Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: Vizita Preasfințitului Aurel Percă în misiunea catolică română din Maikona

La 15 februarie 2013, Preasfințitul Aurel Percă a vizitat misiunea din Maikona împreună cu Gervasen Longer, deputat în Parlamentul României, cu pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan, și pr. Cristian Bîrnat, vicar la Parohia Nicolae Bălcescu.

Grupul a vizitat întreaga misiune, centru și filiale, pentru a cunoaște realitatea prezentă a misiunii, ceea ce s-a realizat până acum din 2002, de când s-a început proiectul de colaborare între cele două dieceze, Iași, Romania, și Marsabit, Kenya; pentru a vedea care sunt provocările pe care le avem acum din cauza schimbărilor sociale și politice; pentru a vedea care sunt speranțele pentru un succes major al evanghelizării și încreștinării comunităților de pe teritoriul misiunii din Maikona.

La 17 februarie, într-o atmosfera de sărbătoare, Preasfințitul Aurel a consacrat altarul bisericii parohiale din Maikona. A oferit în dar relicvele fericitului Ieremia Valahul, din România, și a fericitului Antonio Farina, din Italia, amândouă relicve fiind o părticică de os, puse în partea din față a altarului. Acum biserica din Maikona este un loc cu totul special, fiind unica biserică de pe teritoriul parohiei care are altarul consacrat și relicve de sfinți. Domnul să sfințească pe toți cei care intra în ea ca să îl adore pe Dumnezeu!

La 18 februarie, Preasfințitul a celebrat Liturghia în capela din Badda Hurri pentru a întări credința credincioșilor din aceasta filială. Aceștia l-au primit cu multă bucurie, exprimată, pe lângă unele cadouri, în dansuri liturgice și tradiționale. În contextul acestei celebrări, grupul pastoral de copii, numit Malaika, a primit uniforme de la doamna Lucia Hilohi, din Brașov. Mulțumesc din inima doamnei Lucia și celor care au ajutat-o!

După aceasta am vizitat școala primară din Baqaqa. Acolo au fost chemați părinții elevilor și comitetul scolii pentru un moment de rugăciune și de adunare. Cu această ocazie, episcopul Aurel a sfințit uniformele școlii, donate elevilor de Fundația "St. Mary of Charity" din California. Bucuria copiilor de a avea uniforme noi se putea citi pe fețele lor. Multe mulțumiri acestei fundații care a susținut și alte proiecte în misiunea noastră.

La 19 februarie am vizitat comunitatea din Forole, o filială situată pe granița dintre Kenya și Etiopia. Aici Preasfințitul a vizitat școala primară și a celebrat sfânta Liturghie în biserica pe care în 2009 el însuși a sfințit-o.

Apoi am continuat să vizitam mai multe comunități de nomazi unde misiunea noastră are diferite programe pastorale, de educație, de sănătate și altele, doar ca să menționez: Yaa Gara, Shankera, Borri, Ali Boru, Gamura, Boji și altele. În particular aș vrea să menționez celebrarea din Toricha și din Katamura. În Toricha, în cadrul celebrării sfintei Liturghii, s-au binecuvântat trei săli de clasă, donate de Fundația "St. Mary of Charity" din California, și internatul pentru copii, donat de Caritas Austria, de la școala primară. Domnul să îi răsplătească abundent pentru generozitatea lor! Katamura este mezina misiunii, ultima născută, unde abia s-au început câteva programe din partea misiunii. Mulțumiri familiei Andrici, din Iași, și prietenilor ei, care au participat la evenimentul "O grădiniță pentru Katamura" în luna noiembrie din 2012. Acolo episcopul a sfințit grădinița, care va fi unul dintre mijloacele cele mai eficace de evanghelizare a nomazilor din acea zonă.

În cadrul vizitei Preasfințitului Aurel, cu domnul deputat Ghervasen, cu pr. Sescu și pr. Bîrnat, nu au lipsit și întâlnirile cu directorii de școală, cu autoritățile civile locale, cum ar fi primar, prefect județean și alții. Cu aceste întâlniri și vizite în diferite locuri din misiune, Preasfințitul și ceilalți oaspeți au contribuit la consolidarea rolului de evanghelizare pe care Misiunea Catolică din Maikona îl are între tribul Gabra și celelalte mici etnii aflate pe teritoriul ei.

Mulțumesc din inimă Preafințitului Aurel și grupului care l-a însoțit pentru vizita lor în Misiunea din Kenya.

Pr. Eugen Blaj


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat