiicele sale spirituale, ne angajăm să continuăm misiunea fondatoarei, Anna Maria Adorni, cu spiritul și afecțiunea bunului păstor, dedicându-ne căutării și reabilitării persoanelor abătute de la calea cea dreaptă și ocrotirii tinerelor de acest pericol al rătăciri.

Anna Maria Adorni a fost declarată fericită în ziua de 3 octombrie 2010, în catedrala din Parma. Liturghie beatificării a fost celebrată de cardinalul Angelo Amato, legatul papei Benedict al XVI- lea. La acest eveniment au fost și un grup de pelerini din Dieceza de Iași, dar și din București.

Mulțumim părintelui paroh Anton Encuți, care a celebrat sfânta Liturghie închinată Fericitei Anna Maria Adorni.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei de Parma"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 februarie: Târgu Ocna: Celebrare dedicată fericitei Anna Maria Adorni, fondatoarea Congregației "Slujitoarele Preacuratei de Parma"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat