Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnirea persoanelor consacrate

Duminică, 27 ianuarie 2013, la biserica "San Vitale" din Roma a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate.

Un eveniment care a pornit de la o idee și în același timp de la o dorință, aceea de a fi împreună; episcop, preoți, călugări, surori, seminariști, credincioși, adunați de cel care este autorul oricărei vocații în Biserică, de Isus Cristos. Ne-am dat apoi seama că o astfel de întâlnire nu putea să aibă loc decât în jurul altarului, care îl reprezintă și pe care se celebrează jertfa lui Cristos.

Și pentru că biserica "San Vitale" se află în zona Roma-centru, protagonistul celebrării a fost noul episcop auxiliar, responsabil cu această zonă, Mons. Metteo Zuppi, alături de care au concelebrat: pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, Mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru Migranți, pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv, vicerector la Colegiul Seraficum, din Roma, dar și preoții prezenți la Roma pentru studii.

Fiind o întâlnire a persoanelor consacrate, nu au lipsit surorile, seminariștii, cărora li s-au alăturat o mare mulțime de credincioși, veniți să-l laude pe Dumnezeu pentru darul vocației speciale la viața consacrată.

Sfânta Liturghie a început sub auspiciile credinței. Cântările, rugăciunile, participarea activă, ca atare, au dat și mai multă nuanță unui moment plin și la propriu și la figurat de culoare.

Nu întâmplător, la predică, episcopul Matteo a vorbit despre cât este de important să fii parte dintr-un trup, cum este acela al Bisericii. "Nu te poți bucura de unul singur, după cum nu poți suferi de unul singur, spunea episcopul. Mâna, fără trup, nu-și justifică existența, ca și picioarele, și ochii. Dacă nu sunt parte dintr-un întreg, sunt un nimic. În Biserica lui Cristos, fiecare are locul lui, cu fiecare, Dumnezeu are planul său, care este un plan de iubire".

"Mă bucur să vă salut pe toți și să vă mulțumesc pentru că ați participat la o astfel de sărbătoare", a spus, la sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici, care i-a și invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească românească.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o întâlnire persoane consacrate-tineri în cadrul căreia, mai ales tinerii, au pus diferite întrebări, la care, evident, că persoanele consacrate au răspuns cu bucurie.

Cântecul "Eu v-am ales din oameni simpli, buni..." la momentul împărtășaniei, a avut rolul de a "stârni" în toți cei prezenți o vie recunoștință față de Dumnezeu, față de darul vocației, care, se împlinește; zi de zi, dificultate după dificultate, bucurie după bucurie.

Cine este episcopul Matteo Zuppi?

S-a născut la Roma, în anul 1955, fiind al cincilea din cei șase copii ai familiei Zuppi. De tânăr a făcut parte din Comunitatea "Sant'Egidio", pentru care, din anul 1968 a activat ajutând în școlile și periferiile din Roma.

După liceu, a frecventat Universitatea "Sapienza", din Roma, unde a obținut licența în litere și în istoria creștinismului.

În anul 1981, după ce și-a terminat studiile teologice la Universitatea din Lateran, este hirotonit preot pentru Dieceza de Palestrina. A fost pe rând vicar parohial, membru al Consiliului prezbiteral din Roma, iar din anul 2000, paroh la bazilica "Sfânta Maria din Trastevere". Din 2010 a fost paroh la biserica "Sfinții Simon și Iuda Tadeu, din Torre Angela-Roma.

Transmite totul cu mare simpatie "franciscană". Este capabil să dialogheze și să-l descopere pe Isus în cei săraci și în Sfânta Scriptură, din care face cheia de convertire personală și de înțelegere a lumii. A fost supranumit "parohul tuturor".

În ziua de 31 ianuarie 2012 a fost ales ca episcop auxiliar, cu titlul "de Villanova" și consacrat în ziua de 14 aprilie 2012.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 ianuarie: Roma: Întâlnirea persoanelor consacrate


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat