Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica Preasfințitului Petru Gherghel de la Liturghia de mulțumire

Un adânc prinos de recunoștință

Îți mulțumim, Doamne, pentru Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea

În aceste momente unice din istoria Bisericii noastre și în acest ceas de comuniune cu Sfântul Părinte papa Benedict și cu toți cei care se îndreaptă cu gândul spre Roma, vrem să mai ascultăm încă o dată cuvintele care au fost rostite ieri, 27 februarie, la audiență de miercuri, după o viață dedicată lui Dumnezeu, Bisericii și lumii, de păstorul nostru, mai ales după cei aproape opt ani de slujire, de credință și de iubire ca și după impresionanta lecție de umilință:

"Nu abandonez crucea, ci rămân într-un mod nou lângă Domnul răstignit".

Aceste cuvinte, cu care Sfântul Părinte a ținut să explice gestul lui de a lăsa responsabilitatea conducerii Bisericii altuia mai tânăr și mai în forță, corespunzător noilor timpuri prin care trece Biserica, barca lui Petru, ne amintesc de cuvintele pe care le-a adresat mulțimii de credincioși, adunați în Piața "Sfântul Petru", în ziua de 19 aprilie 2005, la începutul mandatului său:

"Iubiți frați și surori, după marele papă Ioan Paul al II-lea, domnii cardinali m-au ales pe mine, un simplu și umil lucrător în via Domnului. Mă mângâie faptul că Domnul știe să lucreze și să acționeze și cu instrumente insuficiente și în mod deosebit mă încredințez rugăciunilor voastre".

Acest gând, prezentat cu atâta seninătate și umilință, a fost continuat în ziua inaugurării pontificatului său, când, la omilia de la sfânta Liturghie solemnă din Piața "Sfântul Petru", avea să declare: "Adevăratul meu program de guvernare nu este acela de a face voia mea, de a urma ideile mele, ci acelea de a mă dispune, împreună cu întreaga Biserică, la ascultarea cuvântului și a voinței Domnului și de a mă lăsa îndrumat de el; așa încât să fie el însuși care conduce Biserica în acest ceas al istoriei noastre". Încă de atunci, întreaga piață, cu peste 500.000 de credincioși, a aprobat și salutat acest mesaj de simplitate, de un plin umanism și de o credință vie, însoțind cuvintele sale cu repetate aplauze.

Acest gând, care l-a însoțit în toți cei opt ani de pontificat și l-a urmărit în modul său de a se face înțeles și de a transmite mesajul credinței și al iubirii, l-a făcut să fie prețuit, ascultat și admirat de toți credincioșii Bisericii Catolice și de toți oamenii de bunăvoință, lăsând în toată activitatea sa de suprem păstor dovada unei adevărate slujiri și dăruiri pentru cauza lui Cristos și a Bisericii sale.

Era firesc ca marele teolog și om al rugăciunii și al lui Dumnezeu să-și dea seama de misiunea și responsabilitatea sa și să-și ofere, cu toată priceperea și generozitatea, slujirea sa nelimitată, în ciuda tuturor greutăților vârstei înaintate și a problemelor societății de azi.

Cei aproape opt ani de pontificat dau dovada unei slujiri fără precedent, care îl așează lângă marii papi: Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea și fericitul Ioan Paul al II-lea.

Bilanțul activității sale reprezintă un inestimabil dar cu care Dumnezeu a binecuvântat Biserica întreagă și pentru care nu trebuie să încetăm să-i mulțumim Celui care l-a ales și l-a învrednicit cu atâtea daruri.

Creștinii de pe toată suprafața pământului s-au unit în acest timp în rugăciune pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare păstor și papă și pentru a-l preamări pe Cristos, divinul întemeietor al Bisericii, care știe să aleagă slujitori fideli, umili și generoși ca să slujească, fără rezerve, poporul său.

În lumina activității sale de profesor, teolog, apărător al dreptei credințe în înalta responsabilitate de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, ținând cont de nenumăratele sale cărți și studii, ca episcop și cardinal al Bisericii Romane, și luând act de activitatea desfășurată ca suprem pontif, de publicarea celor trei enciclice (despre "iubirea creștină": 2005, despre "speranța creștină": 2007, despre dragoste în adevăr: 2009), precum și de nenumăratele sale documente, discursuri și predici, ne putem imagina marele dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu și înțelegem motivele pentru care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru preotul, profesorul și cardinalul Joseph Ratzinger și, desigur, pentru Benedict al XVI-lea, așezat în fruntea Bisericii Catolice.

Angajamentul său neobosit în prezentarea doctrinei creștine, în dialogul cu celelalte Biserici și religii, în munca ecumenică, și în cea interreligioasă, preocuparea sa pentru apărarea vieții și respectarea persoanei umane de la concepere și până la moarte, deschiderea față de copii și tineri, grija pentru dialogul cu lumea civilă și socială, prețuirea și deschiderea pentru noile instrumente de evanghelizare: mijloacele de comunicare și lumea internetului, ne fac să admirăm în Sfântul Părinte Benedict un papă care s-a înscris cu totul în ritmul vieții și al timpului în care trăim, un papă actual și dedicat, dornic de a prezenta cu mult curaj evanghelia vieții și morala creștină autentică, conformă cu mesajul evanghelic și tradiția Bisericii.

Păstor umil și blând, dar ferm în iubirea față de Biserică și întemeietorul ei, Cristos, Benedict al XVI-lea a condus, cu adevărat, barca lui Petru, atât în apele calme ale vremii, cât și în timp de furtuni amenințătoare spre portul sigur al credinței în Isus Cristos.

Retragerea lui de la cârma Bisericii reprezintă o durere pentru toți cei care l-au iubit, admirat și urmat, dar în același timp și un motiv de preamărire a lui Dumnezeu, care ni l-a dat ca pe un adevărat exemplu de slujire și de iubire față de Biserică și ca pe un vrednic și nobil slujitor umil al mandatului de păstor suprem. El nu renunță la jertfă și cruce, ci se angajează la o altă formă de iubire a lui Dumnezeu, a Bisericii și a poporului creștin, prin rugăciune, meditație și dăruire de sine, chiar în inima Bisericii, într-o mănăstire din cetatea Vaticanului, mereu alături de cel pe care Domnul îl va alege prin cardinali drept noul și vrednicul cârmaci al Bisericii lui Cristos.

Sunt memorabile și impresionante cuvintele lui de la audiența cu pelerinii de ieri, miercuri, 27 februarie, prin care sublinia și explica decizia și noul drum de urmare a crucii, pe care a iubit-o, o iubește și o îmbrățișează până la sfârșit: un nou mod de a fi în barca Bisericii lui Petru.

Acel "totdeauna cu Isus și Biserica" este și un "pentru totdeauna", nu mai există întoarcere: "Decizia mea de a renunța la exercitarea activă a slujirii nu revocă asta. Nu mă întorc la viața privată, la o viață de călătorii, întâlniri, recepții, conferințe etc. Nu abandonez crucea, ci rămân în mod nou lângă Domnul răstignit. Nu mai port puterea funcției pentru conducerea Bisericii, dar în slujirea rugăciunii rămân, ca să spunem așa, în staulul sfântului Petru".

Ce exemplu minunat de ofertă până la sfârșit! Câtă iubire și dăruire prin suferință, rugăciune și jertfă!

Îți mulțumim, Doamne, pentru acest om al timpurilor noastre, pentru acest păstor plin de iubire, umilință și seninătate!

În aceste momente de mare trăire de credință, și în fața acestui exemplu de slujire umilă și de dragoste față de noi, ne unim cu toți creștinii și cu toți oamenii de bunăvoință care l-au admirat în tot ce a făcut, mai ales în acest ultim gest de iubire față de toți, și îi mulțumim Domnului și Sfântului Părinte în rugăciunea noastră și la celebrarea jertfei sfintei Liturghii din această seară, seara despărțirii oficiale de scaunul lui Petru, lăsând loc urmașului său, noul papă, pe care îl va alege Domnul, Stăpânul timpurilor și al Bisericii.

Îți mulțumim, Sfinte Părinte, pentru că ne-ai iubit cu iubirea lui Cristos, că ne-ai învățat credința în Dumnezeu și evanghelia vieții.

Îți mulțumim pentru slujirea umilă și fără rezerve, ca și pentru exemplul ce ni l-ai dat și ni-l dai nouă, tuturor celor care deținem o muncă de slujire și de conducere în biserică și în societate.

Și îți mai mulțumim, Sfinte Părinte, pentru că ai ținut ca ultimele cuvinte de la audiența de miercuri, 27 februarie, din Piața "Sfântul Petru" să fie adresate chiar în limba română pentru pelerinii, ajunși la Roma, din țara noastră: "Lăudat să fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioșilor de limba română, mai ales celor de la Oradea! Vă primesc cu bucurie și vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi și comunitățile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!"

Putem și trebuie să spunem din toată inima: Deo gratias!

Avem, așadar, Sfințiile voastre, dragi frați și surori, dragi și iubiți credincioși, un motiv de bucurie și satisfacție și simțim cu toții chemarea de unire în rugăciune, preamărindu-l pe Dumnezeu pentru darul slujirii Sfântului Părinte papa Benedict și îi mulțumim lui Cristos, marele preot, care este ieri, azi și mereu același iubitor față de poporul său. Mulțumim, Sfinte Părinte, pentru iubirea și exemplul dat!

Îl rugăm mai departe pe Dumnezeu să ne dăruiască un nou păstor după inima sa și să ne binecuvânteze pe toți - țara noastră, poporul, dieceza, Biserica și lumea întreagă.

În numele tuturor, mulțumim!

28 februarie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat