Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Am avut ocazia să particip și să scriu despre evenimente importante"

Se spune că de fiecare dată când deschizi o carte ai ceva nou de învățat. Același lucru s-ar putea spune și despre revista noastră diecezană: deschizând-o găsești lumină pentru suflet. Revista este pentru cititor o comoară care îmbogățește viața.

Această experiență am avut-o și eu când, copil fiind, am găsit la bunicul alături de cartea de rugăciuni câteva exemplare vechi, îngălbenite din această revistă. Le-am citit cu bucurie și emoție. În acele vremuri, prin anii '70, era dificil să găsești ceva scris în care să se vorbească despre Dumnezeu și despre Biserică. Nu m-am gândit niciodată că într-o zi voi lucra și eu la redactarea acestei reviste.

După o experiență pastorală de un an la Oțeleni și doi ani la Onești am fost chemat la Iași, în toamna anului 1992, pentru a lucra în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și pentru a colabora la revista "Lumina creștinului". Aveam ceva experiență în acest domeniu deoarece cu doi ani înainte reușisem să încep publicarea revistei pentru cei mici: "Isus, prietenul copiilor".

La redacția de la parterul Episcopiei, am început să învăț să lucrez la computer. Nu era prea ușor pentru că pe atunci programele de scriere erau rudimentare. Textul trebuia scris, formatat și împaginarea se făcea cu foarfecele. Se tăiau textele și imaginile și se lipeau pe hârtie. Pentru mine era o experiență nouă. Am lucrat împreună cu colegul de studii, pr. Cornel, care era responsabil și de asemenea cu sora Lenuța și sora Felicia. Nefiind prea mulți în redacție, munca era împărțită și fiecare avea un domeniu. Eu mă ocupam de rubrica știrilor interne și externe. Pe timpul acela nu aveam internet, așa că știrile externe le luam din publicații venite din afară. Pentru știrile interne era mai ușor pentru că puteam participa în mod direct sau mă puteam documenta prin telefon.

Aici am avut ocazia să particip și să scriu despre evenimente importante din viața Diecezei de Iași și să iau interviuri la diverse personalități bisericești, printre care și pr. capucin Raniero Cantalamessa, renumit predicator italian. Era venit la Iași, la Mitropolia Ortodoxă, pentru o întâlnire ecumenică internațională. Cum programul întâlnirii era foarte încărcat am putut sta de vorbă câteva momente înainte de cina de încheiere a lucrărilor. Clopoțelul a sunat și toți au plecat la masă. Zărindu-mă, mitropolitul, actualul patriarh Daniel, m-a invitat la cină și așa am putut continua interviul.

Am avut bucuria de a intervieva și alte personalități (fr. John Johnston, superior general al Fraților Școlilor Creștine; pr. Bernard le Leannec, un asumpționist care lucra pe atunci în Rusia; părinții Simone și Giosue, călugări benedictini cistercieni; prelatul Albert Holenstein, paroh pe atunci la biserica "Sfântul Columban" din Bregenz - Austria), care au împărtășit pentru cititori mesaje pline de viață și de credință.

Redactarea revistei cerea efort din partea tuturor și o făceam mereu cu bucurie. Emoția cea mai mare era atunci când luam prima revistă de la tipografie și o răsfoiam în grabă pentru a vedea dacă totul a fost bine tipărit.

Am crezut întotdeauna că revista aceasta este un ajutor spiritual pentru cei care, citind-o, pot găsi în ea o rază de lumină care să le încălzească sufletul.

Pr. Gelu Miclăuș (redactor al revistei în perioada octombrie 1992 - august 1994)


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat