Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Restituiri istoriografice, de Carol Auner

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Restituiri istoriografice, scrisă de Carol Auner. Cartea apare în colecția Istoria Bisericii, formatul 17x24 cm, are 282 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Părintele istoriei, Herodot, denumindu-și opera Historia apodexis, venea să indice că scopul operei sale este expunerea evenimentelor, și așa face. Marele orator și om politic al Romei Antice, Cicero, spunând că historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis, adică martora timpurilor, lumina adevărului, viața memoriei, învățătoarea vieții, vestitoarea trecutului, indica istoria mai mult decât o simplă enumerare de evenimente, conferindu-i aceste nobile științe încă de atunci și un rol de judecătoare a evenimentelor, bine înțeles printr-un studiu uman lipsit de prejudecăți și bazat pe ceea ce istoricul Lucian din Samosata denumea codul deontologic al istoricului, adică o tratare obiectivă.

Această tratare obiectivă, bazată pe iubirea de adevăr ca fundament al oricărei cercetări istorice străbate cartea pe care Editura "Sapientia" o propune acum cititorilor, și anume opera istorică a canonicului Carol Auner (1865-1932), sub numele care nu mai are nevoie de comentarii: "Restituiri istoriografice". Apariția acestei restituiri a trecutului generațiilor prezente, dar și celor viitoare, a fost posibilă muncii de editare a pr. dr. Ștefan Lupu și a studentului Petru Ciobanu.

Volumul, cuprinzând 16 articole publicate de Carol Auner în Revista Catolică în perioada de până la intrarea României în Primul Război Mondial (1916) și un studiu dedicat începuturilor Bisericii Române (apărut în anul 1902 la Blaj), este prefațat de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, în care reliefează figura cu adevărat importantă a canonicului Carol Auner, aducând totodată un omagiu editorilor pentru această "restituire" importantă. Urmează apoi o "Introducere" în care sunt prezentate unele repere biografice ale autorului, opera științifică și colaborarea lui Carol Auner la Revista Catolică, încheindu-se cu prezentarea moștenirii culturale lăsate de canonicul bucureștean.

Urmează apoi studiul lui Carol Auner intitulat "Câteva momente din începuturile Biserice? Române", în care analizează creștinismul la români în diferite perioade (de la cea dacică la cea romană), după care trece la prezentarea ierarhiei la români, începând cu primele informații despre aceasta (perioada primitivă) și încheind cu perioada descălecărilor.

Următorul studiu este dedicat apostolicității creștinismului din România și are drept titlu întrebarea "Predicat-a un apostol în România", și se axează în principal pe studiul începuturilor creștine în Dobrogea. Rămânând la aceeași zonă istorică a României, următorul subiect tratat are drept temă "Martirii dobrogeni", subiect analizat în baza martirologiilor ieronimian și sirian. Trecând la zona istorică a Moldovei, Carol Auner studiază în următoarele două articole "Începutul Episcopatului de Bacău" și "Episcopia Milcoviei", studii cu adevărat de pionierat pentru istoria catolicilor din Moldova. Din Valahia ne propune informații cu privire la "Episcopia Catolică a Severinului" și "Episcopia Catolică a Argeșului". Și întrucât mijlocirea sfinților este dogmă de credință pentru Biserica Catolică, pe lângă deja amintiții martiri dobrogeni, Carol Auner dedică un studiu și martirilor din Dacia și Moesia, pentru ca apoi, într-o polemică cu B.-P. Hașdeu să trateze "Catolicismul printre români". Cele mai multe studii sunt dedicate catolicismului din Moldova, fiind analizate pe rând "Episcopia Milcoviei în veacul al XIV-lea", "Cei din urmă episcopi de Seret", "Episcopia de Baia (Moldaviensis)" și "Moldova la soborul de la Florența" (3 articole). Culegerea de articole ale lui Carol Auner se încheie cu prezentarea clădirii Catedralei "Sf. Iosif" din București, în care este expusă construcția acestui edificiu de cult în timpul arhiepiscopului Ignațiu Paoli și încheiat în perioada păstoririi arhiepiscopului Paul Palma.

Pe lângă o bună bază documentară care îi permite autorului să-și fondeze expunerea nu pe simple deducții (chiar dacă nu lipsesc nici acestea, dar doar ca urmare a analizei documentelor), autorul recurge și la cercetările istorice care l-au precedat, deseori intrând în discuție cu ele (fie ele chiar și ale lui N. Iorga sau A. Xenopol), și aceasta cu un singur scop - găsirea adevărului. Este de remarcat faptul că editorii au păstrat textul original, așa cum a fost el publicat la timpul său, cu ortografia epocii.

În baza celor scrise până aici, considerăm că o recomandare mai bună decât însuși conținutul articolelor cuprinse în volumul de față nu putem găsi. Îi îndemnăm pe istorici, și nu numai ai Bisericii, și pe toți cei interesați de rădăcinile creștinismului și ale catolicismului din România să se aplece asupra meritoriilor studii ale canonicului Carol Auner pentru a găsi în ele nu doar o simplă expunere de fapte, ci și o analiză obiectivă a acestor evenimente.

Petru Ciobanu

* * *

Restituiri istoriografice,
Carol Auner, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-081-1, 17x24 cm, 282 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 70.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat