Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: "Biserica nu e a mea, și nici a noastră, ci a lui Cristos"

Miercuri, 27 februarie 2013, papa Benedict al XVI-lea a făcut ultima sa audiență. "Biserica nu e a mea, și nici a noastră, ci a lui Cristos", a spus papa, vădit emoționat, dar întărit de mulțimea prezentă într-un număr deosebit de mare.

"Știu că am luat o decizie foarte importantă și în același timp, gravă, dar nu am luat-o pentru binele meu, ci pentru binele Bisericii. Când cineva vrea binele cuiva, ia și decizii dureroase", a continuat papa. "În ceea ce mă privește, în fața lui Dumnezeu, sufletul îmi este senin, iar inima plină de bucurie". Papa nu este și nu a fost niciodată singur, alături de el sunt toți frații și surorile care compun Biserica, marea familie a lui Dumnezeu. E Cristos...

Piața "Sfântul Petru" s-a arătat încă o dată neîncăpătoare. Lumea a început să "alerge" spre ea încă de la prima oră a dimineții: cardinali, episcopi, preoți, călugări și călugărițe, seminariști, simplii credincioși, cu toții au voit să fie prezenți la ultima audiență a papei Benedict al XVI-lea. În Piața "Sfântul Petru", Biserica lui Cristos, îmbrățișată în mod simbolic de cele două coloane ale lui Bernini, s-a arătat încă odată ca fiind vie, dinamică, plină de forța Duhului Sfânt. Până și cerul s-a aliat mulțimii prezente și a oferit un adevărat spectacol de soare și seninătate.

Iar papa, după o "tură" de piață, s-a mai așezat încă o dată pe "Scaunul lui Petru" și a început să învețe mulțimile... "Acum opt ani, am acceptat cu bucurie ministerul petrin, dar și conștient de marea responsabilitate pe care o presupune; că nu mai ai viață privată, că nu-ți mai aparții, că ești al tuturor... Astăzi, nu pot să spun decât «Mulțumesc!»" Ultimul cuvânt al mesajului audienței a fost "Mulțumesc!", iar din mulțimea prezentă s-a auzit o rafală de aplauze...

Papa Benedict al XVI-lea, după opt ani de slujire la cârma bărcii lui Petru, lasă Bisericii cuvântul "magic", pronunțat atât de des și totuși atât de rar, atât de conștient și totuși atât de formal. "Mulțumesc, Benedict!" scria pe un benner. Mulțumesc pentru înțelepciunea ta, pentru zâmbetul și seninătatea ta, pentru multele pagini pe care le-ai scris, pentru mâna dreaptă pe care o ridicai și ne salutai, pentru curajul de a spune: "Nu pentru binele meu, ci pentru binele Bisericii"... Mulțumim!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat