Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dispoziție episcopală pentru teritoriul Diecezei de Iași cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Bolnavului 2013

Conștienți de roadele spirituale pe care Anul Credinței le poate aduce în viețile credincioșilor, ținând cont de decretul dat de Penitențiaria Apostolică cu sediul la Roma, în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la 25 ianuarie 2013, privind acordarea de indulgențe speciale cu ocazia Celei de-a XXI-a Zile Mondiale a Bolnavului, celebrată în Biserica Catolică la 11 februarie 2013, iar pe plan diecezan la 13 mai 2013, având ca temă pilda samariteanului milostiv: "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37), stabilim, pentru teritoriul Diecezei de Iași și pentru această ocazie, următoarele:

1. În perioada 7-11 februarie, acolo unde se crede de cuviință, va putea avea loc o celebrare euharistică solemnă, în cazuri bine pregătite, chiar și împreună cu administrarea sacramentului Ungerii bolnavilor.

2. Credincioșii cu suflet într-adevăr căit vor putea obține o dată pe zi indulgența plenară și chiar să o aplice pentru sufletele credincioșilor răposați, ori de câte ori, între 7 și 11 februarie, în sanctuarul marian din Cacica sau în biserica parohială, vor participa cu evlavie la o ceremonie celebrată pentru a implora de la Dumnezeu propunerile Zilei Mondiale a Bolnavului și vor recita Tatăl nostru, Mărturisirea de credință în orice formă legitimă și o rugăciune către sfânta Fecioară Maria.

Pentru a beneficia de roadele indulgenței plenare, credincioșii cu adevărat căiți și stimulați de caritate trebuie să se fi spovedit, să primească sfânta Împărtășanie și să se roage după intenția Sfântului Părinte. Indulgențele plenare, care au ca rod ispășirea pedepselor temporale pentru păcatele deja iertate, se pot aplica fie pentru propria persoană, fie pentru sufletele din purgator.

3. Credincioșii care îi asistă cu caritate, asemenea samariteanului milostiv, pe cei bolnavi și care, din cauza slujirii lor, nu pot participa la funcțiunile indicate mai sus, vor obține același dar al indulgenței plenare, dacă în zilele acelea vor presta cu generozitate cel puțin câteva ore asistența lor caritabilă ca și cum ar face aceasta lui Cristos Domnul însuși (cf. Mt 25,40) și vor recita Tatăl nostru, Crezul și o rugăciune către sfânta Fecioară Maria, având sufletul dezlipit de orice păcat și propunerea de a îndeplini, cât mai curând posibil, condițiile cerute pentru obținerea indulgenței plenare, adică sacramentul Spovezii și Împărtășania sacramentală.

4. Credincioșii care, din cauza bolii, a vârstei înaintate sau a altui motiv asemănător, sunt împiedicați să ia parte la ceremonia indicată mai sus, vor obține indulgența plenară, cu condiția ca, având sufletul dezlipit de orice păcat și propunându-și, cât mai curând posibil, să îndeplinească obișnuitele condiții, să participe spiritual la funcțiunile sacre din ziua respectivă, să se roage cu evlavie pentru toți bolnavii și să-i ofere lui Dumnezeu, prin Fecioara Maria, tămăduitoarea bolnavilor, suferințele lor fizice și spirituale.

5. Credincioșii care vor participa la Cacica în ziua de 13 mai 2013 la pelerinajul cu bolnavii, cu ocazia celebrării pe plan diecezan a Zilei Mondiale a Bolnavului, vor beneficia de aceeași indulgență plenară acordată cu ocazia vizitării sanctuarului și respectând celelalte condiții recerute.

Facem încă o dată precizarea că, întrucât în Dieceza de Iași ziua oficială a celebrării Zilei Mondiale a Bolnavului este transferată pentru ziua de 13 mai, în sanctuarul de la Cacica, credincioșii care se vor îndrepta spre acest sanctuar ori vor celebra acest moment în comunitățile proprii (bisericile parohiale ori capelele centrelor de sănătate sau case pentru bătrâni sau bolnavi), vor putea dobândi aceeași indulgență plenară în condițiile stabilite mai sus.

N.B. Toți credincioșii pot obține indulgența parțială ori de câte ori vor îndrepta către Dumnezeu cel milostiv, cu inimă căită, în perioada 7-11 februarie ori în ziua de luni, 13 mai 2013, rugăciuni evlavioase de ajutor pentru cei bolnavi în spiritul acestui An al Credinței.

Implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor celor în suferință, ca și asupra celor ce se îngrijesc de ei, iar de la Maica Domnului ocrotire și bogate haruri pentru toți ce vor face ceea ce a făcut samariteanul milostiv propus de Isus și de Sfântul Părinte papa Benedict ca un adevărat model și exemplu.

Cu vii mulțumiri și comuniune în Domnul,

Iași, 1 februarie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat