Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Mama își vizitează fiii din Parohia "Isus, Bunul Păstor"

V-ați întrebat vreodată cine a provocat cele mai puternice emoții în viața dumneavoastră? Eu sunt de părere că răspunsul este întâlnirea cu mama. De ce? Pentru că în ciuda numeroaselor supărări, mama are curajul de a ierta. Mai mult de atât, în ciuda nevredniciei, a comodității, a mizeriei sufletești, Mama cerească nu ezită să-și caute fii risipiți pe suprafața pământului și să se întâlnească cu ei!

După ce membrii Parohiei "Isus, Bunul Păstor" din Roman, de la mic până la cel mare, s-au pregătit conștiincioși, atât prin organizare și curățenie exterioară, cât și prin intermediul celei interioare, după ce ne-am adunat în jurul sfântului altar pentru a ne ruga Rozariul și a medita Calea crucii, joi, 21 februarie 2013, la ora 17.45, am beneficiat de vizita Icoanei de la Cacica și de binecuvântatele misiuni populare parohiale. Deschiderea acestor momente a avut loc în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, celebrată de păstorul nostru, ep. Petru Gherghel.

"Mama a venit la noi", afirma convingător pr. predicator Andrei Cociangă, invitând copiii, tinerii și pe cei mari, să o întâmpine cel puțin cu o floare, întruchipând disponibilitate, recunoștință pentru că a venit la noi, respect pentru ceea ce face pentru noi. Părintele predicator a insistat prin numeroase invitații ca membrii familiei să petreacă cât mai mult timp împreună, în fața crucifixului, pentru rugăciune, luând masa împreună, pentru dialog; astfel se vor evita: suspiciunile, închiderea în sine, divorțul, cât mai ales "fuga" copiilor din mijlocul celor care le-au dat viața.

În ciuda vremii care era morocănoase și a distanței, "copiii Mariei" nu au ezitat să se întâlnească cu Mama. Biserica răsuna la unison de glasurile creștinilor atât la celebrările euharistice, cât și la numeroasele momente devoționale: priveghere mariană, adorarea crucii, Calea crucii, sfântul Rozariu.

Invitatul special la privegherea mariană a fost pr. Ioan Blaj, misionar în Ecuador, care ne-a convins de importanța rugăciunii și a pelerinajului în viața creștinului, provocându-ne și cu o întrebare: "De ce a venit Maria la noi?". În ciuda ezitărilor noastre, tot sfinția sa a oferit răspunsul: "Pentru a facilita întâlnirea noastră cu ea, deoarece, din cauza crizei economice sau a comodității, ne era mai dificil să ajungem noi la sanctuarul din Cacica".

Zilele treceau, sufletul iradia de bucurie. Îmi spunea sâmbătă seara un creștin dintr-o localitate vecină: "Părinte, îmi pare rău că trebuie să plec. Las aici o biserică minunată, rugăciuni înălțătoare, celebrări solemne, o atmosferă paradisiacă!". Această stare a fost posibilă datorită trudei pr. paroh Francisc Fărcășel, a pr. vicar Claudiu Cocuț, cât și a colaborării armonioase cu frații capucini, surorile dorotee, membrii AC, comitetul bisericesc, corul și, mai ales, a credincioșilor parohiei, care prin ruga și jertfele lor, au contribuit la buna desfășurare a acestor zile.

După ce am cules numeroase daruri spirituale, a sosit clipa încheierii misiunilor și plecarea Icoanei. Ne-am reunit în rugăciune și, prin cântec și lacrimi, am însoțit icoana spre mașină, plecând în căutarea altor fii, rămânând vie în memorie cuvintele pr. Cristian Pal, însoțitorul icoanei: "Maria v-a vizitat. Rămâne să-i întoarceți vizita!"

Câteva mărturii de la credincioși:

"Mulțumesc lui Dumnezeu și sfintei Fecioare că în aceste zile am descoperit cea mai frumoasă comoară sufletească: să apreciez jertfa sfintei Liturghii. Chiar dacă celebrările au fost mai lungi decât de obicei, nu m-am plictisit, ba chiar mi-au dat o mare satisfacție. Sunt convinsă că icoana Mamei cerești, la care familia mea se roagă zilnic, mi-a dat o forță suprafirească". (Carmena - ACT)

"Cât de mult ne iubește Isus! Iubirea sa pentru noi merge până acolo că ne oferă privilegiul de a fi vizitați de însăși Mama sa". (Mircea - ACT)

"Prezența icoanei în biserica noastră a fost un motiv de bucurie deoarece ne-a atras în număr mare în jurul ei, apropiindu-ne mai mult de semenii noștri". (Valeria - ACA)

"Adunați în jurul icoanei am descoperit splendoarea Mariei, precum și imensa ei bunătate, căldura cu care de fiecare dată ne primește și ne ocrotește, dar și numeroasele haruri pe care ea ni le mijlocește de la Fiul ei iubit, Isus. Aici, fiecare a avut posibilitatea de a-i încredința grijile și necazurile, suferințele și bucuriile care ne însoțesc zi de zi. Fiecare a avut posibilitatea de a-i mulțumi, a o cinsti și lăuda pentru că ne veghează permanent". (Monica - ACA)

"Zilele de misiuni în prezența icoanei de la Cacica, ne-au oferit posibilitatea să descoperim calitatea și necesitatea hranei pentru suflet și totodată să ne întărim în credință". (Claudina - ACA)

"Misiunile populare și prezența Icoanei ne-au motivat pe toți (catolici și ortodocși) să ne închinăm sfintei Fecioare, încredințându-i tot ce avem pe suflet. Predicile ne-au atenționat în privința comportamentului, iar atmosfera din Biserică ne-a consolidat credința. Binecuvântează, Doamne, comunitatea noastră și cu alte misiuni populare!" (L.L. - ACA)

"Stările de pace, emoțiile, rugăciunile, au împodobit biserica noastră în aceste zile pentru care cuvintele nu sunt îndeajuns pentru a prezenta starea spiritului. Cântările oferite Mamei cerești, care de obicei se intonau în luna mai, au făcut să vină primăvara mai devreme în sufletele noastre, și orice inimă rece să se topească îndreptându-și pașii spre Maica sfântă". (Paulina - ACA)

Pr. Claudiu Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-24 februarie: Roman: Mama își vizitează fiii din Parohia "Isus, Bunul Păstor"


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat