Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict al XVI-lea: un papă al tinerilor, un papă pentru tineri, un papă tânăr!

Trăim ultimele ore de pontificat ale Papei Benedict la XVI-lea! Decizia sa de a încheia misiunea de păstor suprem al Bisericii a surprins lumea întreagă și a reînnoit simpatia, aprecierea și afecțiunea celor care au văzut mereu în el un trimis al lui Dumnezeu, un păstor cu o inimă mare și un conducător caracterizat de umilință și delicatețe.

La o simplă privire de ansamblu asupra pontificatului Papei Benedict la XVI-lea se observă atenția sa față de problemele Bisericii, mai vechi sau mai noi, capacitatea imensă de dialog cu lumea contemporană, puterea cuvântului său, atât de clar și de ziditor. O analiză mai amănunțită a slujirii sale ca succesor al lui Petru ar revela mult mai multe aspecte. Nu a lipsit atenția sa față de toate categoriile de vârstă. Copii, tinerii, adulții au avut loc în inima papei, mai ales cei apăsați de diferite suferințe.

În primele zile ale pontificatului său se generalizase convingerea că nu ar fi reușit să comunice cu tinerele generații, făcându-se apel, în mod eronat, la "rigiditatea" sa, la personalitatea sa "rece" și chiar la vârsta sa înaintată. Toate aceste presupuneri s-au dovedit a fi neîntemeiate, dovadă fiind numeroasele întâlniri cu tinerii și copii, la care aceștia au participat mereu în număr mare, fie că erau Zilele Mondiale ale Tineretului, vizitele pastorale în diferite țări sau audiențele generale. Care a fost raportul pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a stabilit cu tinerii de-a lungul pontificatului său?

Un papă care l-a indicat mereu pe Cristos

După ce a fost ales papă, în primele întâlniri publice, mulțimile care îl ascultau pe Benedict al XVI-lea au înțeles că acesta nu aprecia neapărat ovațiile, aplauzele, strigările. Din nou totul a fost pus pe seama caracterului său german. Toți înclinau să creadă că s-a încheiat epoca entuziastelor întâlniri care îl aveau ca protagonist pe Papa Ioan Paul al II-lea. Era rândul acum al unui papă sobru și reținut. Cum urmau să fie oare Zilele Mondiale ale Tineretului?! Nu avea să fie așa! După ceva timp lumea avea să înțeleagă faptul că Papa Benedict al XVI-lea dorea cu ardoare să nu atragă atenția asupra sa ci să îl arate lumii pe Cristos. A spus lucrul acesta chiar la predica de la începutul pontificatului său: "Cine îl lasă pe Cristos să intre în propria-i viață nu pierde nimic, nimic - absolut nimic din ceea ce face viața liberă, frumoasă și măreață. Nu! numai în această prietenie se deschid larg porțile vieții. Numai în această prietenie se deschid cu adevărat marile potențialități ale condiției umane. Numai în această prietenie experimentăm ceea ce este frumos și ceea ce eliberează". Mai ales tinerii au înțeles repede acest lucru și tocmai de aceea au început să îl iubească din toată inima. Iar prima Zi Mondială a Tineretului, care a avut loc în Germania, la Köln, a fost o adevărată sărbătoare a credinței, dar și o sărbătoare pentru papa Benedict. Cu această ocazie nu a ezitat să le propună tinerilor să îl urmeze fără frică pe Cristos: "Iubiți tineri, fericirea pe care o căutați, fericirea pe care aveți dreptul să o gustați are un nume, are un chip: cel al lui Isus din Nazaret, ascuns în Euharistie. Doar El dă plinătate de viață umanității! Cu Maria, spuneți «da»-ul vostru Dumnezeului care dorește să vi se dăruiască". În discursul de la ultima sa audiență generală ca Suveran pontif, din ziua de 27 februarie 2013, a evidențiat, din nou, primatul lui Cristos: "...am știut mereu că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, ci a sa [a Domnului]".

Indicându-l mereu pe Cristos papa i-a îndemnat pe tineri că meargă pe calea sfințeniei: "Când vă invit să deveniți sfinți, vă cer să nu vă mulțumiți cu alegeri secundare. Vă cer să nu urmăriți un obiectiv limitat, ignorându-le pe toate celelalte. A avea bani face posibil să fim generoși și să facem bine în lume, însă numai asta nu este suficient pentru a ne face fericiți... Fericirea este ceva ce dorim cu toții, dar una din marile tragedii din această lume este că așa de mulți nu reușesc niciodată s-o găsească, pentru că o caută în locuri greșite. Soluția este foarte simplă: adevărata fericire trebuie căutată în Dumnezeu". (Discurs adresat elevilor din școlile catolice britanice, 2010).

Un bun cunoscător al lumii tinerilor

Într-unul dintre ultimele discursuri care au avut ca temă tinerii Papa Benedict al XVI-lea a afirmat complexitatea lumii tinerilor și necesitatea ca Biserica să se angajeze cu mai multă energie în favoarea lor: "...o realitate [a tinerilor], așa cum s-a spus, complexă și articulată, care nu mai poate să fie cuprinsă în cadrul unui univers cultural omogen, ci într-un orizont care se poate defini «multivers», adică determinat de o pluralitate de viziuni, de perspective, de strategii". (Discurs adresat participanților la plenara Consiliului Pontifical pentru Cultură, 2013).

Sfântul Părinte a dovedit de atâtea ori că înțelege frământările tinerilor: "Astăzi nu puțini tineri se îndoiesc profund că viața este un bine și nu văd claritate în drumul lor. Mai în general, în fața dificultăților din lumea contemporană mulți se întreabă: eu ce pot să fac? Lumina credinței luminează acest întuneric, ne face să înțelegem că orice existență are o valoare inestimabilă, pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu" (Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2013).

Vestindu-l pe Cristos care luminează orice existență papa nu a evitat să vorbească depsre problemele tinerilor dovedind că știe care sunt dificultățile și temerile lor: "Cel care trăiește astăzi condiția de tânăr trebuie să înfrunte multe probleme care provin din șomaj, din lipsa de referințe ideale sigure și de perspective concrete pentru viitor. Uneori se poate avea impresia că suntem neputincioși în fața crizelor și derivelor actuale. În pofida dificultăților, nu vă lăsați descurajați și nu renunțați la visele voastre! Cultivați în schimb în inimă dorințe mari de fraternitate, de dreptate și de pace. Viitorul este în mâinile celui care știe să caute și să găsească motivații puternice de viață și de speranță". (Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2010).

Nu a lipsit niciodată susținerea și încurajarea sa: "Dragi tineri, voi sunteți un dar prețios pentru societate. Nu vă lăsați cuprinși de descurajare în fața dificultăților și nu vă abandonați soluțiilor false, care adesea se prezintă drept calea cea mai ușoară pentru a depăși problemele. Nu vă fie frică să vă angajați, să înfruntați truda și sacrificiul, să alegeți căile care cer fidelitate și statornicie, umilință și dedicare". (Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2012).

Un mare comunicator

La început părea dificil ca Papa Benedict al XVI-lea să reușească să se apropie de tineri. În concepția multora marele teolog, pentru cei mai malițioși sau chiar rău intenționați "marele inchizitor", nu ar fi găsit cuvinte prietenești prin care să le arate tinerilor dragostea Bisericii față de ei. Și în privința aceasta Benedict al XVI-lea a fost un papă al surprizelor. Încă de la primele întâlniri cu tinerii s-a remarcat prin forța și claritatea cuvântului său, prin capacitatea de a transmite într-un mod atât de clar adevărurile credinței și importanța valorilor umane. Mai ales Zilele Mondiale ale Tineretului (Köln, Sydney, Madrid) au fost ocazii pe care papa le-a folosit atât de bine, prin mesaje, discursuri sau predici, pentru a arăta dragostea sa și a Bisericii pentru tineri. Totodată, nu a ezitat să le transmită tinerilor că Biserica are încredere în ei: "Dragi tineri, Biserica se bazează pe voi! Are nevoie de credința voastră vie, de caritatea voastră creativă și de dinamismul speranței voastre. Prezența voastră reînnoiește Biserica, o întinerește și-i dăruiește nou elan" (Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2011).

Un gest deosebit prin care papa a arătat că este în sintonie cu tinerii a fost la veghea de pe Cuatro Vientos, în timpul Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid. Furtuna care s-a iscat nu i-a speriat pe tineri care au început să cânte și să strige: Esta es la juventud del papa! La îndemnul colaboratorilor săi de a se retrage, deoarece rafalele de ploaie și de vânt îl loveau din plin, papa a refuzat spunând că preferă să rămână cu tinerii.

Conștient de rolul care îl au rețelele sociale în viața tinerilor le-a cerut acestora să le folosească cu discernământ și să nu ezite să evanghelizeze prin intermediul lor: "Vouă, tinerilor, care aproape în mod spontan vă găsiți în sintonie cu noile mijloace de comunicare, vă revine în particular responsabilitatea evanghelizării acestui «continent digital»". (Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2009). Acest îndemn și relativele riscuri le-a reluat și în Mesajul Ziua Mondială a Tineretului 2013: "Așadar, să știți să folosiți cu înțelepciune acest mijloc, luând în considerare și capcanele pe care el le conține, îndeosebi riscul dependenței, de a confunda lumea reală cu lumea virtuală, de a înlocui întâlnirea și dialogul direct cu persoanele cu contactele în rețea".

În privința comunicării în "lumea digitală" papa a dat și exemplu de bună practică deschizând un cont pe Twitter, în mai multe limbi, prin intermediul căruia a transmis mai multe mesaje.

Dragostea pe care Papa Benedict al XVI-lea a avut-o pentru tineri, precum și îndemnurile, încurajările și îndrumările sale au făcut să fie un papă al tinerilor, un papă pentru tineri, un papă tânăr, prin forța și prospețimea credinței sale! Suntem convinși că tinerii nu vor lipsi din rugăciunile sale. Pentru toate acestea și pentru întreaga sa misiune: MULȚUMIM, SFINTE PĂRINTE!

Pr. Felix Roca
 


lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat