Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Exerciții spirituale în Parohia "Sfântul Bartolomeu", Palestina

În Anul Credinței, convocat de papa Benedict al XVI-lea, Parohia Romano-Catolică "Sfântul Bartolomeu" din Palestina (provincia Guayas, Ecuador) s-a bucurat de un mare dar din partea lui Dumnezeu. Ea a fost gazda primelor exerciții spirituale ale anului, exerciții pe care Mișcarea "Ioan al XXIII-lea" le organizează în fiecare lună (alternativ pentru femei și bărbați) la nivelul Arhidiecezei de Guayaquil. Acest eveniment s-a desfășurat în perioada 1-3 februarie 2013.

Pe o ploaie torențială, ce putea să-i împiedice pe mulți să iasă din casă, vineri, 1 februarie 2013, începând cu ora 17:00, la Școala "16 iunie" din Palestina, a fost celebrată sfânta Liturghie de deschidere a acestor zile de exerciții spirituale. Aceasta a fost celebrată de părintele paroh Bartolomeu Blaj și au participat organizatorii și cele 146 de femei care urmau să intre în reculegere. La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele i-a salutat pe toți cei prezenți care au venit din toată Arhidieceza de Guayaquil. După sfânta Liturghie, cele 146 de femei au intrat în exerciții și nimeni din exterior nu a mai luat contact cu ele, afară de predicatori și confesori.

În afară de aceste persoane care au trăit exercițiile spirituale, au venit în Palestina pentru a persevera și foarte mulți membrii ai Mișcării "Ioan al XXIII-lea", din toată Arhidieceza de Guayaquil și nu numai. Aceștia, în afară de momentele de formare, au avut foarte multe momente de rugăciune, pentru întreaga Biserică, dar în special pentru persoanele care erau în exerciții spirituale. Astfel, sâmbătă și duminică, la ora 7:30 dimineața, toți membrii prezenți în Palestina au participat la sfânta Liturghie celebrată în biserica parohială "Sfântul Bartolomeu". După sfânta Liturghie, în ciuda faptului că sâmbătă a plouat, toți au ieșit din biserică pentru a medita și a se ruga pe străzile comunității cele 14 stațiuni ale "Căii sfintei Cruci". Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o adorație euharistică care a început la ora 21:30 și s-a terminat după miezul nopții. La aceste momente de rugăciune, biserica parohială s-a dovedit a fi prea mică pentru toți cei prezenți la celebrări.

Exercițiile spirituale s-au încheiat duminică cu sfânta Liturghie celebrată în Coloseum-ul "Sfântul Ioan". A fost pentru prima dată când cele 146 de femei care au trăit aceste exerciții au luat contact cu ceilalți membrii ai mișcării, cu rudele și prietenii. După sfânta Liturghie, fiecare nou membru al mișcării, adică fiecare femeie care a trăit exercițiile spirituale, a dat o mărturie despre impactul pe care l-au avut aceste zile asupra ei, despre schimbarea care a produs-o în viața ei și despre propunea pe care a luat-o pentru viitor.

Toate momentele de rugăciune au fost acompaniate de corul arhidiecezan al Mișcării "Ioan al XXIII-lea" care a interpretat cântări specifice mișcării.

Aceste exerciții sunt destinate persoanelor îndepărtate de Dumnezeu, care vor să-și schimbe viața și, în același timp, vor să facă parte din mișcarea "Ioan al XXIII-lea."

De-a lungul acestor zile de reculegere au fost prezenți în Palestina între aproximativ 3000 de persoane, femei și bărbați, membri ai mișcării "Ioan al XXIII-lea". Ei au fost găzduiți în casele membrilor mișcării din Palestina și în diferite școli de pe teritoriul comunității.

Aceste trei zile au fost pline de har și de binecuvântare pentru toată comunitatea catolică din Palestina.

*

Mișcarea "Ioan al XXIII-lea" este o asociație internațională de credincioși laici, constituită în conformitate cu dispozițiile Codului de drept canonic referitoare la asociațiile de credincioși. A apărut în Puerto Rico în timpul pontificatului papei Ioan al XXIII-lea, pentru a fi "o mișcare de evanghelizare". Organizată la nivel parohial, diecezan, național și internațional, mișcarea acționează în societate pentru persoanele care s-au îndepărtat de Dumnezeu și de Biserică și care sunt marginalizate. Pentru aceste persoane, membrii Asociației "Ioan al XXIII-lea" încearcă să fie un model de credință. Pentru împlinirea acestei misiuni, ei au o spiritualitate și o carismă proprie care este rezumată în motoul mișcării: "Cu Cristos totul, fără Cristos nimic".

Pentru cei care vor să se apropie mai mult de Cristos și, în același timp, să facă parte din această mișcare, exercițiile spirituale au rolul de a-i ajuta să descopere că există un drum diferit, adică un drum împreună cu Cristos, și, în acest fel încearcă să provoace în persoanele care le trăiesc o convertire, o schimbare în comportamentul lor, în relația lor cu Dumnezeu și cu ceilalți. La aceste exerciții spirituale se adună și persoane care, fiind membri ai Asociației "Ioan al XXIII-lea", au venit să se roage pentru persoanele care trăiesc acest moment deosebit și, în același timp au venit ca să persevereze.

Membrii mișcării se reunesc la nivel parohial în fiecare săptămână pentru a promova formarea integrală a membrilor și pentru a asigura participarea acestora la activitățile parohiale menținând astfel legătura membrilor între ei și cu mișcarea.

Iosif-Claudiu Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 februarie: Ecuador: Exerciții spirituale în Parohia "Sfântul Bartolomeu", Palestina


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat