Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asociația "Familia și Viața": Start colectare semnături on-line pentru inițiativa "Unul dintre noi"

Asociația "Familia și Viața" din Roman susține inițiativa "Unul dintre noi" și propune tuturor cetățenilor Diecezei de Iași să adere la această inițiativă.

Inițiativa cetățenească "Unul dintre noi" își propune să adune un milion de semnături, prin care să se ceară autorităților europene protecția juridică a dreptului la viață, a demnității și a integrității fiecărei ființe umane din momentul concepției, în domenii care țin de competența Uniunii Europene.

Obiectivul principal este respectarea demnității și integrității embrionului uman. Pentru a da dovadă de coerență în exercițiul atribuțiilor sale, Uniunea Europeană ar trebui să interzică și să pună capăt finanțării activităților care implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării, al ajutorului pentru dezvoltare și al sănătății publice.

Comitetul organizatoric al acestei acțiuni este: Quintavalle Josephine, reprezentând Prolife Alliance, Marea Britanie; Vari Filippo, reprezentând Movimento per la Vita, profesor de drept constituțional la Universitatea Europeană de la Roma; Puppinck Patrick Gregor, director la Centrul Europen pentru Lege și Justiție, Franța; Baltroszewicz Jakub, reprezentând Fundația Pro Humana Vite, Polonia; Liebner Manfred, președinta Fundației Stiftung Ja Zum Leben, Germania; Frivaldszky Edith, reprezentanta organizației Together for Life Association, Ungaria; Latorre Alicia, reprezentanta Federației asociațiilor provita, Spania. Iar acțiunea este promovată de multe organizații provita din Europa.

În cazul în care cel puțin un milion de cetățeni europeni, din cel puțin de șapte țări, susțin această cauză, atunci ei pot înainta Comisiei Europene un act juridic prin care să se recunoască cererea făcută de cetățeni. Comisia are obligația să răspundă la această cerere, iar susținătorii ei pot explica adecvat motivele pentru care au înaintat această petiție.

Carlo Casini, președintele Mișcării pentru Viață (Movimento per la Vita) din Italia și președinte al Comisiei pentru Probleme Constituționale a Parlamentului European, susține că este necesară "o mai mare mobilizare a conștiințelor pentru a învinge resemnarea și tăcerea în fața agresiunilor împotriva vieții", adăugând că "este vorba de a duce la îndeplinire cuvintele istorice care, în numele egalității și demnității umane, au eliberat sclavii, i-au promovat pe negri, cer oportunități egale pentru femei, proclamă drepturile omului".

Această inițiativă cetățenească în favoarea vieții este o oportunitate pentru a oferi Europei energia pentru o reală reînnoire civică și morală "deoarece, la originea sa, mai ales în gândirea părinților fondatori, Uniunea nu ar fi trebuit să fie numai o uniune economico-monetară, o piață unică, capabilă să optimizeze economiile naționale, ci o Europă care să promoveze persoana umană. Chiar și astăzi ideea unei Europe ancorate în respectul și promovarea demnității umane, a drepturilor omului, al egalității dintre națiuni sunt puternic prezente în drepturile primare ale Uniunii și în numeroase acte ale instituțiilor sale."

Sperăm ca prin semnarea petiției să se determine o "mobilizare generală" a tuturor celor care susțin viața, după cum fericitul Ioan Paul al II-lea a cerut în enciclica Evangelium Vitae.

Inițiativa nu poate schimba în mod direct legile statelor Uniunii Europene legate de dreptul la viață, dar obligă Parlamentul European să supună dezbaterii această invitație de propunere legislativă venită din partea cetățenilor europeni.

Președintele Mișcării pentru Viață din Italia, Carlo Casini, a subliniat: "Nu sunt suficiente un milion de semnături. Nu sunt suficiente șapte națiuni. Dorim să fim prezenți cu o voce puternică ce să se ridice din toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene".

Pot semna persoanele peste 18 ani (16 ani în Austria), din toate cele 27 de țări ale UE până la data de 10 mai 2013.

Coordonator național (pentru România) pentru această inițiativă este Daniela Păun (tel. 0771/288033; e-mail: unuldintrenoiromania@yahoo.com).

* * *

Petiția poate fi semnată on-line pe pagina Comisiei Europene https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/signup.do sau pe pagina inițiativei, www.OneofUs.eu/ro.

Știri în limba română dedicate acestei inițiative pot fi găsite pe blogul "Unul Dintre Noi" http://unuldintrenoiromania.wordpress.com, iar pe Facebook este creat un eveniment cu aceeași denumire, unde, de asemenea, mai puteți citi informații:

https://www.facebook.com/events/448137288553206/?fref=ts

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat