Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Biserica chemată să asculte "bătaia minții și a inimii tinerilor"

În perioada 6-9 februarie 2013, are loc la Roma plenara Consiliului Pontifical pentru Cultură. Un eveniment care pare formal, de natură instituțională și, de consecință, protocolar, dar care își propune să stimuleze Biserica la o nouă și o mai mare atenție față tinerii de azi, la o analiză a limbajului lor digital și a culturii care derivă din acest limbaj. La întâlnire, care are tema "Culturi tinerești în afirmație", participă peste 60 de persoane din structurile bisericești și din societatea civilă, din întreaga lume.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, s-a pregătit intens pentru această întâlnire fructificând posibilitatea dialogului cu tinerii prin intermediul rețelei de socializare twitter, pornind de la convingerea că păstorii trebuie să asculte mai mult întrebările tinerilor. A ascultat chiar și un disc al cântăreței Amy Winehouse pentru a cunoaște cultura muzicală a tinerilor.

Plenara, spune cardinalul Ravasi, nu intenționează să analizeze "credința tinerilor" cu ajutorul psihologiei sau a sociologiei, ci mai degrabă dorește să trezească "credința în tineri", adică "încrederea în capacitățile lor, chiar dacă sunt ascunse sub acele diferențe care, la prima vedere, impresionează". Tinerii de azi tind să se autoexcludă, deoarece "noi, adulții, i-am exclus cu a noastră corupție și incoerență, cu instabilitatea, cu șomajul, cu marginalizarea". "Până și plimbarea lor pe străzi - continuă cardinalul Ravasi - cu urechile astupate de căștile muzicii lor semnalează că sunt «deconectați» de la insuportabila complexitate socială, politică, religioasă pe care am creat-o noi adulții." "Tinerii noștri sunt nativi digitali și comunicarea lor a adoptat simplificarea twitter-ului, pictograma semnelor grafice ale celularului, după o logică save sau delete, care marchează și morala lor." Cu toate că este încețoșată de o aparentă indiferență, lumea tinerilor este marcată de "germeni de fecunditate și de autenticitate". Sunt mulți tineri care fac voluntariat și sport, sunt pasionați de muzică, trăiesc prietenii profunde și o spiritualitate autentică.

Cardinalul Ravasi este de părere că "una dintre criticile cele mai frecvente pe care tinerii o fac Bisericii este aceea că mereu este în întârziere în ceea ce privește răspunsurile la întrebările lor, la problemele tinerilor. Trebuie să învățăm să îi ascultăm pentru a înțelege prioritățile lor, care, deseori, nu coincid cu ale noastre". În acest context, datoria Bisericii nu este tocmai aceea de a învăța să vorbească tinerilor de azi modificând propriile "strategii" de comunicare, ci, mai degrabă de "a învăța să citească culturile tinerești în afirmare, ce sunt în continuă transformare". Cei care se ocupă de educație trebuie "să facă efortul nu de a-i pune pe tineri sub un fel de microscop, ci de a intra la nivelul lor și să înceapă să simtă, un pic, cum este bătaia minții și inimii lor".

Munca plenarei vizează două aspecte. Primul este acela de a oferi tinerilor posibilitatea de a conștientiza că există mari valori etice, culturale, spirituale, în sens larg, care, dacă sunt trăite umanizează viața lor. Al doilea aspect este acela de a evidenția rolul important pe care îl poate avea trăirea credinței creștine.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat