Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu directorul general delegat

Specialiști ai spiritului

De Nicola Gori

Două sunt noutățile pentru intențiile pe care Papa le-a încredințat Apostolatului Rugăciunii pentru 2014. Schimbări care se referă nu numai la formulare, ci la însuși sensul intențiilor, mai deschise la exigențele lumii actuale. Explică asta în acest interviu acordat ziarului nostru iezuitul Claudio Barriga Domínguez, director general delegat al Apostolatului și al Mișcării euharistice de tineret.

Să începem de la cele două intenții lunare: înainte erau denumite "generală" și "misionară", în schimb acum devin "universală" respectiv "pentru evanghelizare". De ce?

Benedict al XVI-lea a ales să schimbe denumirea lor pentru a exprima mai bine conținutul lor. Prima se va numi "universală" și, începând din 2014, va face referință la teme care pot să intereseze toate persoanele de bunăvoință, nu numai pe catolici. În acest mod se exprimă mai clar dorința Bisericii de a fi atentă la necesitățile lumii actuale, conform învățăturii Conciliului al II-lea din Vatican. De fapt, vrem să favorizăm o colaborare mai mare între cei care împărtășesc aceleași preocupări ale Papei, mai ales pentru a favoriza promovarea dialogului ecumenic și între religii.

Care este firul comun care caracterizează intențiile "pentru evanghelizare"?

A doua intenție lunară, care de acum va fi definită "pentru evanghelizare", va conține teme care aparțin domeniului intern al Bisericii. Acest lucru va folosi pentru a aprofunda și a clarifica înțelegerea teologică a naturii misiunii. Știm că ea se referă la întregul efort al comunității ecleziale universale și nu numai la angajarea evanghelizatoare a națiunilor îndepărtate, așa-numitele țări de misiune. De fapt, nu mai este actuală distincție - care în schimb era clar atunci când în anul 1927 au fost create intențiile misionare - între țările catolice și țările de misiune. Mai mult, munca misionară a Bisericii pare de acum mai urgentă și necesară în țările cu veche evanghelizare. Această noțiune atât de specifică a Apostolatului, care s-a născut "misionar", se exprimă mai bine cu indicația "pentru evanghelizare". Astfel, în același timp, asociație se grupează cu aceia care duc înainte provocările și limbajul noii evanghelizări.

Ce contribuție deosebită poate oferi Apostolatul Rugăciunii Anului Credinței?

Contribuția la Anul Credinței este dublă. Pe de o parte, oferă un drum de formare pentru toți creștinii bazat pe spiritualitate și pe rugăciune. De fapt, asociația noastră se înțelege ca un drum interior care pornește de la inima umană și merge în întâmpinarea inimii lui Cristos. Este un parcurs care vrea să-l conducă pe creștin la o identificare afectivă și efectivă cu persoana Mântuitorului. În schimb, cealaltă parte se referă la domeniul eclezial: formăm apostoli în slujba Bisericii cu o legătură cu totul specială cu Papa. Suntem "specialiști" pentru rugăciune și ai rugăciunii. Apostolatul se poate defini ca rețeaua mondială oficială de rugăciune a Papei, la care sunt invitați toți creștinii.

Se poate evangheliza pur și simplu și prin rugăciune?

Toți, fără excludere, sunt chemați să devine apostoli ai lui Cristos în Biserică, în slujba lumii. Mari și mici, sănătoși și bolnavi, muncitori și șomeri, sunt chemați să susțină misiunea Bisericii cu viața lor și cu rugăciunea lor. Nu toți vor putea face asta direct în slujirea apostolică, dar toți pot să se roage pentru Biserică și cu Papa pentru intențiile sale. Asociația ne învață drumul și practicile pentru a trăi acest stil apostolic și evanghelizator.

În ce mod secțiunea de tineret a Apostolatului Rugăciunii, Mișcarea euharistică de tineret (MEG), se pregătește pentru ZMT de la Rio de Janeiro?

Numeroși apartenenți la MEG care provin din diferite țări vor fi prezenți la Rio. Alții vor face parte din delegațiile MEG pe care le pregătește fiecare națiune. Unele inițiative se vor desfășura în diferite dieceze înainte de celebrarea ZMT, în contextul Rețelei de tineret ignațiene, și sunt adresate grupurilor mai mici de tineri. În schimb, la Rio, în timpul celebrărilor de încheiere, va fi promovată o întâlnire deschisă tuturor - așteptăm mii de participanți - pentru a celebra bucuria de a fi împreună la ZMT.

(După L'Osservatore romano, 27 februarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat