Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Biserica este a Domnului, nu a calculelor umane"
de Massimo Introvigne

Cea din 27 februarie 2013 a fost pentru papa Benedict al XVI-lea ultima audiență generală a pontificatului. În fața marii mulțimi (peste 150 de mii de persoane) care a umplut Piața "Sfântul Petru", papa a avut accente de emoție mistuitoare. Dar în același timp a voit să lase o învățătură fundamentală și urgentă: Biserica nu este a noastră, este a Domnului, și în momente dramatice nu trebuie să ne încredințăm în strategiilor umane mici și reduse ci încrederii în Dumnezeu și acelei bucurii speciale care, chiar și în timpurile cele mai dificile, luminează viața persoanei de credință.

Un prim moment al discursului a fost cel de mulțumire, desigur nu de simplă circumstanță. "Simt în inima mea - a spus Benedict al XVI-lea - că trebuie să-i mulțumesc mai ales lui Dumnezeu care conduce și face să crească Biserica, lui care seamănă Cuvântul său și astfel alimentează credința în poporul său". Însă după aceea mulțumirea s-a extins la colaboratori, începând de la cei mai apropiați. "Un papă nu este singur la conducerea bărcii lui Petru, chiar dacă este prima sa responsabilitate. Eu nu m-am simțit niciodată singur în purtarea bucuriei și a poverii slujirii petrine". În primul rând pontiful a voit "să încep de la secretarul meu de stat care m-a însoțit cu fidelitate în acești ani". Pentru cel care a auzit discursul direct, tonul ferm și puternic cu care papa a ritmat cuvântul "fidelitate" a părut într-adevăr un mod pentru a tăia din scurt atâtea polemici. De asemenea, într-un discurs care a făcut o aluzie și la probleme și dificultăți, cuvintele "sigur și vrednic de încredere" pentru a definit "sprijinul" primit de la dicasterii și de la oficiile romane - sau cel puțin de la mare parte dintre ele - au fost subliniate de vocea fermă a lui Benedict al XVI-lea cu vigoare deosebită.

Lui Dumnezeu trebuie să-i mulțumim mereu, în orice împrejurare. Însă papa a voit să sublinieze că nu totul merge rău în Biserică, faptul că de la Bisericile locale și de la continente au venit adesea în acești ani și vești bune. "Îi aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru «veștile» pe care în acești ani ai slujirii petrine am putut să le primesc cu privire la credința în Domnul Isus Cristos și despre caritatea care circulă realmente în Trupul Bisericii și-l face să trăiască în iubire". Indicația este clară: nu celui care deduce din ziarele laiciste falsa imagine catastrofală a unei Biserici peste tot în declin și în criză, ci - dimpotrivă - "mare încredere" și "bucurie", pentru că astăzi ca și ieri și ca întotdeauna "Evanghelia purifică și reînnoiește, aduce rod, oriunde comunitatea credincioșilor o ascultă și primește harul lui Dumnezeu în adevăr și în caritate". Și aceste locuri, slavă Domnului, există încă.

A doua mare învățătură pe care papa Benedict ne-o lasă este că încrederea trebuie pusă mereu în Dumnezeu și nu în calculele umane. Când a fost ales, a destăinuit el, "cuvintele care au răsunat în inima mea au fost: Doamne, de ce îmi ceri asta și ce anume îmi ceri? Este o povară mare aceea pe care mi-o pui pe umeri, dar dacă tu îmi ceri asta, la cuvântul tău voi arunca năvoadele, fiind sigur că tu mă vei conduce, chiar și cu toate slăbiciunile mele. Și după opt ani pot spune că Domnul m-a condus, mi-a fost aproape, am putut să percep zilnic prezența sa". Desigur, au fost "momente de bucurie și de lumină, dar și momente grele; m-am simțit ca sfântul Petru cu apostolii în barcă pe lacul din Galileea: Domnul ne-a dăruit atâtea zile de soare și de briză ușoară, zile în care pescuirea a fost abundentă; au fost și momente în care apele erau agitate și vântul potrivnic, ca în toată istoria Bisericii, și Domnul părea că doarme".

Și totuși Benedict al XVI-lea declară că n-a pierdut niciodată încrederea în Dumnezeu, conștiința "că în barca aceea este Domnul". Da, "barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, ci a sa. Și Domnul n-o lasă să se scufunde; El e cel care o conduce, desigur și prin oamenii pe care i-a ales, pentru că așa a voit. Aceasta a fost și este o certitudine, pe care nimic n-o poate întuneca". Așadar, ultimul mesaj al papei înainte de a lăsa pontificatul consistă în "a invita pe toți să reînnoim încrederea fermă în Domnul, să ne încredințăm ca niște copii în brațele lui Dumnezeu, fiind siguri că acele brațe ne susțin mereu și sunt ceea ce ne permite să mergem în fiecare zi, chiar și în oboseală".

A treia învățătură este că Dumnezeu cu siguranță conduce Biserica, dar cere un răspuns al nostru, credința. "Dumnezeu ne iubește, dar așteaptă ca și noi să-l iubim!". "Suntem în Anul Credinței, pe care l-am voit pentru a întări tocmai credința noastră în Dumnezeu într-un context care pare să-l pună tot mai mult pe planul al doilea". Se pot spune multe lucruri despre Anul Credinței, însă papa a rezumat totul în actul de credință, pe care a invitat să fie recitat din nou în fiecare dimineață: "Te ador, Dumnezeul meu, și te iubesc cu toată inima mea. Îți mulțumesc pentru că m-ai creat, pentru că m-ai făcut creștin...".

În sfârșit, un element de încredere - și de convingere că Biserica în atâtea locuri și ambiente este încă foarte vie și vitală - Papa îl scoate tocmai din răspunsul coral dat deciziei sale, de multele mărturii "emoționante de atenție, de prietenie și de rugăciune. Da, papa nu este niciodată singur, acum experimentez asta încă o dată într-un mod așa de mare încât atinge inima. Papa aparține tuturor și foarte multe persoane se simt foarte aproape de el". Mulți, și în aceste ultime zile, îi scriu nu "cum se scrie de exemplu unui principe sau unui mare om care nu este cunoscut. Îmi scriu ca frați și surori sau ca fii și fiice, cu sentimentul unei legături familiare foarte afectuoase". Și tocmai aici "se poate atinge cu mâna ce anume este Biserica - nu o organizație, o asociație cu scopuri religioase sau umanitare, ci un trup viu, o comuniune de frați și surori în Trupul lui Isus Cristos, care ne unește pe toți. A experimenta Biserica în acest mod și aproape a putea atinge cu mâinile forța adevărului său și a iubirii sale este motiv de bucurie, într-un timp în care atâția vorbesc despre declinul ei".

Astfel, în încrederea în Dumnezeu și în bucurie - un cuvânt cheie al pontificatului său - Benedict al XVI-lea simțind că "slăbesc forțele sale" a "făcut acest pas în deplină conștiință despre gravitatea și chiar noutatea sa, dar cu o profundă seninătate a sufletului. A iubi Biserica înseamnă a avea și curajul de a face alegeri dificile, suferite, având mereu în față binele Bisericii și nu pe noi înșine".

Și acum papa Ratzinger nu se gândește "să se întoarcă în privat. Decizia mea de a renunța la exercitarea activă a slujirii nu revocă asta. Nu mă întorc la viața privată, la o viață de călătorii, întâlniri, recepții, conferințe etc. Nu abandonez crucea, ci rămân în mod nou lângă Domnul răstignit. Nu mai port puterea funcției pentru conducerea Bisericii, dar în slujirea rugăciunii rămân, ca să spunem așa, în staulul sfântului Petru". Momentul este dificil, însă Benedict al XVI-lea - citând exemplul sfântului Benedict (480-547), al cărui nume îl poartă - a încheiat invitându-i pe credincioși încă o dată la bucurie și la încrederea în Dumnezeu. "În inima noastră, în inima fiecăruia dintre voi, să fie mereu certitudinea bucuroasă că Domnul este alături de noi, nu ne abandonează, ne este aproape și ne învăluie cu iubirea sa".

(După http://lanuovabq.it/it/articoli-la-chiesa--del-signore-non-dei-calcoli-umani-5905.htm)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat