Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire la încheierea pontificatului papei Benedict al XVI-lea

În ultima zi de pontificat a papei Benedict al XVI-lea, joi, 28 februarie 2013, ora 18.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de mulțumire pentru darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat în Biserică în cei opt ani de pontificat ai Sfântului Părinte. Totodată au fost înălțate rugăciuni și pentru episcopul Anton Durcovici, a cărui dosar de beatificare a fost studiat în aceeași zi de către o comisie de teologi. La celebrare au participat pr. Cornel Cadar, purtător de cuvânt al episcopiei, pr. Alois Fechet, responsabil cu Oficiul pentru Viața Consacrată, pr. Valeriano Giacomelli, director la seminarul "Don Orione", și alți șase preoți din Iași.

Înainte de celebrarea sfintei Liturghii a avut loc o adorație euharistică. Mai mulți credincioși din Iași, împreună cu PS Petru Gherghel, care a condus adorația, s-au unit în rugăciune în fața preasfântului Sacrament pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Bisericii prin Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

La ora 21.00 (ora României), din ziua de 28 februarie, papa Benedict al XVI-lea a încetat de a fi suveran pontif, noua titulatură a sa fiind de papa emerit Benedict al XVI-lea . După ce la ora 17.30 a plecat la Castelgandolfo, după două luni, când se va termina de renovat mănăstirea din Cetatea Vaticanului, se va retrage aici pentru rugăciune și meditație.

La Liturghia din catedrala din Iași Preasfințitul Petru Gherghel a amintit momentele importante ale pontificatului papei Benedict al XVI-lea.

Cei care au fost prezenți în catedrală în clipele în care Benedict al XVI-lea și-a încheiat misiunea de episcop al Romei, și succesor al sfântului Petru, au dorit să-i fie aproape pentru a-l susține cu rugăciunea, dar și pentru a-i spune mulțumesc pentru întreaga grijă pe care a arătat-o în mod concret tuturor creștinilor în toți acești ani.

La predică, PS Petru Gherghel a subliniat faptul că Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea "nu abandonează crucea, ci rămâne într-un mod nou lângă Domnul răstignit". Era firesc - zicea la predică Preasfințitul - ca marele teolog și om al rugăciunii și al lui Dumnezeu să-și dea seama de misiunea și responsabilitatea sa, să-și ofere slujirea sa nelimitată, în ciuda tuturor greutăților vârstei înaintate și a problemelor societății de azi.

La final, împreună cu preoții din altar, toți credincioșii, l-au rugat pe Dumnezeu, prin PS Petru Gherghel, ca să-i dăruiască Bisericii un nou păstor după inima sa și să-i binecuvânteze pe toți: țara, dieceza și Biserica.

De asemenea, îi mulțumim Sfântului Părinte pentru că la sfârșitul ultimei sale audiențe generale, ținute ca de obicei, când papa a adresat saluturi în mai multe limbi, a fost și un salut în limba română care a sunat astfel: "Lăudat să fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioșilor de limba română, mai ales celor de la Oradea! Vă primesc cu bucurie și vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi și comunitățile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!".

Îți mulțumim, Doamne, pentru acest mare om al timpurilor noastre, pentru acest păstor plin de iubire, umilință și seninătate! Deo gratias!

Cosmin Croitoru

* * *

Iași: Predica Preasfințitului Petru Gherghel de la Liturghia de mulțumire


(audio: predica PS Petru Gherghel; montaj video cu imagini de la Liturghie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 28 februarie: Iași: Liturghie de mulțumire la încheierea pontificatului papei Benedict al XVI-leax. Foto: Adrian Cuba
- 28 februarie: Iași: Liturghie de mulțumire la încheierea pontificatului papei Benedict al XVI-lea

*

*


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat