Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Ziua persoanelor consacrate din zona Onești

Duminică, 3 februarie 2013, majoritatea membrilor congregațiilor din zona Onești au celebrat cea de-a XVII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, împreună cu credincioșii din Parohia Oituz.

Celebrarea euharistică a fost prezidată de părintele Toma Rediu, decan, și concelebrată de părintele paroh Eugen Lucaci și alți preoți călugări din Ordinul Fraților Minori Capucini.

Surorile Benedictine ale Divinei Providențe, prezente în comunitatea Oituz din anul 1992, au oferit o primire călduroasă și sinceră. După un moment de rugăciune în capela mănăstirii s-au îndreptat în procesiune, cu lumânările aprinse, spre biserica parohială unde s-a celebrat Sfânta Liturghie.

La începutul celebrării sora Michela Martiniello, responsabila comisiei persoanelor consacrate pe zona Onești, a adresat salutul și mulțumirea tuturor participanților la această sărbătoare. Apoi a subliniat: "Reînnoirea Bisericii - scrie Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în scrisoare apostolică Porta Fidei - trece și prin mărturia de viață celor care cred... Credința crește atunci când este trăită ca experiență a unei iubiri primite și când este comunicată... deschide inima și mintea celor care ascultă ca să primească invitația Domnului de a adera la cuvântul său pentru a deveni discipolii săi" (PF 7). Această este vocația la viața consacrată, care încolțește și se dezvoltă în sânul familiei. Prezența noastră aici dorește să fie un imbold pentru ca mulți tineri să simtă și să răspundă la chemarea lui Cristos".

În omilia sa părintele decan a oferit o meditație asupra profetului Ieremia și a profetului prin excelență, Isus. De asemenea, a amintit de mesajul episcopului Petru Gherghel, cuprins în scrisoarea adresată cu această ocazie: "Lumânările pe care le-ați purtat în mână în ziua profesiunii voastre și le purtați și astăzi în mâini au simbolismul lor și vă amintesc de datoria de a vă consuma pentru a lumina, pentru a umple de bucurie pașii voștri și ai oamenilor în mijlocul cărora sunteți chemate să dați mărturie omului".

La sfârșitul celebrării euharistice, părintele paroh Eugen Lucaci, dând salutul final, ne-a lăsat o imagine elocventă asupra importanței vieții consacrate, "pământul fără cer este noroi, însă pământul cu cerul deasupra este o minunată grădină. Astfel este viața consacrată, cerul care transformă pământul într-o minunată grădină!".

În continuare, toate călugărițele și călugării au participat la o agapă fraternă, urmată de o conferință cu tema "Noua evanghelizare rodnică este posibilă doar prin intensificarea trăirii credinței la nivel personal, comunitar, diecezan, național și mondial. Situația actuală, remedii, perspective, mijloace de utilizat, ținta" susținută de pr. Leon Budău, OFMCap. În conținutul prezentat pe suport electronic, a subliniat că noua evanghelizare cere, în prima persoană, convertirea. A informat despre cele trei puncte abordate de Sfântul Părinte papa la omilia ținută pe 2 februarie la Vatican:

"În primul rând, să alimentați o credință în măsură să lumineze vocația voastră. Vă îndemn pentru aceasta să comemorați, ca într-un pelerinaj interior, «prima iubire» cu care Domnul Isus Cristos a încălzit inima voastră, nu din nostalgie".

"În al doilea rând vă invit la o credință care să știe să recunoască înțelepciunea slăbiciunii. În bucuriile și în suferințele din timpul prezent..."

"În sfârșit, vă invit să reînnoiți credința care vă face să fiți pelerini spre viitor. Prin natura sa, viața consacrată este pelerinajul spiritului, în căutarea unei Fețe care uneori se manifestă și uneori se ascunde".

Conferința a fost și o provocare pentru inițiative intercongregaționale, care a motivat unele intervenții. S-a ajuns la o propunere: membrii comisiei zonale se vor întâlni pentru a sugera anumite inițiative la nivel general.

Adorația euharistică în capela mănăstirii a încheiat celebrarea zilei, cu speranța unei comuniuni mai constructive.

Sora Michela și sora Viviana

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Oituz: Ziua persoanelor consacrate din zona Onești


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat