Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tăcerea Domnului. Gânduri de Ziua Mondială a Bolnavului

Tăcerea Domnului: acesta este datul înfricoșător cu care se confruntă și medicul, și bolnavul: medicul, fiindcă indiferent ce ar face, ca persoană umană și ca element integrat unui sistem de sănătate, știe că rezultatul eforturilor sale nu depinde de el și așteaptă lucrarea Domnului, iar bolnavul, care continuă să spere într-un mereu "mai bine", așteaptă aceeași lucrare a Domnului.

Și totuși Dumnezeu tace.

Singur în grădina Ghetsimani, departe de discipolii care dormeau, și el își simțise sufletul cuprins de o întristare de moarte, iar sudoarea i se făcuse picături de sânge care cădeau pe pământ. Iar când, mai târziu, în prada celei mai crunte agonii, a îndurat și îndepărtarea discipolilor, și părăsirea din partea Tatălui, strigătul său sfâșiase timpul.

Dar Dumnezeu tăcea.

În istoria suferinței umane, tăcerea Domnului umple spațiul tuturor încercărilor, speranțelor și promisiunilor.

Dar Dumnezeu tace cu adevărat?

Dumnezeu a vorbit, cuvântul Domnului s-a întrupat, a suferit, a murit și a înviat. Acesta e răspunsul Tatălui. Iar drumul vieții fiecăruia dintre noi reface într-o formă sau alta, aici și acum, viața cuvântului întrupat, fiindcă, de dincolo de timp, Dumnezeu vorbește în fiecare clipă, iar cuvântul lui susține creația și creatura.

Și așteaptă răspunsul nostru. Iar fiecare din vorbele și faptele noastre sunt - sau ar trebui să fie - rugăciuni. Afirmația e pe deplin adevărată mai ales astăzi, de Ziua Mondială a Bolnavului. Și iată de ce: studii ample, desfășurate în condiții riguros științifice, confirmă eficiența rugăciunii. Un studiu efectuat pe 4.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 ani1, a demonstrat că persoanele care aveau un program zilnic de rugăciune și studiu al Bibliei și asistau la serviciul religios duminical aveau tensiunea arterială normală, deci erau cu aprox. 40 % mai puțin predispuse la accidente vasculare cerebrale sau cardiace, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă, dar nepracticante. Un alt studiu, desfășurat la Unitatea de Îngrijire Coronariană din Spitalul General din San Francisco (august 1987 - mai 1988)2, a cuprins 393 de pacienți comparabili ca diagnostic, vârstă, factori de risc, tratament, care au fost selectați de computer să beneficieze sau nu de rugăciuni din partea unui grup de asistență spirituală; nici medicii, nici pacienții nu știau din care categorie făceau parte (studiu "în dublu orb"). La încheierea studiului s-a constatat că între cele două grupuri exista o diferență semnificativă statistic: pacienții care au beneficiat de rugăciuni au necesitat mai puține intervenții de resuscitare cardio-respiratorie, complicațiile au fost mai reduse, nu au necesitat antibiotice, necesarul de diuretice a fost mai mic, iar numărul de decese, redus. Dată fiind similitudinea stării clinice și a terapiei aplicate, efectul menționat se datorează în exclusivitate rugăciunii. Un alt studiu3 (tot în SUA) s-a desfășurat pe un număr de 18 copii cu leucemie, dintre care zece copii au beneficiat de rugăciuni, iar ceilalți opt, cu diagnostic, vârstă și tratament similar, au constituit lotul martor (fără rugăciuni). Studiul s-a desfășurat în triplu orb, adică nici pacienții, nici medicii nu știau cărui grup aparțin și nici grupul de rugăciune, aflat în alt stat, nu știau că se roagă pentru sănătate. După 15 luni, rezultatele au fost: din grupul de 10 copii care au beneficiat de rugăciuni trăiau șapte, în timp ce din lotul martor, numai doi.

Rugăciunea poate fi personală (efectuată pentru sine) sau efectuată pentru ceilalți, cunoscuți sau nu; o persoană poate astfel să beneficieze de efectele propriei rugăciuni sau ale rugăciunilor efectuate de ceilalți pentru ea, sau de rugăciunile pe care ea însăși le adresează în beneficiul celorlalți. În felul acesta rugăciunea are forma crucii: o dimensiune verticală (fiecare în dialog cu Dumnezeu pentru sine ) și o dimensiune orizontală (fiecare pentru ceilalți).

Două tipuri de rugăciuni sunt în mod deosebit benefice în cazul bolnavilor cronici: 1. rugăciunea de mulțumire - "ca și când ar fi primit deja ceea ce imploră prin rugăciune", efectuată chiar înainte de orice rezultat favorabil terapeutic; 2. rugăciunea pentru ceilalți, cunoscuți și necunoscuți, fiindcă în felul acesta pacientul devine mai puțin preocupat de propria boală, renunțând la gândurile ruminante care adâncesc starea de depresie și-și deschide astfel el însuși calea spre gândirea pozitivă și implicit, spre vindecare.

Oare Dumnezeu tace? Nu!

Dumnezeu vorbește de dincolo de timp, în fiecare clipă, cu fiecare dintre noi, medic sau bolnav. Când zgomotul lumii acoperă însă cuvântul său, atunci ni se pare că Dumnezeu tace. Și iată, se face deodată tăcere și în inima noastră: tăcerea în care auzim cuvântul său și ne auzim și pe noi înșine, cu tumultul întregii noastre vieți. Iar atunci, rugăciunea noastră are puterea de a schimba lumea și pe noi înșine fiindcă, așa cum noi suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, la fel cuvintele noastre reflectă cuvântul său creator.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
Williams D., "Scientific Research of Prayer: Can the Power of Prayer Be Proven?", PLIM Report, 1999, vol.8#4.
2 Byrd, R.C., "Positive therapeutic effects of intercessory prayer in a coronary care unit population", Southern Medical Journal, 1988 : 81(7), 826-829.
3 Collipp, P.J., "The efficacy of prayer: A triple-blind study", Medical Times, 1969: 97, 201-204.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat