Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Seceriș în Asia

De ce ne interesează Asia? Sub aspect istoric, Asia a constituit dintotdeauna un obiectiv-cheie pentru misionari (începând cu apostolul Toma, care a creștinat sud-vestul Indiei (provincia Kerala) unde a și fost martirizat, continuând cu șiruri întregi de misionari și martiri cunoscuți și necunoscuți, cu sfântul Francisc Xaveriu din Societatea lui Isus, care și-a desfășurat misiunea în Goa și India, Indonezia, Japonia și în alte zone, precum și alți nenumărați mărturisitori ai credinței creștine. Pe de altă parte, e important să ne amintim în prezent de martirii Asiei, fiindcă: 1. atrocitățile comise contra creștinilor continuă cu înverșunare și astăzi, tocmai din partea membrilor acelor religii care se autoproclama toleranțe și pașnice; 2. în spațiul nostru, libertatea credinței și agresiunea mass-mediei care promovează false valori ne face prea adesea "călduți" și delăsători; 3. fiindcă se remarcă marea pasiune în special a tinerilor pentru spațiul filosofic-religios al Orientului (yoga, arte marțiale, zen etc., centrate pe ideea că omul se poate mântui prin el însuși) - or Biserica preia ceea ce este valoros în alte tradiții spirituale, dar nu confunda noțiunile.

3. Sabia lui Isus1

Paul Miki și cei 25 de însoțitori sunt primii martiri canonizați ai Extremului Orient. Ei au fost răstigniți și străpunși cu lancea la Nagasaki, la 5 februarie 1597. Au murit cântând, pecetluind cu sângele lor vestirea evangheliei. Dintre ei erau trei iezuiți japonezi, printre care și Paul Miki (născut în Japonia în jurul anului 1565), șase franciscani spanioli, iar toți ceilalți erau laici2. În rândul celor 26 de martiri erau și copii: Thomas Kozachi (15 ani), Anthony Deynan (14 ani), Thomas Kasaki (13 ani), Thomas Ibaraki (12 ani). Cosmas Takeya (Zaquira Tachegia), la care se referă textul de mai jos, era făuritor de săbii - profesie sfântă în Japonia. A fost convertit la creștinism de iezuiți, a activat în calitate de interpret pentru misionari și catehet pentru concetățenii din Osaka. Face parte din grupul celor 26 martiri japonezi care, împreună cu Paul Miki, au fost crucificați la 5 februarie 1597 și pe care Biserica îi comemorează la 6 februarie.

*

Se numea Cosmas Takeya.

În drumul lung spre Nagasaki, rareori îl prindea somnul. Își petrecea nopțile rugându-se, dar când luneca în vis, se vedea acasă.

"Acasă" însemna atelierul.

Tresări, deschizând larg ochii. Era ultima noapte - mâine drumul lor avea să ia sfârșit.

Simțea căldura forjei și în urechi, sângele îi bătea cu putere iar mâinile, singure, se încleștaseră parcă pe piatra de polizat - ușor, delicat și ferm, gestul se repeta de la sine, ca și cum mâinile ar fi avut viața lor, aparte. Nu era cu putință! Să fi fost aievea? Visase oare? Se știa un făuritor de săbii apreciat - dar nimeni, niciodată nu făcuse o astfel de sabie! Împăturise iar și iar oțelul, o dată, de două, de douăzeci de ori, iar când vru să se oprească, iată - mâinile singure împătureau mai departe oțelul atingându-l ca și când ar fi fost hârtie, fără să simtă arsură sau durere și fără să se mai poată opri. Știa legenda săbiilor alcătuite din 16 milioane de straturi de oțel3, dar acum mâinile lui împătureau mai departe oțelul, trecuseră demult 32, apoi 64 de milioane de straturi... iar pe măsură ce straturile se așezau, sabia din vis se făcea mai străvezie... acum sângele-i foșnea în urechi, ca piatra cea mai delicată de polizat... avea să fie gata curând și toată ființa lui, cumva departe de gândurile sale, șlefuia sabia. Urmărea cu privirea, dar trupul său lucra singur, inima i se umpluse de bucurie și doar gândul îi spuneau mereu: "Nu, așa ceva nu poate fi adevărat!" Și totuși... iată, vedea aievea ce nici măcar nu cutezase să viseze: sabia perfectă, sabia străvezie și fără umbră. Plutea înaintea lui, desăvârșită.

Deodată izbucni hohotul de râs al unui kami4: "Sabia ta nu taie nimic"! Și ecoul se rostogoli înfricoșător pe întinderile înghețate, apoi se stinse șuierând departe: iar zarea fulgeră în luciul de catifea neagră al tăișului.

În ziua când, botezat de misionarii iezuiți, trecuse la creștinism, același kami îi șuierase furios: "De sabie vei muri, făuritorule de săbii!". Și-l pândea când ieșea de la catehizările franciscanilor, el însuși terțiar franciscan acum, dar nu mai îndrăznea să se apropie. Doar ochii îi luceau răutăcioși și în pinii înalți îi mai auzea uneori șuierul amenințător. Sau poate nu era decât vântul iernii, părelnic ca teama și fără trup, tot ca ea.

Dar sabia lui, iat-o, era acolo, vie, plutind în lumina care venea de niciunde - iar lumina însăși căzând pe luciul ei se tăia și se înălța iarăși mai vie, înapoi, spre cer. Înviase parcă povestea maestrului său - demult, demult, îi spusese bătrânul, când Muramasa l-a provocat la întrecere pe maestrul său, Masamune5, fiindcă un discipol adevărat trebuie sa-și întreacă maestrul, altfel meșteșugul se stinge - se spune că amândoi au așezat săbiile făurite de ei, cu tăișul în sus, într-o cascadă: sabia lui Muramasa, numită Juuchi Yosamu ("10.000 de Nopți Geroase") tăia tot ce trecea deasupra ei, rămurele, pești, frunze, chiar și apa sau pietrele mărunte purtate de vârtej - dar sabia maestrului, Yawarakai-Te ("Mâini Blânde") nu tăia nimic. Acesta stătea nemișcat, cu același surâs blând pe fața lui, de fildeș vechi. "E prea bătrân - își spuse Muramasa - poate că nici nu mai vede că l-am învins". Într-un târziu, călugărul care-i urmărea, înclinându-se adânc în fața bătrânului Masamune, spuse: "Maestrul e de neînvins: sabia lui taie numai ceea ce e necesar, nu face rău de dragul răului. Săbiile create de Masamune sunt săbii sfinte, iar ale tale - se întoarse el spre Muramasa, sunt săbiile răului, de aceea săbiile tale vor fi săbiile războiului, iar ale maestrului - calme asemeni cerului înstelat6 - săbiile păcii".

Iar sabia străvezie plutea mai departe, în fața lui - parcă aștepta ceva.

Era perfectă.

Se unduia așa, în ceața zorilor, lunecând, părând când roșietică abia scoasă din forjă, când acoperită de bruma albăstruie a băii de apă, curbată, delicată și puternică asemeni tuturor săbiilor, dar unică așa cum numai sufletul omului poate fi, imaculată ca și cum s-ar fi născut într-un sanctuar - și chiar așa era, fiindcă atelierul fiecărui făuritor de săbii asta era: un sanctuar - munca nu era decât continuarea rugăciunii și era ea însăși o rugăciune, nesfârșită, neîntreruptă - iar sunetele ciocanului, ale băii de apă, argilei, forjei, pietrelor multiple de polizat, alcătuiau melodia unică din care se țesea cerul înstelat al fiecărei săbii. Iar un hamon7 nemaiîntâlnit unduia ca valurile ceții din zori, pe lamă.

Sabia cea străvezie și fără de umbră aștepta.

Își aștepta numele și stăpânul.

Făcându-și semnul crucii, făurarul se înclină cu fruntea până la pământ - iar când se ridică, văzu o scânteiere de lumină ca o stea, aproape de mâner și desluși floarea de cireș. Și-și spuse că singurul nume8 potrivit pentru sabia cea fără de umbră acesta era: "sakura" - imaculată, delicată și fermă ca floarea de cireș, fiindcă singurul stăpân era el, Isus, cel mai mare dintre toți, cel căruia-i aparținuse dintotdeauna sabia care "rănește și tot ea vindecă9", sabia vieții și nu a morții, sabia păcii și a iubirii - sabia cea fără de umbră.

Și a doua zi, pe cruce, în clipa când l-au străpuns cu săbiile, pe el, făuritorul de săbii - soldații s-au dat înapoi îngroziți - fiindcă din înaltul cerului, lumina care în aceeași clipă coborî asupra trupului martirizat, avea forma unei imaculate, străvezii și fără de umbră - săbii - Sabia Lui Isus.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 A se vedea, publicate anterior pe ercis.ro, povestirea "Alb" și "Moartea unui samurai".
2 Doi samurai: Paul Miki și Paul Ibaraki, doi medici, un farmacist, un preot păgân convertit la creștinism, un făuritor de săbii, un tâmplar etc.
3 La fiecare împăturire, fiecare strat intern este supus, de asemenea, împăturirii, astfel încât numărul de straturi în lama sabiei se dublează de fiecare dată; întrucât grosimea unei lame de sabie katana este sub 230 atomi de fier, dacă lama se împăturește de mai mult de 20 ori nu se adaugă un număr semnificativ de straturi. Dacă lama se împăturește de 10 ori, se vor crea 1024 de straturi; de 20 de ori, se vor crea 1.048.576 de straturi.
4 "kami = orice lucru sau fenomen care produce emoții de teamă sau de venerație fără deosebire între bine sau rău" - definiție data de Mootori Norinaga (1730-1801); sau: "în cultul Shinto, care reprezintă religia tradițională a Japoniei, "kami" desemnează orice spirit divin superior condiției umane" ("Le Japon" - Dictionnaire et Civilisation, Louis Frédéric, Robert Laffont, Paris, 1996).
5 Masamune cunoscut și sub numele de Gor? Ny?d? Masamune sau preotul Gor? Masamune (c. 1264-1343 AD), este considerat drept cel mai mare făuritor de săbii japonez.
6 Comparația este clasică pentru săbiile lui Masamune.
7 Hamon = linie obținută de-a lungul sabiei prin călirea diferențiată realizată în urma împăturirii în lut a lamei în momentul încălzirii și, respectiv, al răcirii în apă.
8 Săbiile, considerate sfinte în cultura japoneză și cu suflet propriu, purtau un nume și erau lăsate moștenire de samurai, drept cea mai de preț comoară. Meșteșugul făuririi adevăratelor săbii s-a pierdut.
9 1Sam 2,6.

*

Reflecție: Seceriș în Asia (II)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat