Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Moment cultural artistic în Anul Credinței: Academia Tomistă

În ziua în care Biserica îl comemorează pe sfântul Toma de Aquino, preot și învățător (28 ianuarie 2013), continuând o lungă tradiție, studenții anului II de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au pregătit un moment academic dedicat sfântului Toma. La eveniment au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Benone Lucaci, rector, precum și profesori care activează în cadrul Institutului. Alături de aceștia au fost ceilalți studenți ai Institutului și surorile care activează în casă.

Biserica dorește ca toți credincioșii ei să își cunoască credința cât mai bine, dar și să o trăiască, să o mărturisească și să o răspândească. Tocmai de aceea Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a convocat un An al Credinței, pentru "a-i conduce pe oameni afară din deșert, spre locul vieții, spre prietenia cu Fiul lui Dumnezeu, spre Cel care ne dăruiește viața din plin". Așadar credința și rațiunea au un rol important în cunoașterea lui Dumnezeu.

Sfântul Toma s-a născut spre sfârșitul anului 1225, în familia contelui Aquino. La vârsta de 18 ani a intrat în Ordinul Predicatorilor Sfântului Dominic, și-a completat formarea culturală la Collonia, la școala sfântului Albert cel Mare și la Paris.

În centrul universitar parizian a devenit docent în filozofie și teologie. Cele mai importante opere ale sale sunt: Scriptum super Sententiis, Summa contra Gentiles și Summa Theologiae. A murit în dimineața zilei de 7 martie în anul 1274, în mănăstirea cisterciană Fossanova, pe când se îndrepta spre Conciliul Ecumenic din Lyon, convocat de papa Grigore al IX-lea. La 18 iulie 1323, papa Ioan al XXII-lea l-a declarat sfânt și a fixat sărbătorirea sa la data de 7 martie. Ulterior amintirea sa a început să fie celebrată la 28 ianuarie, zi în care rămășițele sale pământești au fost mutate la Toulouse, în anul 1369. În ziua de 4 august 1880, papa Leon al XIII-lea îl numește patron al tuturor școlilor catolice.

Programul academic din acest an a debutat cu cântecul Rugăciune către Sfântul Toma pe versurile studentului Petru Ciobanu, adaptate pe muzica cântecului O, Thoma doctor.

Controversele și dezbaterile pe marginea concordanței dintre rațiune și credință au existat încă din perioada lumii antice. Cunoscuta expresie, atribuită după obicei lui Origene: "Crede și nu cerceta", evidențiază întâietatea credinței în raportul său cu rațiunea. Sfântul Toma a căutat să arate că adevărul este unul, fie el filosofic ori de credință, pentru că izvorul lui este în Dumnezeu. În acest fel, sfântul Toma apreciază potențialitățile rațiunii științifice, nu doar în cunoașterea realităților, ci și față de mister. El a creat o adevărată sinteză credință-rațiune (fides et ratio) dovedind că adevărurile teologiei și cele ale științei sunt pe deplin compatibile, complementare și lipsite de orice formă de conflict. Sfântul Toma este teologul și filosoful creștin care a știut să organizeze cunoașterea, în acord cu credința creștină și în slujba ei, ducând o operă de înculturare a credinței foarte remarcabilă.

În cadrul scenetei prezentate de studenții anului II, a fost evidențiat raportul de egalitate care există între credință și rațiune în modul în care l-a văzut sfântul Toma. Credința este cea care ne face să descoperim că întâlnirea cu Dumnezeu valorizează, perfecționează și înalță ceea ce există adevărat, bun și frumos în om.

După momentul academic al scenetei a urmat cântecul Toma model de înțelepciune cu textul compus de studentul Pentru Ciobanu, adaptat pe muzica lui Ignace Pleyel, urmat de îndemnul Ite ad Thomam, prezentat de părintele Iulian Ianuș în cadrul conferinței intitulată "Sfântul Toma în scrisoarea apostolică Lumen Eccelesiae".

În conferința prezentată, părintele Iulian a declarat că, la împlinirea a 700 de ani de la moartea sfântului Toma de Aquino, la inițiativa Fraților Dominicani, s-a putut constata o fervoare deosebită în rândul cercetătorilor, a publicațiilor și conferințelor în universități și în alte centre de studii, cu scopul de a evoca figura celui numit "Doctorul Angelic". În acest context papa Paul al VI-lea a adresat magistrului general al Ordinului Fraților Predicatori scrisoarea apostolică Lumen Ecclesiae prin care își exprimă încă o dată bucuria "reîntoarcerii sfântului Toma, cu siguranță neașteptată, dar admirabilă, pentru ca astfel să fie confirmată indicația magisteriului suprem, care l-a declarat ghid cu autoritate și de nesubstituit în studiile filosofice și teologice".

Inițiativa papei se explică prin faptul că multe elemente din învățătura sfântului Toma "au o mare importanță pentru mântuire și pentru aprofundarea revelației divine"; de aceea Toma este recomandat ca "maestru în arta gândirii drepte" și ca "ghid în rezolvarea problemelor filosofice și teologice". El "nu trebuie admirat doar ca mare gânditor și doctor al trecutului, ci și pentru actualitatea principiilor sale, a învățăturii și a metodei sale".

Papa este conștient că nu toți contemporanii împărtășesc această convingere și pune neîncrederea și aversiunea față de Toma pe seama unei cunoașteri superficiale a operelor lui Toma, care nu sunt citite direct și nu sunt studiate. Recomandarea pe care o face este aceasta: "Ite ad Thomam" - "Mergeți la Toma!, căutați și citiți operele lui [...] nu doar pentru a găsi în ele tezaurul bogat al unei hrane pentru minte, ci, mai ales, pentru a vă convinge personal de profunzimea incomparabilă, bogăția și importanța învățăturii care este conținută în ele".

Programul academiei din acest an s-a încheiat cu intonarea imnului Adoro te devote pe muzica lui Mariano Garau.

În încheiere PS Petru Gherghel le-a mulțumit studenților anului II, precum și părintelui conferențiar Iulian Ianuș, pentru că prin programul academic prezentat au reușit să îi introducă pe toți cei prezenți în misterul lui Dumnezeu pentru a-l putea astfel face cunoscut și celorlalți, așa după cum a făcut și sfântul Toma. "Doctorul angelic": el a contemplat misterul prin rugăciune, preocupare ce trebuie să fie însușită de fiecare filosof și teolog. Mulțumind totodată și părintelui rector pentru preocuparea de a continua această tradiție vie a seminarului, Preasfințitul i-a îndemnat pe toți să caute să crească în ei credința și le-a oferit binecuvântarea sa.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Iași: Moment cultural artistic în Anul Credinței: Academia Tomistă


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat